Aktivnosti 2006 | Aktivnosti 2007 | Aktivnosti 2009 | Aktivnosti 2010 | Galerija | NazadHome

 KUD MILAN AJVAZ 2008

Kontakt:  TEL: 0230 – 82 055 kod Popov Luke ili +381 63 88 22 932  e-mail: krstur@krstur.com

Decembar 2008


Novogo
dišnja – Božićna priredba 

Uoči predstojećih praznika u Domu kulture u Srpskiom Krsturu, održana je mala Novogodišnja priredba za najmlađe članove KUD-a «Milan Ajvaz»  

Učestovala su deca predškolskog uzrasta i deca prvog i drugog razreda pod rukovodstvom Marije Herete, kao i deca trećeg i četrvog razreda pod rukovodstvom Svjetlane Matić. 

Priredba je održana 29.12.2008god. , a učestovalo je 35 dece. Da bih priredba bila potpuna, deca je iznenadio Deda Mraz (Boris Kamikovski), koji je po završetku priredbe svima podelio paketiće. Mališani su pevali, recitovali i igrali igre iz Banata i Pčinje.  

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim sponzorima, a to su STR «LJUBICA», STUR «EX», STR «STANKO i STEVA», MZ «Srpski Krstur», Lovačkom društvu «ZEC», Frizerski Salon «JASNA», Komision «ŽUŽA», Butik «INESA», Aktiv Žena Srpski Krstur, Pekari «KUM», STR «MAKI» i «Zdrave Hrane Novi Kneževac».

Zahavljući njima deca su dobila veoma lepe paketiće, a kasnije po završetku priredbe mogli su da se počastesokićima i raznim grickalicama u prostorijama KUD-a. Svim sponzorima su uručene zahvalnice, jer bez njih ne bih uspeli sve ovo. 

Hvala i Deda Mrazu koji je uveselio naše mališane i slikao se sa njima, ali i sa svima koji su to želili. Želimo Vam svima naknadno srećnu Novu Godinu i srećan Božić. 

Svjetlana Matić | Januar 2009
 


Oprema i klub


Novac obezbedili Ministarstvo kulture Srbije i Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport


Kulturno umetničkom društvo „Milan Ajvaz“ dodeljeno je 150.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture Srbije. Novac je, imeđu ostalog, iskorišćen za kupovinu 25 pari opanaka i delova opreme ženske nošnje za igru „Krajište“.

Prema rečima našeg umetničkog rukovodioca Luke Popov, KUD-a „Milan Ajvaz“ je dodeljeno i 40.000 dinara na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i to za oblast „Kultura i slobodno vreme mladih“. Ta svota će biti upotrebljena za opremanje Kluba KUD-a u Domu kulture u Srpskom Krsturu.

Srpskokrsturska družina se, uobičajeno, tokom jeseni i zime priprema za nastupe i intenzivno vežba, a na proleće će za dečiji uzrast biti organizovano učešće na Smotri Folklora u Pefokohoriju, u Grčkoj, od 2. do 11. maja. Dok će ansambl veterana leta 2008 putovati u Španiju, na Internacionalnu smotru Folklora.

Izvor: Новокнежевачке Новине Z.U. | Decembar 2008
 

 Oktobar 2008

BLIC VESTI IZ AKTIVNOSTI KUD-a MILAN AJVAZ


-  Najstarija folklorna grupa KUD-a nastupila je 21.septembra u sali Doma kulture u Čoki.
Naime, na poziv domaćina,KUD-a "Sveti Sava" iz Čoke upriličen je program izvornih pesama
i igara na kojem je još učestvovalo i KUD "Izvor" iz Nakova.Sva tri društva su svojim
nastupima izmamila gromoglasne aplauze mnogobrojne publike. Nakon programa organizovano
je zajedničko druženje u disko klubu.

-  Odlukom Upravnog odbora KUD-a od meseca septembra 2008 otvorena je "putna kasa" za
članove folklornih grupa, te će roditelji dece i članova moći akontaciono uplaćivati
troškove putovanja grupa u inostranstvo na smotre i festivale folklora u toku 2009
godine. Uplaćujući iznos od 10 evra mesečno, roditeljima će se omogućiti da na desetak
rata  lakše isfinansiraju odlazak dece na planirane nastupe u narednoj godini. Iznosi se
uplaćuju kod Teofanov Jelene, članice Upravnog odbora.

