Aktivnosti 2006 | Aktivnosti 2007 | Aktivnosti 2008 | Aktivnosti 2010 | Galerija | NazadHome

 KUD MILAN AJVAZ 2009

Kontakt:  TEL: 0230 – 82 055 kod Popov Luke ili +381 63 88 22 932  e-mail: krstur@krstur.com

Oktobar 2009
Bilten VII - BLIC VESTI

ČLANOVI KUD-a "MILAN AJVAZ" S.KRSTUR PONOVO U INOSTRANSTVU ?

Na osnovu odluke upravnog odbora KUD-a "Milan Ajvaz"Srpski Krstur od 3.septembra 2009 godine, u toku je anketiranje igrača za mogućnost odlaska prve izvođačke folklorne grupe na Međunarodni festival folklora "Prag 2009"- Češka. Ukoliko bude dovoljan broj prijavljenih igrača, a prijave se vrše do 9.oktobra, naš folklorni ansambl će boraviti na ovom Festivalu od 13. do 16.novembra 2009 godine i to nastupom sa 15-tak minuta folklornog programa u sali Hotela "Top" u Pragu 14.novembra u večernjim satima. Pored našeg folklornog društva na Festivalu će učestvovati i folklorne grupe iz mnogih drugih evropskih zemalja. Bio bi ovo novi doživljaj za deo naših članova a takođe i početak prakse da se u inostranstvo nastupa nekoliko puta godišnje.

NASTUP NA FESTIVALU U MOKRINU

Po svemu sudeći, uslediće i nastup fokloraca KUD-a "Milan Ajvaz" na Festivalu kojeg organizuje KUD "Mokrin" u Mokrinu 24.oktobra. Pismeni poziv je stigao i vetrovatno će biti i realizovan, a kako je najavljeno na Festivalu će pored domaćina KUD-a "Mokrin", učestvovati na?i folklorci i ADZNM "Gusle" iz Kikinde.

NOVE KOREOGRAFIJE

Ukoliko bude vremena, zbog priprema za odlazak u Češku, planira se da KUD "Milan Ajvaz" obogati svoj igrački repertoar sa još jednom ili dve koreografije koje bi radili vrsni koreografi g-đa Desanka Djordjević iz Beograda ili Ljubomir Vujičin iz Vrbasa. Nove koreografije bi se radile do kraja ovog meseca ili u mesecu novembru.

OČEKUJU SE SREDSTVA

Nađe druđtvo jođ uvek očekuje sredstva od 80.000,00 dinara koja su trebala da nam se doznače još u prvom kvartalu 2009 godine za realizaciju projekta izrade brošure "Sačuvano od zaborava".  Inače, projekat je odobren od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Zbog nedostatka sredstava i relizacija ovog projekta kasni, ali smo mišljenja da će se on ostvariti do kraja ove kalendarske godine.

Popov Luka
 
 Jul 2009
 
JOŠ JEDNO NEZABORAVNO PUTOVANJE
- Španija 2009
 | Galerija

    Još krajem prošle godine u dogovoru sa Vladanom Tešanovićem, folk-menadžerom iz Beograda, KUD «Milan Ajvaz» Srpski Krstur je rezervisao i obezbedio učešće na Međunarodnom Festivalu folklora «Ljoret De Mar-Barselona 2009». Bilo je tada prijavljeno preko 50 zainteresovanih igrača i to kako članova našeg društva (KUD «Milan Ajvaz») tako i zainteresovanih članova iz SAKUD-a «Sveti Sava» iz Kanjiže i «Tisađenđe» Novi Kneževac.

