Aktivnosti 2006 | Aktivnosti 2008 | Aktivnosti 2009 | Aktivnosti 2010 | Galerija | NazadHome

KUD MILAN AJVAZ 2007

Kontakt: Sve informacije mogu se dobiti na TEL: 0230 – 82 055 kod Popov Luke ili e-mail: krstur@krstur.com

 
01. - 02. decembar 2007 - POSTAVKA NOVOG SPLETA IGARA - Pogledajte galeriju

Umetnički rukovodilac KUD -a "Milan Ajvaz" Luka Popov organizovao je postavku novog spleta igara. Vanredne radne probe su se održale u subotu 01. i nedelju 02. decembra u prostorijama Doma kulture.

Splet novih igara je postavljao naš stari prijatelj Ljubomir - Mile Vujičin iz Vrbasa sa svojim stalnim saradnicima. Obrađivale su se igre iz Banata a splet se zove Paorski Bal. Na radnoj probi su prisustvovali članovi obe grupe omladinaca a pokazali su izuzetnu sposobnost da upijaju, ne baš lake korake, kako ih je Mile pohvalio.

Naši igrači imaju u nogama pored ovog spleta još osam drugih, iz raznih krajeva naše zemlje i to: Stari splet banatskih igara, Šumadija, Leskovac, Vlaške, Vladičin Han, Brusnik, Bosilgradsko krajište i Lazarički običaji iz Pčinje.

Muzički udeo u radu ovog spleta su imali: za pevački deo Ester Vujičin, a kao korepetitor Predrag Aleksić zvani Toto.
Pri obradi igara stručnu pomoć Miletu je ukazao njegov sin Dušan koji pohađa srednju baletsku školu odsek za negovanje narodnih igara u Novom Sadu.
 
23.11. - 2.11.2007 KUD MILAN AJVAZ u Zaječaru

UZVRAĆENA POSETA KUD-u »MLADOST» ZAJEČAR

K
UD "MLADOST" iz Zaječara je u junu mesecu gostovao na našem festivalu. Tim povodom smo bili pozvani da uzvratimo posetu u periodu od 23. - 25. novembra da bi uveličali njihov godišnji koncert.
Pozivu smo se odazvali uz nesebičnu pomoć
opštinskih organa koji su nam obezbedili prevoz. Putovanje je proteklo u prijatnoj atmosferi jer je autobus firme "Lešo Trans" bio udoban i topao a vozač veoma ljubazan.
Domaćini su nas posle osmočasovnog putovanja dočekali sa osmehom uz pogaču i so
. Posle raspoređivanja po kućama u večernjim satima je priređeno zajedničko druženje uz prikladnu muziku koje se prilično odužilo.

Sledećeg dana se održao svečani koncert, akcenat je bio na nove spletove KUD-a
"Mladost" Zaječar, dečiji sastav i naravno na gostujuću ekipu KUD-a "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura. Performans je uveličalo prisustvo mnogih značajnih ličnosti Zaječarskog kraja, mnogobrojni građani i gosti. Posle zvaničnog dela u drugom poluvremenu je takođe upriličeno zajedničko zabavno veče uz večeru, tradicionalan ražanj i domaća ljuta.

Prilikom uručenja zahvalnica plaketa i poklona predsednice društva Željka Jančić i Radica Milenković su izjavile da ovi susreti prerastu u tradiciju te da se bar jednom godišnje sastajemo.

Polazak je bio zakazan za nedelju oko 10 časova, što naravno nije bilo izvodljivo jer su mnogi domaćini sa suzama ispraćali svoje drage goste. Svakog gosta tri dana dosta,
kako kaže poslovica ali nezaboravni trenutci sa obeju strana se još prepričavaju. Telefonske veze su neprekidno u funkciji jer se već planiraju i pojedinačne posete.

Obrenka Brzak

 

SEMINAR ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE  RUKOVODIOCA FOLKLORNOG ANSAMBLA.