-  KUD-u "Milan Ajvaz" je nedavno od strane Ministarstva kulture Beograd, na osnovu
Konkursa, odobrena donacija za organizaciju "VII.Festivala Folklora" koji je održan
28.juna 2008 godine u iznosu od 150.000,00 dinara. Kako je finansijska konstrukcija
troškova Festivala okončana i obaveze isplaćene, ova sredstva su iskorištena za isplatu
dospelih i zaostalih obaveza društva, nabavku delova nošnji za koreografiju
"Bosilegradsko Krajište" kao i za nabavku 25 pari novih opanaka.

-  Po svemu sudeći izvođački ansambl KUD-a "Milan Ajvaz" će sa koreografijama "Igre iz
Banata-Orački bal" i "Bosilegradsko Krajište" 8.novembra 2008 godine učestvovati na 
VIII.Festivalu folklora "Vojvodina kroz pesmu i igru" u Subotici na poziv KUD-a
"Aleksandrovo".Program počinje u 19 časova u sali MKC "Nepker".

  LUKA POPOV
 

 Avgust 2008
 
Bugarska 2008 - JO
Š JEDNO NEZABORAVNO PUTOVANJE - Galerija

  Sarađujući ove godine sa gosp. Vladom Tešanovićem iz Beograda organizatorom Međunarodnih Festivala, članovi prvog izvođačkog ansambla KUD-a „Milan Ajvaz“ boravili su od 28.jula do 04.avgusta na Festivalu folklora u mestu Primorsko u Bugarskoj. Bio je ovo treći nastup Krsturaca u ovom mestu jer su  nastupali 2005 i 2006 godine. Zajedno sa krsturskim folklorcima putovao je i deo članova KUD-a „Banat“ iz Novog Kneževca kojih nije bilo dovoljno prijavljenih da bi mogli da igraju i učestvuju na Festivalu kao i SAKUD-a „Sveti Sava“ iz Kanjiže. Put je dobro podnet, autobus udoban a vozači korektni.

  I ovog puta grupa je bila smeštena u hotelskom kompleksu „Černomorec“ u neposrednoj blizini kako samog centra Primorskog tako i predivne peščane plaže na Crnom moru. Najviše vremena je bilo za opuštanje, kupanje, odmor, druženje i zabavu. Naj interesantnija zabava  je ipak bila u nedavno otvorenom velikom Akva parku „Planet“ u kojem smo boravili čitavo popodne poslednjeg julskog dana.U večernjim satima uživalo se u mnogobrojnim kafićima i restoranima, u šetnji glavnom ulicom Primorskog, zabavom u diskoteci „Luxor“   koja se nalazi na samoj plaži a sve se završavalo  druženjem i zabavom po hotelskim sobama do ranih jutarnjih sati.

  Nastup folkloraca održao se 30.jula u večernjim časovima. U 19,30 časova upriličen je defile svih učesnika Festivala glavnom ulicom Primorskog, a program je počeo u 20 časova na letnjoj pozornici uz prisustvo mnogobrojne publike, koja je svaki nastup pozdravljala gromoglasnim aplauzom. Koreografija „Bosilegradsko Krajište“ kao prvu tačku odigrali su zajedno folklorci KUD-a „Milan Ajvaz“ i SAKUD-a „Sveti Sava“ iz Kanjiže.

  Pored članova KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur i SAKUD-a „Sveti Sava“ iz Kanjiže na Festivalu su još učestvovala i druga društva iz Srbije kao i iz Crne Gore i Rumunije i to: KUD „Jedinstvo“ iz Pančeva sa „Vlaškim igrama“, KUD „Goša“ iz Smederevske Palanke sa „Igrama iz Šumadije“, KUD „Vreteno“ Srbobran sa „Igrama iz Lerskovca“, KUD „Mladost“ Kragujevac sa igrom „Vranjsko polje“, KUD „Duga“ Berane iz Crne Gore - sa „Igrama iz Crne Gore“ i „Igrama iz okoline Rožaja“,kao i Dance klub“Beneritm“ sa dance tačkom  i Folklorna grupa“Árvalányhaj“ iz Ruminije sa „Mađarskim igrama“.