Na putovanje i Festival je 24.juna krenula grupa od 43 člana iz sva tri društva.Zajednički su nastupali članovi KUD-a «Milan Ajvaz» i SAKUD-a Sveti Sava» Kanjiža sa «Igrama iz Bosilegradskog krajišta» i «Šopskim igrama iz Dimitrovgrada». Nažalost, nije bilo dovoljno igrača da bi nastupalo i KUD «Tisađenđe» koje bi svojim temperamentnim mađarskim igrama dosta doprinelo još bogatijem programu Festivala ali naravno svakako je pozitivno  prisustvo  manifestaciji i njihova priča sa ovog putovanja će doprineti da se i ostali deo folklorne grupe pridruži i sledeći put nastupi na jednom od Međunarodnih festivala folklora.

Posle popodnevnog, noćnog i delom prepodnevnog putovanja grupa je 25.juna stigla u mesto Varazze koje je udaljeno dvedesetak kilometara od Đenove u Italiji. Gradić je na samoj obali mora te smo mogli odmah da se smestimo u hotel, odmoramo čitavo popodne, a neko od načih igrača je iskoristio priliku i kupao se na plaži. Tu smo prenoćili i posle doručka nastavili putovanje. Tako reći, čitav 26-sti junski dan smo proveli razgledajući Kan, prelepi grad na Azurnoj obali Francuske. Tek u kasnim noćnim satima uputili smo se put Španije i krajnje destinacije. U Ljoret De Mar smo stigli u prepodnevnim satima smestili se, i naravno boravili 7 dana, u Hotelu „Ankla“ koji nam je čitavo vreme boravka pružao sve pogodnosti za uživanje, počev od smeštaja, ishrane, korišćenja bazena, đakuzi i spa programa.......

Nastupi folklornih grupa upriličeni su 29.juna i 3.jula u večernjim satima u Hotelu „Selva Mar“ u Ljoret De Maru a 1.jula u 18 časova u Barseloni na letnjoj pozornici. U programskom delu festivala učestvovali su pored KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur i SAKUD-a „Sveti Sava“ iz Kanjiže i  KUD „Rudar“ Rudovci iz Srbije,  još i  KUD „Kočo Racin“ Skoplje i KUD „Oteks“ Ohrid iz Makedonije, KUD „Zelengora“ Gacko iz Bosne i Herecgovine, folklorna grupa „Dedonza Queichumes Dos Pinos“, Ourense – Španija kao i folklorna asocijacija „Zidros“ Limasol sa Kipra. Svaka folklorna grupa je imala 15 minuta programa. Nastup naših folkloraca je bio propraćeni aplauzima publike i mnogobrojnih turista.

Boraveći dan pred povratak u Barseloni, obišli smo „Sagrada Familiu“ najpoznatiju i naravno najlepšu građvinu u ovom gradu, park „Gueljo“, fudbalski stadion „Nou Camp“, tokom dana šetali glavnim šetalištem grada - ulicom „La Rambla“ a u toku večeri su posmatrani vodoskoci u boji u samom centru – i to iz muziku, što će nam sigurno ostati u dugom sećanju. 

U povratku smo ponovo posetili Francusku Azurnu obalu i to bortaveći po nekoliko sati  u obilasku Nice,  Monaka i Monte Karla. Čekalo nas je još jedno noćenje u Italiji, te smo 6.jula u prepodnevnim satima nastavili put ka Srbiji preko Slovenije i Hrvatske.

Festivalu je prisustvovala i g-đa Desa Đorđević, trenutno najpoznatiji i najstariji koreograf u Srbiji, te nam je na pitanje posle nastupa u Barseloni, kako ona doživaljava sve ovo rekla: „Deco, meni je sve ovo jako lepo“. U kontaktu sa njom, dogovoreno je da tokom jeseni dođe u Srpski Krstur i uradi jednu koreografiju „Igara iz Srbije“.

Magdalena Kovač, član Opštinskog veća Novi Kneževac zadužena za resor kulture, je rekla da „opština svakako podržava ovakvu vrstu organizacije mladih učešćem na festivalima folklora, kojim se promoviše  kulturna baština našeg kraja a i čitave Srbije u svetu, te da se na ovaj način  šire vidici mladim ljudima a samim tim i stiču pozitivna iskustva“.