U nedelju 18. novembra u prostorijama Visoke turističke škole Novi Beograd, održao se jednodnevni seminar za negovanje Etno igara. Obrađivale su se igre iz Ponišavlja a predavač je bila VEROSLAVA RISTIĆ.

Umetnički rukovodioci svih grupa iz KUD-a “Milan Ajvaz" su prisustvovali ovom seminaru i to u sopstvenom aranžmanu. Organizatori seminara su bili Branko Mastilović I Vojin Jovanović. 

Kontizacija za seminar je iznosila 2.200,00 din svi polaznici su dobili skriptu, CD i potvrdu o pohađanju seminara.Ovaj seminar će poslužiti kao osveženje i podsticaj za dalji, kvalitetniji rad naših novoimenovanih rukovodioca.

Upravni odbor KUD-a je imenovao:                                                                                                                      

Popov Luku i Šećerov Đuricu za umetničkog rukovodioca (novoosnovanih) starijih omladinaca kao i omladinskog sastava,
Teofanov Jelenu i  
Tolmačev Mariju - za umetničkog rukovodioca dečije grupe uzrasta od petog do osmog razreda
Matić Jelenu - za umetničkog rukovodioca dečije grupe uzrasta 
treći i četvrti razred osnovne škole
Brzak Obrenka - za umetničkog rukovodioca dečijje grupe uzrasta
predškolska i prvi razred osnovne škole 

 


Počeli "VETERANI" !
| Pogledajte galeriju

   Zbog velikog interesovanja staraijih omladinaca a bivših igrača ovog kulturno umetničkog društva 18.09.2007.god. (utorak) održan je organizacioni sastanak. Prisustvovalo je 24 člana a još mnogi su bili sprečeni. Na sednici su se rešavali predlozi i planovi o daljem radu ove postave. Sastanak je otvorio Predsednik  Upravnog Odbora KUD –a « Milan Ajvaz « LUKA POPOV.

  Svi prisutni su bili puni pozitivnih utisaka te se ovaj sastanak pretvorio u redovnu probu tek da se utvrdi znanje.Noge su same igrale a svi su se zapanjili kako to ne može da se zaboravi.
Probe su zakazane dvaputa nedeljno,utorkom i petkom od 20
i30.

 

   


KUD
"MILAN AJVAZ" NA 24. FOLK FESTIVALU U TERMOLI -
ITALIJA 

  Kao jedan od pet međunarodnih folklornih grupa KUD "Milan Ajvaz" je u periodu od 27. jula do
04. avgusta boravio u Italiji na Festivalu Folklora. 

  Putovalo se preko Mađarske i Austrije sa pauzom u Italiji gde se išlo u posetu gradu na vodi VENECIJA.

U večernjim satima putovanje se nastavilo do odredišta, Termoli na jugu Italije.
 Učesnici, 4 folklorna sastava, bili su smešteni u preuređenoj Osnovnoj Školi a domaćini su nam bili članovi meštanskog folklornog ansambla.

    Gostujući ansambli su bili  društvo iz Rumunije, Paragvaja, Sicilije i Srbije.
Sledeće veče se održao i zajednički koncert, na trgu u gradu, gde je svaki ansambl imao na raspolaganju pola sata programa.


Treće veče je naša grupa gostovala u susednom gradu, i imala jednočasovni nastup,
šarenilom nošnje i igrom, uspela je da oduševi publiku. Gradonačelnik grada je celu grupu u znak zahvalnosti izveo u kafić na piće. Naredno veče se opet održao zajednički koncert, u gradu, gde su podeljeni pokloni i zahvalnice za učešće na Festivalu. Kasnije u  prostorijama škole je upriličeno i drugarsko, oproštajno veče jer se sledeći dan rano krenulo na put.                  

         Uz put se išlo u obilazak San Marina, iskoristili smo i malo odmora na plaži u Rimini  a zatim se putovanje uz male pauzice nastavilo ka kući.                