  I sa ovog puta i Festivala vratili smo se puni  utisaka a „palo“ je i nekoliko lepih poznanstava.Uostalom, to je i krajnji cilj ovakvih putovanja. A gde će mo van granica iduće godine..... videćemo.Želeli bi da to bude Španija i učestvovanje folkloraca iz Srpskog Krstura na Festivalu u Ljoret De Maru. Potrudićemo se da to tako i bude, na radost igrača i onih koji ih vode.

   LUKA POPOV
 

Jun 2008
VII. FESTIVAL FOLKLORA U SRPSKOM KRSTURU - NASTUPALO 12 DRUŠTAVA

Kulturno umetničko društvo organizovalo je Sedmi festival folklora u Srpskom Krsturu. Festival je ovog puta upriličen tačno na Vidovdan.

U sali Doma kulture našeg sela ljubiteljima folklora se predstavilo 12 učesnika.
Bila je to revijalna smotra, na kojoj su pored domaćina i mališana krsturskog vrtića Maslačak, nastupili i kulturno umetnička društva iz Vojvodine i Srbije i Bosne i Hercegovine: KUD "ALEKSANDROVO" iz Subotice, KUD "IZVOR" iz Nakova, KUD "MLADOST" Zalužani - Banjaluka, KUD "ĐURA JAKŠIĆ" iz Srpske Crnje, KUD "VUK KARADŽIĆ" iz Sanada, KUD "VRETENO" iz Srbobrana, KUD "TISAĐENĐE" iz Novog Kneževca, SAKUD "SVETI SAVA" iz Kanjiže, KUD "TIHOMIR OSTOJIĆ" iz Ostojićeva, KUD "SVETI SAVA" iz Čoke i novoosnovano društvo "BANAT" iz Novog

 

Maj 2008

Prvi koncert KUD-a “ BANAT “ Novi Kneževac


KUD “ Milan Ajvaz “ je, u subotu 17 maja, bio pozvan da gostuje na prvom koncertu novoosnovanog društva
“ Banat “ u Novom Kneževcu. Koncert je održan na zavidnom nivou, sa obzirom da je ovo tek početak.

Naše Kulturno umetničko društvo je bilo počasni gost i po starom običaju posle nastupa nagrađen gromoglasnim aplauzom.
Domaćini ove manifestacije su naše članove skromno ugostili, trema je učinila svoje, ipak kako se kaže prvi mačići …
ali takav je život umetnika, naši su se brzo organizovali i nastavili zajedničko druženje u “BOEMU”.

Brzak Obrenka
 


VII. FESTIVAL FOLKLORA U SRPSKOM KRSTURU : NA "VIDOVDAN" - 28.06.2008.god.


Po Odluci Upravnog odbora KUD-a "Milan Ajvaz", VII.Festival Folklora će se održati u subotu 28.juna 2008 godine.
Planirani početak zvaničnog dela Festivala je u 19 časova u Domu kulture u Srpskom Krsturu, s tim što će se od 18,30 časova upriličiti defile učesnika, glavnom ulicom, od zgrade škole do zgrade Doma kulture.
Nakon programa planirana je zajednička zabava i druženje u zgradi Osnovne škole. Festival je netakmičarskog-revilanog tipa a pozvano je 17. Kulturno umetničkih društava širom Srbije. Koliko će se učesnika - društava odazvati,
znaće se posle 7. juna kada ističe rok za prijavljivanje.

Društva koja su dobila pozivnice za učešće na VII. Festivalu:

KUD "Aleksandrovo" Subotica, KUD "Bratstvo-Jedinstvo" Sutjeska,
KUD "Izvor" Nakovo, Folklorni ansambl "Talija" Beograd,
SAKUD "Sveti Sava" Kanjiža, KUD "Tisađenđe" Novi Kneževac,.
KUD "Banat" Novi Kneževac, KUD "Marija Bursać" Banatsko Veliko Selo, KUD "Vuk Karadžić" Sanad, KUD "Brile" Beočin, KUD "Vuk Karadžić" Sanad, KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" Banatsko Aranđelovo, KUD "Sveti Sava" Čoka, Petrovska družina Bački Petrovac, KUD "Đura Jakšić" Srpska Crnja, KUD "Laza Ninčić" Vršac i KUD "Tihomir Ostojić" Ostojićevo.

Popov Luka
 

 April 2008

Nastup u Nakovu


Gostujući 12.aprila u Nakovu članovi prvog izvođačkog ansambla KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur imaće zadovoljstvo da taj susret još dugo pamte. Naime, zvančni deo programa povodom Dana društva je protekao rapspevano i razigrano, baš onako kako je i trebalo.