I šta reći na kraju nego, bilo je lepo i nezaboravno u svakom slučaju, te svi mi koji smo boravili u Španiji, koristimo priliku da se zahvalimo svima onima koji su nam finansijski pomogli i sponzorisali deo troškova prevoza.

Gde će mo sledeći put pokazati svoje folklorno umeće, predstavljati naše mesto, opštinu i Srbiju,  videćemo. Da li će to biti Pariz, možda Kipar ili Holandija...... odlučićemo do kraja godine.

Popov Luka | Jul 2009
 

ODRŽAN VIII.FESTIVAL FOLKLORA

 U subotu 18.jula 2009 god. u Srpskom Krsturu je odžan VIII.Festival folklora u organizaciji    KUD-a „Milan Ajvaz“. U programskom delu festivala učestvovali su:

 • Grupa „Step Up“-grupa mažuretkinja iz Kanjiže koja je nastupala na početku Festivala a inače trebala je da predvodi defile učesnika pre početka programa glavnom ulicom – od škole do Doma kulture, ali defile se odložio zbog kiše,
 • Deca zabavišta „Maslačak“ Srpski Krstur koja su otvorila Festival folklornom tačkom,
 • Domaćini – KUD „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur sa „Šopskim igrama iz Dimitrovgrada“
 • KUD „Aleksandrovo“ Subotica sa „Igrama iz Vranja“ i „Hrvatskim plesovima“
 • KUD „Mokrin“ iz Mokrina sa „Igrama iz Bele Palanke“ i „Igrama iz Srema“
 • KUD „Vuk Karadžć“ Sanad sa „Igrama iz Banata“
 • KUD „Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva sa „Igrama iz Ponišavlja“ i „Igrama iz Srbije“
 • KUD „Jandrija Tomić – Ćić“ iz Krajišnika sa tačkom „Unačko nemo kolo“
 • Igračka grupa Udruženja Roma „Urma“ Mokrin, koja je oduševila publiku temperamentnim „Romskim nadigravanjem“,
 • Folklorna grupa KPD „Bratstvo“ Martonoš sa „Moldavskim narodnim igrama“ i „Igrama iz Galgamenta“, i
 • KUD „Banat“ Novi Kneževac sa „Igrama iz Bele Palanke“.

Ferstival je otvorila Magdalena Kovač, član opštinskog veća Novi Kneževac, resorno zadužena za oblast kulture, a prisutnoj publici i gostima se sa par reči obratio i goste pozdravio Predsednik Mesne zajednice Srpski Krstur Aleksandar Miladinov.

Program je trajao oko 2 sata i, kako kaže publika, nije bio nezanimljiv. Svaka tačka je propraćena burnim aplauzom mnogobrojne publike, a stiče se utisak da bi publike bilo i više od broja sedišta u sali Doma Kulture da je vreme bilo lepše.

Druženje, zabava i večera uz muziku za sve učesnike Festivala upriličen je nakon programa u prostorijama Osnovne škole, gde je svim učesnicima u programu, predsednica KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur Željka Jančić uručila zahvalnice i prigodne suvenire. Zahvalnice za pomoć u organizaciji Festivala dobili su: Opština Novi Kneževac, Mesna zajednica Srpski Krstur, Aktiv žena Srpski Krstur, Opštinska organizacija Crvenog Krsta Novi Kneževac i Osnovna Škola „J.J.Zmaj“ Srpski Krstur. Medijski sponzor Festivala bio je „Max“ radio Čoka a tok Festivala je pratila i snimala grupa novinara JP „CINK“ Novi Kneževac. „Dođi, igraj, upoznaj se i druži se...“ moto je i ovog VIII.Festivala folklora, pa sigurni smo da je to tako i bilo protekle subote u Srpskom Krsturu i da će se tradicija nastaviti i narednih godina.