       Svečani doček su nam priredili naši Krsturci sa kotlićem riblje čorbe
                                                     Kliknite na slike

 

 

 

 

 


SEDMODNEVNI BORAVAK KRSTURSKIH FOLKLORACA NA FESTIVALU U BUGRASKOJ


  Članovi pripremne folklorne grupe KUD-a "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura uzrasta od V do VIII razreda, boravili su od 8 do 15.jula na "I. BALKAN FOLK FESTIVALU" u Bugarskom letovalištu Kiten - na samoj obali Crnog Mora, koji se održava od 29.juna do 5.septembra 2007 godine. Na festivalu u ovoj smeni učestvovalo je 6 folklornih grupa i to: Srpsko kulturno društvo "Sloga" Nova Gorica i Kulturno društvo "Brdo" Kranj iz Slovenije, Folklorno društvo Doma kulture iz Golovjanja - Poljska i tri društva iz Srbije: Kud "Milan Ajvaz" Srpski Krstur, KUD "Vuk Karadžić" Sanad i KUD "Laza Kostić" iz Kovilja kod Novog Sada.

  Smešteni u dosta uređenom hotelu "Paradais" učesnici Festivala su pored redovnog i tako reći celodnevnog boravka na širokim peskovitim plažama uživajući u sunčanju i kupanju - najviše vremena ipak provodili u druženju i međusobnom upoznavanju.

  Nastupi folklornih grupa upriličeni su u večernjim satima i to u samom Kitenu, zatim u mestu Novo Paničarevo koje se nalazi 25 km od Kitena i u Primorskom - na 5 km od mesta boravka folkloraca. Mnogobrojna publika je sa uživanjem pratila nastupe folklrnih grupa uz šarenilo nošnji, igre i pesama. Za neke krsturske folklorce bio je ovo prvi boravak i nastup u inostranstvu, a nekima je ovo bio već drugi nastup u Bugarskoj. Svim učesnicima festivala predsednik opštine Primorsko dodelio je skroman i prigodan poklon a svim ansamblima - zahvalnice za učešće.

  Organizator Festivala Dušan Miljković iz Beograda, iskoristio je prisustvo Luke Popova - imetničkog rukovodioca folklorne grupe iz Srpskog Krstura da stručno odradi vođenje samog Festivala sve tri programske večeri, a međuobni - za sada još samo usmeni dogovor je - da prvi izvođački ansambl KUD-a "Milan Ajvaz" iduće godine učestvuje na Festivalu folklora u Egiptu.

Na kraju možemo reći da će i ovaj boravak i nastup u Bugarskoj - deci sigurno ostati u lepom i trajnom sećanju.

  Luka Popov
 


JUL 2007 - KUD "MILAN AJVAZ" - Putovanje u inostranstvo

  
Kulturno umetničko društvo «Milan Ajvaz» iz Srpskog Krstura i ovog leta planira putovanje na festivale folklora u inostranstvo.Iz tog razloga je 07.juna organizivano putovanje za Beograd do Italijanske ambasade po vize.

  Prijavu na ovaj festival su nam ponudili Vesna i Milutin Lukić,vlasnici agencije «Vendita collegium folklorum»d.o.o, koji su nas prošle godine prijavili na Folk festival u okolini Berlina gde smo bili jedini predstavnici Republike Srbije.Svi članovi, starije postave kulturno umetničkog društva, su predlog za festival u Italiji prihvatili sa oduševljenjem.

  Prošlogodišnje iskustvo sa gostovanja im i ovog puta uliva nadu da će i ovo biti uspešno.To im je i pomoglo da lakše podnesu dugo čekanje ispred ambasade i nervozu oko toga da li je sve u redu u toj silnoj papirologiji.Na svu sreću svi papiri su bili u redu tako da nismo ni ulazili do šaltera, sve su odradili naši agenti.