Nastup sa nekoliko koreografija izveli su domaćini KUD "Izvor" i gosti: KUD "Milan Ajvaz" Srpski Krstur i Folklorni ansambl Bunjevačkog Kulturnog Centra iz Subotice.Sala je bila prepuba a publika je veoma lepo prihvatila sve tačke i nagrađivala gromkim aplauzima - što su igrači i zaslužili.

Ipak, "drugo poluvreme" programa proteklo je još veselije i druženje uz pesmu i igru nastavilo se do kasno u noć. Bio je ovo još jedan od nastupa našeg društva koje će igrači dugo pamtiti. KUD "Izvor" će nastupati u S.Krsturu na VII Festivalu folklora koji će se održati 28.juna ove godine.
Ono što nikako ne možemo preskočiti a da ne kažemo: hvala domaćinima na izuzetno dobroj organizaciji programa.

Popov Luka

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ODRŽANA OPŠTINSKA SMOTRA FOLKLORA  - Galerija

U Srpskom Krsturu je u subotu 5. aprila održana Opštisnka Smotra Folklora. Dugi niz godina ona se u našoj opštini nije ni održavala, te je 2006 godine ponovo obnovljena u organizaciji KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur. Te godine je održana u Novom Kneževcu, prošle godine (2007) u Banatskom Aranđelovu, a ove godine u Srpskom Krsturu.
Na Smotri su učestvovala kulturna društva sa područja naše opštine: KUD "Milan Ajvaz" Srpski Krstur, KUD "Banat" Novi Knežebav, KUD "Tisađenđe" Novi Kneževac i KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" Banatsko Aranđelovo.program je imao dva dela, nezvanični i netakmičarski i zvanični i takmičarski.

U nezvaničnom delu programa nastupile su sledeće grupe - KUD-a "Milan Ajvaz": Folklorna grupa zabavišta (sa "Devojačkim kolom"), I. i II.razreda Osnovne škole (sa igrom"Šokc") koje je pripremila Obrenka Brzak, zatim grupa III. i IV. razreda Osnovne škole ("Igre iz Šumadije" i "Pčinjska igra") koje je pripremila Jelena Matić. Takođe u nezvaničnom delu programa učestvovalo je i KUD "Tisađenđe" iz Novog Kneževca sa modernom igrom "Okreći se svete" i njihovi gosti i saradnici - KUD"Eđšeg" iz Kikinde sa "Romskim igrama".

U programu su učestvovale i plesne grupe (mlađi i stariji uzrast) OŠ "J.J.Zmaj" koje je pripremila koreografski Svetlana Jeftić Tamaši. Svirajući na sintisajzeru je sa jednom tačkom nastupio je i Golja Emanuel, učenik OŠ iz Srpskog Krstura.
U zvaničnom delu Smotre folklorne grupe su se takmičile u 3 kategorije: najmlađi - uzrasta od I. do IV.razreda OŠ, mlađi - uzrasta od V. do VIII.razreda OŠ i stariji - uzrast srednjoškolaca i stariji igrači.

Nastupi grupa:
NAJMLAĐI UZRAST:
- KUD "Dr.Gavrilo Pekarović " B.Aranđelovo - "Igre iz Mačve,
- KUD "Tisađenđe" N.Kneževac: - "Igre iz Okoline Šomođa" i "Igre iz okoline Pešte"

MAĐI UZRAST:
- KUD "Milan Ajvaz" S.Krstur, - "Igre iz Leskovca"
- KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" B.Aranđelovo - "Igre iz Valjevske Kolubare"
- KUD "Banat" N.Kneževac - ""Igre iz Banata"

STARIJI:
- KUD "Banat" Novi Kneževac : "Igre iz Srema" i "Igre iz okoline Brusa"
- KUD "Milan Ajvaz" S.Krstur : "Orački bal" (igre iz Banata) ( SNIMAK NA YOUTUBE ), ""Lazarički običaji i igre iz Pčinje" i "Igre iz Bosilegradskog krajišta"