Popov Luka |
Jul 2009
 

 Jun 2009

БИЛТЕН VI/2009
- ДЕТАЉАН ОПИС ПРОЈЕКТА:


„САЧУВАНО ОД ЗАБОРАВА“

На основу Закључка органа КУД-а „Милан Ајваз“ Српски Крстур од месеца марта 2008 године а на предлог Попов Луке, уметничког руководиоца фолклорних група КУД-а, дат је предлог да се направи збирка-публикација са наведеним насловом а која би у свом садржају имала: Попис свих традиционалних старих обичаја и вевовања Срба – становника Српског Крстура (70% становништва
од 1.300 су Срби) а самим тим и крајњег севера Баната, који су везани за верске-свечарске дане по праволсвним календару и обичаја и вреовања везаних за разне догађаје у животу као што су рођење детета, брак, смрт итд. Циљ нам је да све то сачувамо од заборава и оставимо забележено млађим генерацијама. Морамо оформити тим који би обишао све старе становнике нашег места (који су још живи) а има их доста, па забележити на траци обичаје и веровање везаних за Божић, Ускрс, Ђурђевдан, Лазареву суботу и друге славске дане по православним календару, обичаје и веровања везаних за мобу и жетву, рођење детета, свадбарске обичаје, обичаје приликом сахрањивања и других догађаја. Други део књиге-публикације био би попис свих песмица-нараторских стихова (народна поезија) које су некада наше баке говориле својим унучадима у разним ситуацијама. Део овог материјала већ је забележен а говори их наша суграђанка Кристина Попов из Српског Крстура, иначе пензионерка.Мишљења смо да би ова публикација била јако позитивно прихваћена од становника нашег места а и шире околине, јер се и ми старији по мало присећамо свих тих песмица, обичаја. Ајде да их онда сачувамо од заборава.Село има и своју монографију „Крстур кроз векове“, у припреми је монографија „200 година школе у Српском Крстуру“. Имамо културне традиције, једна од првих сеоских читаоница у овом делу Баната основана је још 1894 године и постоји и дан данас.Посао на пројекту би започели средином 2009 године како би га завршили до краја лета а касније сређивали сав тај материјал. Планирамо да читав посао буде готов до краја октобра 2009 године. Такође планирамо и презентацију-промоцију овог пројекта у нашем месту као и нашој ближој и даљој околини.

Овлашћено лице за реализацију пројекта: Лука Попов
 

Bilten V/2009ODRŽANA SEDNICA UPRAVNOG ODBORA KUD-a


Na sednici Upravnog odbora KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur koja je održana 9.juna donešene su i odredjene odluke vezane za rad i naredne aktivnosti društva i to.

- Konkretnije su odredjeni zadaci pojedinih članova vezanih za organizaciju VIII Festivala folklora

- Kako teku pripreme za odlazak grupe na Međunarodni festival folklora "Ljoret De mar-Barselona 2009" u Španiju, ( od 24 juna do 7.jula 2009 god.)

- Dogovor oko realizacije projekta "Sačuvano od zaborava" za koji su sredstva našem KUD-u odobrena od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Zadužena je Obrenka Brzak da sakuplja običaje vezane za razne dogadjaje iz života ljudi našeg mesta, povodom verskih praznika i slično.Brošura bi trebalo da bude štampana tokom jeseni ove godine.

- Organizacija priredbe za roditelje dece folklornih grupa mladjih uzrasta krajem juna ove godine i

- Prihvaćen je prvi preliminarni raspored realizacije manifestacije "Leto u Srpskom Krsturu 2009".

