Srpski Krstur | Galerija | Pravoslavlje | Krsna Slava | Vaskrs | Nazad | Home

 Сеоска Слава - Свети Великомученик Георгије – Ђурђиц - 2009


Узвишени у Молитви


Српска Правпславна Црква у Срспском Крстуру слави храмову славу 16. новембра празник Светог Великомученика Георгија – Ђурђиц која је и слава и преслава многих цркави и породица.
У Српском Крстуру литургију су служили архијерејски намесник кикиндски протојереј ставрофор Арсен Виловски, архијерејски намесник новокнежевачки протојереј Душан Рус, домаћин храма јереј Ненад Јовановић, протојереј Бошко Радовановић из Банатског, протојереј Горан Ивков из Падеја и јереји Драган Ћукић из Остојићева и Радоје Перин из Обилићева. Лепоти уздизанја молитве према Богу је допринео и Ратарско певачко друштво из Крстура, које води Стеван Илкић.

У великој пространој цркви пуној верујућих домаћина , гостији и ученика појањесе узвисило, као и празнична беседа стафрофора Арсена Виловског, дугогодишнјег пароха ове цркве, који је надахнуто проговорио о светителју и свим верницима и мештанима Крстура честитао празник, а ученици Основне Школе су са пажнјом пратили Цвету литургију посвећену заштитнику храма и села.

Ове године је четири породице кумовало и резало колач на слави храма. Прпдица Петровић Наталије, Стојана Веселина и Драгане, породица Сујић Невенке, породица Јанков Радмиле, Младена, Димитрија, Мирне и Љубице и пордице Станков Катарине, Бојана, Бојане и Милице. Тим поводом су Станков Катарина и Танацков Стака даровале нове стазе нашој цркви на радост нашег новог пароха Ненада Јовановића

Због кише након литургије није ношена литија око храма како налаже црквени обред, а киша која је целог дана падала, мада није било хладно, је покварила дечију радост јер није било много бучевкарских ђаконија. Као што обични бива малишани су се сладили шећерлемама и свиленим бонбонама и обрадовали по неком играчком која је била доволјан за свакога.

Д.К. Попов – Новокнежевачке Новине

НА МНОГАЈА ЉЕТА, КРСТУРЦИ!
 


  16. novembar ( 3. novembar po starom kalendaru )
Praznik Svetog velikomučenika Georgija-Đurđic, slava ili preslava mnogih srpskih mesta i porodica. Praznik Svetog Georgija (Đurđevdan) se slavi 6. maja, a jesenja slava je u spomen prenosa moštiju svetog Đorđa (Georgija) iz Nikomidije u Lidu Palestinsku.

U noći uoči stradanja, sveti Đorđe je video Hrista, koji mu je na glavu stavio venac pobednika i rekao da će uskoro biti sa njim. Sveti Đorđe je to snoviđenje ispričao svom slugi i zamolio ga da njegovo telo prenese u Palestinu, zavičaj njegove majke. U vreme cara Konstantina, u Lidi Palestinskoj, hrišćani su sazidali divan hram posvećen svetom Đorđu.

Prilikom osvećenja tog hrama, prenete su i sahranjene u njemu čudotvorne mošti svetog Đorđa, velikomučenika Hristovog.

Preslava - zavetina, to je slava koju pojedini gradovi ili sela slave kao svoju slavu. Ta mesta se mole jednom svetitelju kao zaštitniku svih žitelja. Ako se slavi pojedinačno, to je porodični praznik, kada porodica,naprimer, slavi Đurđevdan, onda obeležava i jesenji praznik Đurđic.

Izvor: SPC
 

  © www.krstur.com