Već 15.juna umetnički rukovodilac Luka Popov je ponovo bio u Beograd po vizirane pasoše,svi smo prošli na sreću.

Sada se već užurbano pripremaju pasoši, za viziranje, za mlađu postavu KUD-a, oni će i ove godine u Bugarsku.Nadamo se da će i u ovom slučaju sve biti u najboljem redu s obzirom na smanjenu papirologiju.Mlađa grupa KUD-a «Milan Ajvaz»uzrasta od 5-8 razreda osnovne škole
 

         Termin: 07.07 do 14.07.2007.       mesto: Kiten        Bugarska 

Starija grupa KUD-a «Milan Ajvaz» omladinci 

         Termin: 27.07 do 04.08.2007.      mesto: Termoli           Italija 

Ovim putem se zahvaljujemo svim sponzorima i svim ljudima dobre volje koji podržavaju ovaj vid angažovanja školske dece i omladine.
 JUN 2007 - NOVOSTI I AKTIVNOSTI KUD-a "MILAN AJVAZ" SRPSKI KRSTUR


- VI. FESTIVAL FOLKLORA U SRPSKOM KRSTURU, održaće se u subotu 30.juna 2007.godine.
Učestvuje 13 folklorni ansambl iz Srbije i inostranstva.

- Najstarija folklorna grupa KUD-a "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura, kao i deca zabavišta "Maslačak" iz S.Krstura učestvovaće u programu obeležavanja Dana opštine Novi Kneževac polustanim programom u centru Novog Kneževca 21.juna na sam Dan opštine.

- Pripremna folklorna grupa KUD-a "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura sa "Igrama iz Leskovca" učestvovaće od 7. do 15.jula 2007 godine na BALKAN - FOLK FESTIVALU u Kitenu - Bugarska

- Prvi izvođački folklorni ansambl KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur učestvovaće na INTERNACIONALNOM FOLK FESTIVALU u Italiji u Mestu Termoli od 27.jula do 04.avgusta 2007 godine.( http://www.termolionline.it/ )

- Program tradicionalne manifestacije "Leto u Srpskom Krsturu 2007" počeće najverovatnije 7.jula 2007 godine sprortsim aktivnostima. Manifestacija će se održavati do kraja meseca avgusta u dvorištvu Osnovne škole u Srpskom Krsturu.


  Luka PopovИЗБОРНА СКУПШТИНА КУД-а "МИЛАН АЈВАЗ" ИЗ СРПСКОГ КРСТУРА

НЕГУЈУ ЉУБАВ ОД МАЛЕНА

Први кораци у забавишту. Жељка Јанчић председница

Изборна скупштина КУД-а „Милан Ајваз“ из Српског Крстура била је прилика за својеврсну ретроспективу рада друштва током претходних пет година. Извештај о протеклом раду и план рада презентовао је уметнички руководилац Лука Попов, уз констатацију да је ансмбл посебну пажњу посветио раду са децом, негујући љубав према фолкору од малена, већ у забавишту.
Фестивал фолклора у селу организован је први пут 2002. године, када је наступило свега неколико ансамбала, да би се у међувремену број повећавао, а у сусрет Шестом фестивалу, 30. јуна 2007. године, позив за учешће је упућен на двадесетак адреса.

„Лето у Српском Крстур“ је установљено 2004. године, такође у организацији КУД-а, и наставља да живи уз учешће МЗ и целог села.
- Настојимо да сваке године припремимо по један нови сплет игара, али и да допунимо ношњу, рекао је Попов.- Пробе одржавамо два пута недељно, а уобичајили смо и наступе на интернационалним фестивалима. Старија група фолклораца ће ове године наступити у Италији, а млађа у Бугарској.
Наступи у иностранству организују се уз велику финансијску помоћ играча и деце.
У наредном периоду Српскокрстурци планирају обнављање ношње и куповину озвучења.
Скупштина је једногласно прихватила извештај и план рада, као и Статут КУД-а, усклађен с новом законском регулативом.