Luka Popov | Jun 2009
 

Mart 2009

Bilten IV/2009 -
ODRŽANA OPŠTINSKA SMOTRA FOLKLORA

U subotu 28.marta u Novom Kneževcu je održana ovogodišnja OPŠTINSKA SMOTRA FOLKLORA u organizaciji domaćina KUD-a "Banat" i Opštinskog veća - resora kulture. Učestvovala su sva amaterska društva sa područja opštine i to u različitim kategorijama : KUD "Banat" Novi Kneževac :sa "Igrama iz Banata", "Igrama iz Bele Palanke", "Igrama iz okoline Beograda" i "Igrama iz okoline Niša", KUD "Milan Ajvaz" Srpski Krstur : "Igre iz Leskovca", "Igre iz Bosilegradskog Krajišta" i "Šopske igre iz Dimitrovgrada", KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" Banatsko Aranđelovo sa "Igrama iz Srbije", "Igrama iz Zapadne Srbije" i jednom izvornom pesmom i KUD "Tisađenđe" Novi Kneževac sa "Svadbenim igrama iz okoline Beograda" i "Igrama iz Transilvanije". Takođe je sa jednom tačkom nastupao i novoformirani orkestar KUD-a "Banat".

Program je trajao više od sat i po i bio je propraćen alpauzima publike koja je do poslednjeg mesta popunila salu Pozorišta u Novom Kneževcu.
Smotru je žirirala G-đa Slobodanka Rac, izvrsni poznalavac folklora i koreograf - iz Bačke Topole.
Pošto dalja takmičenja za odrasle ove godine nisu organizovana ZA ZONSKU SMOTRU FOLKLORA ( koja se održala u PETAK 03.aprila u Sportskoj hali u Bačkoj Topoli u 18 časova), plasirale su se i učestvovale - dve starije dečije folklorne grupe i to: KUD "Milan Ajvaz" Srpski Krstur sa "Igrama iz Leskovca" i KUD "Banat" Novi Kneževac sa "Igrama iz Bele Palanke".

Luka Popov | Mart 2009
 

БИЛТЕН III/2009 - Смотра фолклора у Новом Кнежевцу

Општинска смотра фолклора одржаће се у Новом Кнежевцу 28.03.2009. године у згради позоришта са почетком у 17,00 часова. Манифестација ће окупити Културно уметничка друштва наше Општине: КУД „Банат“ из Новог Кнежевца, који је уједно и носиоц програма, КУД “Tiszagyöngye” из Новог Кнежевца, КУД „Милан Ајваз“ из Српског Крстура и КУД „др Гаврило Пекаревић“ из Банатског Аранђелова. На смотри фолклора ће судити судија Слободанка Рац из Бачке Тополе.
Карте ће се продавати на  дан одржавања програма на шалтеру позоришта у Новом Кнежевцу у износу од 100,00 динара.
Позивамо Вас да својим присуством увеличате нашу манифестацију и тиме нам помогнете у даљем очувању и неговању културног наслеђа

Извор: www.noviknezevac.rs | Март 2009
 


Билтен II/2009 - Покрајински секретаријат за културу одобрио средства


КУД „Милан Ајваз“ недавно је аплицирао код Покрајинског секретаријата за културу на конкурсу за суфинансирање пројеката традиционалног народног уметничког стваралаштва Срба у Војводини у 2009. години.

Пројекат је носио наслов „Сачувајмо од заборава“ и обухвата прикупљање обичаја, веровања и издавање народних песама. Министарство је КУД-у „Милан Ајваз“ за овај пројекат одобрило средства од 80.000 динара.

Извор: www.noviknezevac.rs | Март 2009


 
Februar 2009

Bilten I/2009 - Iz rada KUD-a MILAN AJVAZ - Srpski Krstur


Kulturno umetničko društvo "Milan Ajvaz" Srpski Krstur je nakon pauze za zimski raspust ponovo 19.januara počeo sa svojim redovnim probama folklora sa svim grupama. Na sednicama Upravnog odbora su donešene sledeće značajnije odluke:

- Da mlađa pripremna grupa, uzrasta od V-VII razreda Osnovne škole ove godine učestvuje na Festivalu folklora "Pefkohori 2009" u Grčkoj i to od
 3. do 10.maja. Zajedno sa Krsturcima na ovaj Festival putuju i folklone grupe KUD-a "Vuk Karadžić" Sanad, KUD-a "Banat " Novi Kneževac i SAKUD-a "Sveti Sava" Kanjiža. Na ovom Festivalu predstaviće se svi sa po jednom koreografijom. Ukupan broj folkloraca koji će putovati u Grčku je 60.