Nakon programa koji je trajao više od 2 sata, žiri u sastavu: Sofija Ilijin,Svetlana Jeftić Tamaši, Mira Acin, Maja Hereta i Nandor Ujhelji, - odlučila je da su se za dalja - viša takmičenja i smotre plasirala sledeća društva i zauzela prva mesta:
NAJMLAĐI UZRAST: KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" B.Aranđelovo "Igre iz Mačve" Koreograf i umetn.rukov. Zorica Vejin
MLAĐI UZRAST: KUD "Milan Ajvaz" S.Krstur, "Igre iz Leskovca", koreograf Ljubomir Vujičin, um.rukovodioci: Marija Tolmačev i Jelena Teofanov.
STARIJI: KUD "Milan Ajvaz" S.Krstur - "Orački bal" )Igre iz Banata, koreograf Ljubomir Vujičin, umet.rukovod. Luka Popov.

Ova Smotra je pokazala da u našoj opštini ima sve više amatera koji se bave folklorom, i da to oni uspešno rade. Iduće godine Smotra folklora treba da se održi krajem meseca marta u Novom Kneževcu.

Popov Luka
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opštinska smotra folklora održaće se ove godine u Srpskom Krsturu u subotu 5.aprila 2008 godine u od 19 časova u Domu Kulture.

Učesnici smotre biće Kulturno umetnička društva sa područja a Opštine Novi Kneževac i to: domaćini KUD "Milan Ajvaz", KUD "Banat" iz Novog Kneževca, KUD "Tisađenđe" iz Novog Kneževca i KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" iz Banatskog Aranđelova.

Takmičenje će se vršiti u 3 kategorije: deca uzrasta do 4 razreda Osnovne škole, uzrast od 4 do 8 razreda i omladinski uzrast i stariji.Gosti programa biće plesne grupe i Tamburaški orkestar "Lale".

Popov Luka

 

KUD MILAN AJVAZ

Opštinska Smotra Folklora
Subota 5. April 2008
Dom Kulture -Srpski Krstur
 

 Mart 2008

PROSLAVA 8. MARTA - Galerija

KUD “MILAN AJVAZ” JE I OVE GODINE OBELEŽIO SVETSKI PRAZNIK ŽENA - 8.MART.

PRIREDBA JE ODRŽANA NA LOKALNOM NIVOU , U FISKOLTURNOJ SALI OSNOVNE ŠKOLE U SRPSKOM KRSTURU.

FOLKLORNE GRUPE MLAĐEG UZRASTA, DO 4 RAZREDA, KUD–A “MILAN AJVAZ” SU OVIM PUTEM UPRILIČILI BOGAT KULTURNO UMETNIČKI PROGRAM.

NAJMLAĐI SASTAV, ZABAVIŠTANCE , JE IZVEO PERFORMANS NA MELODIJE, NAJDRAŽA MAMA NA SVETU I DEVOJAČKO KOLO, A DECA PRVOG I DRUGOG RAZREDA, ŠOKC, U KOREOGRAFSKOJ POSTAVCI OBRENKE BRZAK.
GRUPA TREĆEG I ČETVRTOG RAZREDA JE PREMIJERNO IZVELA PČINJSKU IGRU U KOREOGRAFSKOJ POSTAVCI JELENE MATIĆ.

PO ZAVRŠETKU SVAKE KOREOGRAFIJE DECA SU UZ RECITACIJE IZ ZBIRKE “ETNO ZAPISI” ,O KOJOJ SMO VEĆ PISALI, URUČILI PRIGODNE POKLONE SVOJIM MAJKAMA.
POKLONE SU PRAVILI ČLANOVI SEKCIJE - MALE RADIONICE, A ODUŠEVILI SU SVE PRISUTNE. POKLONE SU PO DOBROM STAROM OBIČAJU DOBILI I SVI NAŠI STALNI SPONZORI.

ODUŠEVLJENU PUBLIKU SU NA KRAJU PROGRAMA, TAKOĐE PREMIJERNO, POZDRAV ILE I DVE RITMIČKE GRUPE. VEOMA ATRAKTIVAN PLES NA DISKO DENS MELODIJE IZVELA SU DECA MEŠOVITOG UZRASTA A U KOREOGRAFIJI BEBE TAMAŠI JEFTIĆ.

PROSLAVA SE NEFORMALNO NASTAVILA UZ DRUŽENJE SA MAJKAMA KOJE SU NESEBIČNO ORGANIZOVALE PRAVI MALI KOKTEL.

Brzak Obrenka
 

  © www.krstur.com