У складу са Статутом акламацијом је за председницу Скупштине изабрана Жељка Јанчић, која је и до сада била на челу КУД-а, и једанаесточлани Управни одбор: Лука Попов (председник), Обренка Брзак (заменик председника) Јасна Шећеров, Стеван Вајагић, Ђурица Шећеров, Ненад Макрић, Катарина Станков, Марија Толмачев, Јелена Теофанов, Љубица Миладинов, и Зорица Макрић. Чланови Надзорног одбора су: Душица Станков, Вукашин Шећеров и Маријана Марјанов.
Уметнички руководиоца секција су и даље Лука Попов и Обренка Брзак, уз помоћ нових "вођа" секција: Марије Толмачев, Јелене Теофанов и Љубице Шећеров. Лане основану изворну певачку групу водиће Марија Марјанов, а музичку секцију Перица Чобанов.

Зорица Урошев

УСПЕХ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ
Захваливши се на избору Жељка Јанчић је констатовала да је успех друштва резултат заједничког рада руководства и чланова.

ПОДРШКА САВЕТА МЗ
- Резултати које постижете су изузетни, иако располажете ограниченим финансијама, рекао је председник Савета МЗ „Српски Крстур“ Радован Јанчић.- Са 1,4 милиона динара за пет година обићи скоро пола Европе – то је велики успех. Савет МЗ је одлучан у намери да помогне КУД-у, другим удружењима и спортским клубовима. Нећемо дозволити да се КУД "Милан Ајваз" угаси.

ЗАХВАЛНОСТ
Чланови КУД-а "Милан Ајваз" захвалили су се, уз симболичне поклоне председници Жељки Јанчић, Стевану Вајагићу и Зорици Макрић. Захвалност су исказали и Скупштини општине Нови Кнежевац, односно начелнику за буџет Бојки Јанчић, Милану Танацкову и Вјекославу Андрејићу, који су у Бечу креирали сајт посвећен Српском Крстуру, и Редакцији "Новокнежевачких новина".

 

JEDNODNEVNA EKSKURZIJA ARGELA«ZOBNATICA»

          Najmlađa folklorna grupa KUD-a «Milan Ajvaz» iz Srpskog Krstura je 12.maja 2007god, posetila našu poznatu Argelu u Zobnatici.

Na veliku radost dece ovo dugo očekivano putovanje se i ostvarilo i to kako uz pomoć roditelja tako i uz mnogobrojne sponzore kojima se ovim putem i zahvaljujemo.Ideja o putovanju  nastala je radi podsticaja na dalji rad, ove dečice koji svakako treba nagraditi, a ovo putovanje se pokazalo kao veoma efektno.Mi živimo u maloj seoskoj sredini gde deca nemaju veliki izbor za zabavu,svaki pokušaj da im otvorimo prozor u svet ostaviće trag u njihovim srcima.

Putovanje do odredišta je proteklo veoma mirno i bez posebnih događaja,mučnine i ostalo.Nakon prijave grupe, po protokolu nam je dodeljen vodič, simpatična Sanja koja nas je povela u obilazak.U krugu parka se nalazi mini ZOO vrt gde su deca sa čuđenjem gledala ogromnog noja, pauna raširenog repa i ostale za njih neobične predstavnike životinjskih vrsta .Poseta muzeju, ih je ostavila bez daha,koliko medalja priznanja i još svega neobičnog i za njih prvi put viđenog.Priča o KAZANOVI -  konj kome je ovaj muzej i posvećen, prosto im je mamila raznorazna pitanja.Ovaj konj je doživeo izuzetno duboku starost  živeo je čak 25 godina (1963 – 1988).Sve to smo začinili vožnjom u ogromnoj kočiji a na kraju jahanje trkačkog konja koji je bio poprilično visok.