- Starija folklorna grupa KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur, što se tiče nastupa u inostranstvu, učestvovaće na Festivalu folklora "Ljoret De Mar 2009" u Španiji i to od 27.juna do 02.jula 2009 god. Polazak za Španiju je 24.juna, povratak se planira 5.jula a usput će se obilaziti atraktivna mesta u Italiji i Francuskoj Azurnoj obali, a planiran je i jednodnevni boravak kao i nastup u Barseloni.

- Na inicijativu naše sugrađanke Sofije Kanjižaj koja živi već nekoliko godina u Torontu - u Kanadi, počelo se sa prvim razgovorima u realizaciji ideje ove naše sugrađanke i bivše dobre igračice našg KUD-a, da članovi KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur u dogledno vreme (za godinu ili dve) gostuju celovečernjim programom koji bi se organizovao sa srpskim kulbovima u ovom gradu.
Naravno nastupalo bi se u više gradova u okolini Toronta. Najveći problem je, naravno, kako bi se isfinansiralo ovo putovanje krsturskih folkloraca na drugi kontinent (avionski prevoz). No ,ako se ne pokuša, ideja je neostvarljiva,
a ako se bude napravio plan i program aktivnosti i zaduženja, vrlo je izvesno da bi se putovanje moglo realizovati već idućeg leta. Naravno, u organizaciju bi se uključile obe strane, tako da je Sofija Kanjižaj već nekoliko puta kontaktirala predstavnike KUD-a "Milan Ajvaz" i krenulo se sa postupkom organizacije odlaska. Dokle će se stići, pokazaće vreme, ali KUD "Milan Ajvaz" je na upravnom odboru doneo odluku da se pokuša sa ostvarenjem ovog, sigurno za nas jedinstvenog i nezaboravnog putovanja. Zato hvala našoj Sofiji na svim narednim koracima i aktivnostima u realizaciji ove ideje.

- Na osnovu Odluke Upravnog odbora naše dve članice folklora Marija Tolmačev i Jelena Teofanov,koje inače i vode jednu od grupa folklora, boraviće na petodnevnom Seminaru (od 15. do 20.februara) za rukovodioce folklornih grupa, kojeg organizuje Zavod za kulturu Vojvodine a održava se u hotelu "Termal" u Vrdniku - kraj Novog Sada.

- Zbog odlaska naših folkloraca na Festival u Španiju, "VIII FESTIVAL FOLKLORA" će se u Srpskom Krsturu održati 11. ili 18.jula 2009 godine. Uobičajeni termin za održavanje Festivala je bio - poslednjeg vikenda u mesecu junu.

Iz rada i planova aktivnosti našeg KUD-a izdvojili bi i sledeće:

- Najverovatnije da će pripremna grupa KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur učestvovati u kulturno-umetničkom programu koji se u organizaciji Aktiva žena Novi Kneževac održava 14.februara - na "Dan zaljubljenih".

- KUD "Milan Ajvaz" Srpski Krstur očekuje ovih dana da Mesna zajednica Srpski Krstur realizuje svoju Odluku kojom će isfinansirati kupovinu jedne veš mašine i jednog CD plejera za potrebe našeg društva (pranje nošnje, lakše održavanje probi folklornih grupa dečijeg uzrasta).Koristimo priliku da se zahvalimo našoj Mesnoj zajednici na velikoj pomoći.

- Članovi folklornih grupa KUD-a "Milan Ajvaz" Srpski Krstur - svih uzrasta učestvovaće na Opštinskoj smotri folklora koja će se ove godine održati 28.marta u Novom Kneževcu
.

Popov Luka | Februar 2009
 

  © www.krstur.com