Srpski Krstur | Galerija | Pravoslavlje | Krsna Slava | Vaskrs | Nazad | Home

Seoska slva - Sveti velikomučenik Georgije - Đurđic

 

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СРПСКОМ КРСТУРУ - ГАЛЕРИЈА

У недељу, 16. новембра т.г., храм светог великомученика Георгија у Српском Крстуру прославио је своју храмовну славу – Ђурђиц, тј. Празник обновљења храма светог Георгија. “Бучовка“, како се код нас у Банату каже, прослављена је свечано и торжествено, онако како то по традицији обично у Банату и бива. Ту традицију знају и поштују многа села и градови у нашем равном Банату, а међу њих спада и Крстур.

Храмовна слава није само празник храма, цркве, већ и слава целог села, насељеног места. Тога дана сви у селу су свечари. Сви тога дана свечаније зборе, свечаније се крећу, свечаније дишу. Позивају се гости из других села, одлази се на Литургију, потом се гости одводе породичним кућама на ручак, а поподне се упути у цркву на Вечерње, те резање славског колача. Свечано је у цркви, свечано и на сокаку. Целог дана испред цркве присутни су „бучовкари“, „колачари“ и остали продавци разних ђаконија које уз буч и иду.

Тако је било и овога Ђурђица у Српском Крстуру. Звона су изјутра свечаније звонила и најавила долазак нашег Владике. Његово Преосвештенство епископ банатски г. Никанор дошао је по старој банатској традицији пред храм на фијакеру. Већ на улазу у село сачекао га је свештеник-домаћин, јереј Милан Петровић са члановима Црквеноопштинског управног одбора. Пред црквом Владику је дочекао велики број верног народа, а шпалир са свештеницима и Епископом прошао је цвећем посутом стазом. На Литургији су Господину Епископу саслуживали свештеници: протојереј Арсен Виловски, архијерејски намесник кикиндски-некадашњи парох у Крстуру, протојереј Душан Рус, архијерејски намесник новокнежевачки, протонамесник Бобан Петровић, парох шести кикиндски, јереј Милан Петровић, парох-домаћин, протођакон Зоран Миланковић из Зрењанина, ђакон Братислав Јовановић из Кикинде, ипођакон Мирко Кнежевић из Обилићева, ипођакон Саша Беленцов из Новог Кнежевца, као и чтец Душан Јанчић из Обилићева. За певницом су појали појци из Остојићева, Новог Кнежевца, као и домаћи, чланови црквеног хора „Ратар“. На Литургији је био присутан и велики број школске деце, због чега је Владика изразио посебно задовољство. На крају цркву-свечарицу обишла је трократна Литија, после које је Г.Епископ одржао поучну беседу и честитао свима крстурцима храмовну и сеоску славу. Након разгледања стања на обнови храма, прешло се у новоизграђену салу Ловачког дома, где је послужен свечани, славски ручак. Владика је видно задовољан напустио Крстур, а свечари још једном осветлили образ свога села и своје мајке цркве.

Поподне у 16 часова, како то и бива у Банату, служено је свечано славско Вечерње, на којем је такође било присутно много гостију, али и домаћина. Пререзан је славски колач, а потом су изабрани нови кумови за следећу годину. Проповедао је прота Душан Рус из Новог Кнежевца, а присутни су били и: протојереј Бошко Радованац, парох из Банатског Аранђелова, протонамесник Бобан Петровић, парох из Кикинде, јереј Миломир Миладиновић, парох из Обилићева, јереј Душко Кострешевић, парох из Ђале, јереј Драган Ђукић парох из Остојићева, те ђакон Братислав Јовановић из Кикинде. На крају се господин Милан Петровић, свештеник крстурски, захвалио свима гостима и кумовима, Одбору и свима онима који су помогли у организацији црквене славе. Звона су по традицији након Вечерња још дуго звонила, а гости су расположени и озарена лица прешли на вечеру и народно весеље.

Крстурци су још једном доказали и показали да знају своје корене и држе до традиције. Нека Бог да здравља, снаге и воље какве су домаћини и имали , те да још пуно година свечано прослављамо крстурску храмовну славу – Ђурђиц.  Јанчић Душко

НА МНОГАЈА ЉЕТА, КРСТУРЦИ!
 


  16. novembar ( 3. novembar po starom kalendaru )
Praznik Svetog velikomučenika Georgija-Đurđic, slava ili preslava mnogih srpskih mesta i porodica. Praznik Svetog Georgija (Đurđevdan) se slavi 6. maja, a jesenja slava je u spomen prenosa moštiju svetog Đorđa (Georgija) iz Nikomidije u Lidu Palestinsku.

U noći uoči stradanja, sveti Đorđe je video Hrista, koji mu je na glavu stavio venac pobednika i rekao da će uskoro biti sa njim. Sveti Đorđe je to snoviđenje ispričao svom slugi i zamolio ga da njegovo telo prenese u Palestinu, zavičaj njegove majke. U vreme cara Konstantina, u Lidi Palestinskoj, hrišćani su sazidali divan hram posvećen svetom Đorđu.

Prilikom osvećenja tog hrama, prenete su i sahranjene u njemu čudotvorne mošti svetog Đorđa, velikomučenika Hristovog.

Preslava - zavetina, to je slava koju pojedini gradovi ili sela slave kao svoju slavu. Ta mesta se mole jednom svetitelju kao zaštitniku svih žitelja. Ako se slavi pojedinačno, to je porodični praznik, kada porodica,naprimer, slavi Đurđevdan, onda obeležava i jesenji praznik Đurđic.

Izvor: SPC
 

  © www.krstur.com