Sva ta silna događanja su naše male heroje zamorila te smo napravili kratku pauzu uz sendviče sok i sledoled.Predlog da malo prilegnu da im se slegne su jednoglasno odbili i jurnuli na tobogane, ljuljaške i ostale spravice a sve u drvenoj varijanti.Vremenski uslovi su bili na našoj strani i niko nije ni pomišljao da treba da se krene kući.Posle obilaska jezera i divnog pogleda na porodicu labudava sa nekoliko «labudića», od tamošnjeg pecaroša smo dobili predlog da povedemo decu sa druge strane jezera gde je još veći parkić.Naravno predlog je usvojen i šta reći tek tada niko nije pomišljao na pokret.Tu smo pronašli i teren za odbojku na pesku,prvo pitanje je bilo kako ćemo u pesak? Naravno može se samo bos, pesak topao a mame i tate neka oproste, imali su ga i u ušima, za njih je to bilo nezaboravno iskustvo.

Roditelji koji su bili u vezi sa nama već su se pitali gde smo mi, šta se dešava, jer ne mislimo kući?.Tako smo bili prisiljeni da oko 18 časova uz veliko negodovanje dece «kvarimo šatru»što bi rekli naši, i krenemo kući.O povratku se nema šta reći,sve to ih je savladalo i većina njih je prespavala put, neke su budili na kućnom pragu.O tome kako im je bilo roditelji su saznali tek sledećeg dana...pošto su bili jako»odmorni»kako kaže naša mala Cica koja ima samo 4 godine a jahala je konja kao matorka. 

Ovo putovanje će se još dugo pamtiti i prepričavati a nama ostaje da se još jednom zahvalimo na svesrdnoj sasradnji  i pomoći svima koji su učestvovali u pripremi i organizaciji puta,posebno Kaći  i Bojanu,kao i svim Sponzorima.                                                                                                               
Sponzori: SO Novi Kneževac Fond za kulturu, Menjačnica Mira Novi Kneževac, «AURORA» Novi Kneževac, Pekara SIMKAĆ Novi Kneževac, Uroš Šećerov Srpski Krstur, Petar Jančić Srpski Krstur, Rozalija Brzak Srpski Krstur, Julijana Kasa Srpski Krstur, www.krstur.com Srpski Krstur, SZTR «Jasna» Srpski Krstur, KUD Milan Ajvaz» Srpski Krstur, Sekcija Žena Srpski Krstur, STR»Ljubica» Srpski Krstur, STR»Bajir» Srpski Krstur, Blažić Inesa Srpski Krstur.

 


31.03.2007.god. - Organizovana opštinska smotra folklora u Banatskom Aranđelovu 

PRVOPLASIRANI SRPSKOKRSTURCI 

Opštinsko veće Novog Kneževca, Fond kulture opštine, kulturno – umetnička društva, Tamburaški orkestar LALE i Narodna biblioteka „BRANISLAV NUŠIĆ“ organizovali su Drugu opštinsku smotru folklora upriličenu 31. marta 2007. god., u Domu kulture u Banatskom Aranđelovu. Smotru je, izmešu ostalih, prisustovao član Opštinskog veća za kulturu, sport i informisanje Dragan Miščević.  

Brojnoj publici su se u revijalnom delu predstavili naši mališani iz Srpskog Krstura, umetničkog rukovodioca Obrenke Brzak, i Tamburaški orkestar LALE pod rukovodstva Perice Čobanova. U takmičarskom delu programa nastupili su dečiji i omladinski ansambli KUD DR GAVRILO PEKAROVIĆ iz Banatskog Aranđelova, KUD TISAĐENĐE iz Novog Kneževca i KUD MILAN AJVAZ iz Srpskog Krstura (umetnički rukovodilac Luka Popov, koreogtaf Ljubomir Vujičin).

Prvoplasirani ansambli su stekli pravo nastupa na zonskim smotrama, dečiji ansambl 22. aprila u Bačkoj Topoli i omladinski ansambl 18. maja u Somboru.

