Prethodni brojevi | Naslovna

 Iz rada Saveta MZ Srpski Krstur
Blic vesti

- Savet Mesne zajednice Srpski Krstur će na narednom sastanku koji se planira polovinom aprila razmatrati aktivnosti na uređenju našeg mesta kako bi se selo uredilo do prvomajskih praznika.


- Mesna zajednica je pre desetak dana od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata, a preko Poljoprivredne stanice Kikinda, dobila 22 tone veštačkog đubriva za prihranjivanje pašnjaka.

 
 
 Udruženja
 ORGANIZACIJI AKTIVA ŽENA
Redovna Godišnja skupština Aktiva žena „Srpski Krstur“ održaće se u subotu 17.aprila u 19 časova u prostorijama Osnovne škole u Srpskom Krsturu.
Na dnevnom redu sednice Skupštine biće Izveštaj o radu Aktiva i bilans prihoda i troškova u 2009 godini, Plan rada i finansijski plan Aktiva za 2010 godinu kao i donošenje Odluke o izmenama Statuta Aktiva žena a po novom Zakonu o udruženjima koji je stupio na snagu jula meseca 2009 godine.

 

ČLANICE AKTIVA ŽENA POSETILE BAKU – JULIŠKU KASA

Članice Aktiva žena iz Srpskog Krstura posetiće danas njihovu dugogodišnju aktivnu članicu Julijanu Kasa (baka Julišku-kako je svi zovu)
 a koja je odselila kod svoje ćerke u Mokrin.
Naime, baka Juliška je prošlog leta povredila nogu i kuk prilikom pada na jednom od programa „Leta u Srpskom Krsturu“,veseleći se na školskom terenu.

Baka Julišku, još uvek slabo pokretljivu zbog ozbiljne povrede, su posetile Kapitanj Ljubica, Gredeljević Zaga, Gojan Marika i Stankov Katarina. Osnovni razlog posete je što je 9.aprila napunila 81.godinu života te joj je odnet i poklon za rođendan.
Zaista lep gest Aktiva žena a ovo je prilika da se baka Juliški i ovom prilikom zahvalimo za podržavanje svih manifestacija koje su organizovali Aktiv žena i KUD „Milan Ajvaz“ u našem mestu.

 

 USR Sveti Sava
ODRŽANA SKUPŠTINA RIBOLOVACA

Pre petnaestak dana, tačnije u subotu 27.marta održana je redovna Godišnja skupština Udruženja sportskih ribolovaca „Sv.Sava“ Srpski Krstur, kojoj je prisustvovalo 36 članova i gostiju. Na dnevnom redu skupštine bilo je razmatranje Izveštaja o radu u 2009 godini i završnog računa udruženja za 2009 godinu kao i Plan rada i Plan prihoda i rashoda udruženja za 2010 godinu. Materijali su uz diskusiju usvojeni a takođe je dogovoreno da članarina za 2010 godinu ostane na istom nivou kao i prošle godine, odnosno 500 dinara.
Na sednici Skupštine je takođe podržano i dogovoreno da se i ove godine održi tradicionalna „Somijada“ u okvoru manifestacije „Leto u Srpskom Krsturu“ i to 21.avgusta. da se pokuša organizovati obeležavanje 1.maja na prostoru udruženja na obali reke Tise za sve građane Srpskog Krstura, kao i da se svim ribolovcima koji nisu izmirili obaveze za godišnje ribolovačke dozvole pošalju opomene za što hitnije izmirenje svih zaostalih potraživanja.
Po svemu sudeći, nove godišnje dozvole za ribolov za 2010 godinu, moći će da se dobiju (kupe) u udruženju tek posle prvomajskih praznika.

 
FK Jedinstvo
U organizaciji FK „Jedinstvo“Srpski Krstur u subotu 1.maja i nedelju 2.maja planira se održavanje tradicionalnog „PRVOMAJSKOG TURNIRA U MALOM FUDBALU“.

Prijave ekipa i uplate od 2.000,00 dinara se vrše kod Kardoš Andraša (Bandike) a moguće je i na licu mesta - pred sam početak turnira. Turnir će se održavati u Dvorištu Osnovne škole u Srpskom Krsturu sa poče
tkom u 10 časova.

 
 KUD MILAN AJVAZ
Igor Bilić iz Kikinde nastaviće sa članovima izvođačkog ansambla KUD-a koreografsku postavku „Igara iz Vranjskog polja“ od 12.aprila posle skoro jednomesečne pauze zbog obaveza koje je imao od polovine marta meseca kao i proteklih uskršnjih praznika i prolećnog školskog raspusta.
 
ZAVRŠEN RAD PO PROJEKTU - „SAČUVANO OD ZABORAVA“

Kako je i planirano, Obrenka Brzak je završila prikupljanje materijala – običaja iz Srpskog Krstura koji su sadržajno predviđeni za publikaciju-brošuru „Sačuvano od zaborava“ za koju je KUD „Milan Ajvaz“ dobio sredsva po projektu kod Pokrajinskog sekretarijaza za kulturu.
Sledeći korak je izbor štamparije, prikupljanje finansijskih sredstava i štampanje brošure, čime bi projekat i bio okončan a zatim i promocija publikacije koja će biti organizovana u Srpskom Krsturu nakon izlaska iz štampe uz prisustvo autora priloga i gostiju. 

 OSTALE VESTI

Za čistija seoska područja u opštini:
OBAVEZNO IZNOŠENJE SMEĆA ZA SVA DOMAĆINSTVA I U SEOSKIM MESNIM ZAJEDNICAMA....????

Na sastanku predstavnika opštine Novi Kneževac i JKP „7. Oktobar“ Novi Kneževac sa predsednicima Saveta Mesnih zajednica Srpski Krstur, Đala, Banatsko Aranđelovo i Majdan- Rabe, koji se održava danas - 9.aprila u zgradi opštine a po pozivu pomoćnika predsednika opštine zaduženog za rad mesnih zajednica Petra Jančića, raspravljaće se o mogućnosti donošenje Odluke o obaveznom iznošenju smeća i na području ostalih mesnih zajednica naše opštine (do sada je po opštinskoj odluci obavezno iznošenje smeća preko JKP, bilo samo za područje mesne zajednice Novi Kneževac).

Naravno, ukoliko predstavnici Mesnih zajednica ovu inicijativu prihvate, razmotriće se ponuđena cena od strane JKP „7.Oktobar“i rasporedi iznošenja po mesnim zajednicama.
Jedno je sigurno, a to je da bi se donošenjem jedne ovakve odluke sigurno doprinelo smanjenju-ako ne i gašenju divljih deponija smeća oko naseljenih mesta kojih je sada zaista puno.
 

 

  © 2010 www.krstur.com