Prema odluci žirija, koji su činili Radomir Lazić, Milan Maoduš, Sofija Ilijin i Ljiljana Ateljević, u obe kategorije PRVOPLASIRANI SRPSKOKRSTURCI, dečiji sastav sa „Igrama iz Leskovca“ i omladinski sastav u izvođenju „Bosilegradskog krajišta“.

 


14. Februar 2007. god. - Obeležen dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih proslavila je skoro cela planeta, tako i u našem kraju.
Aktiv žena Novog Kneževca je povodom 14. februara, najlepšeg dana u godini, organizovao u sali pozorišta u Novom Kneževcu prigodnu priredbu na kojoj je učestovalo i naše Kulturno umetničko društvo „MILAN AJVAZ
"
.
K
UD MILAN AJVAZ je igrama i pesama iz pčinjskog kraja dobio buran aplauz oduševljene mnogobrojne publike.


 NOVOSTI VEZANE ZA NAŠ RAD

  Kulturno umetničko društvo "Milan Ajvaz" je nakon kraće pauze za vreme zimskog raspusta počeo sa radom. Probe folklora se održavaju i dalje svakog ponedeljka i četvrtka od 21 čas u Domu kulture.
  15.Januara je održana sednica Predsedništva društva na kojoj je predložen Plan i program rada u 2007 godini sa aktivnostima folklornog ansambla i organizacijom tradicionalnih manifestacija. Od važnijih zaključaka sa sednice je da će se izvršiti nabavka novih opanaka, obnova i dopuna druge nošnje, da treba održati Izbornu Skupštinu društva kao i da se u februaru mesecu uradi nov splet igara uz angažovanje Vujičin Ljubomira iz Vrbasa, koreografa. Planirano je da se igračima prezentuju sve ponude koje budu stizale u vezi sa nastupima u zemlji i inostranstvu i da će odlazak na iste zavisiti kako od interesovanja samih igrača, tako i od materijalnih mogućnosti društva i roditelja igrača.
 
Od važnijih aktivnosti u 2007 godini napomenućemo:

  Folklorci će 14 febrauara učestvovati u programu povodom Dana zaljubljenih u Novom Kneževcu u sali pozorišta.
U martu mesecu - organizaciju Prolećnog koncerta u Srpskom Krsturu, te učešće na Opštinskoj smotri folklora u Novom Kneževcu.
  30.juna 2007 goidne u Srpskom Krsturu, KUD će organizovati "VI Festival folklora", uz učešće oko 13 ansambala iz zemlje i inostranstva.

  Naše društvo je pre desetak dana dobilo poziv za obnovu saradnje i druženja sa KUD-om "Mladost" iz Zaječara, (MZ Kotlujevac) - tako da će se ta saradnja ponovo uspostaviti nakon 8 godina pauze za vreme samog Festivala u Srpskom Krsturu, a onda će se organizovati povratna poseta našeg društva Zaječaru - u toku leta.

  I dalje se planira organizacija "Leta u Srpskom Krsturu" uz sportske i kulturne manifestacije (od 15 jula 2007 god do 26.avgusta 2007).

  Mlađi uzrast folklora dece od 10 do 15 godina (pripremna folklorna grupa) planira da ove godine boravi na Festivalima folklora u Bugarskoj, Turskoj ili Grčkoj a najstariji folklorci - prvi ansambl, u Italiju, Španiju ili Francusku. O učešću na drugim nastupima po pozivima, ansambl će sam odlučiti na kojima će i učestvovati ali je gotovo sigurno da će pokušati opet ići na "Zlatni opanak" u Valjevo, na Etno festival hrane i muzike u Novi Sad kao i na Festival folklora "Ponesi opanke" u Beograd.

Srpski Krstur 13.02.2007. god. -  Umetnički rukovodilac folk.ansambla, Luka Popov

 

  © 2005  www.krstur.com created by Veca & Miško