Aktivnosti 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | Galerija | NazadHome

  KUD MILAN AJVAZ 2011


Kontakt:
 TEL: 0230/82055, 0230/87004, 0230/87260 kod Popov Luke ili
+381 63 88 22 932  e-mail: krstur@krstur.com
 

 Decembar 2011

 N A S T U P I - KUD-a „MILAN AJVAZ“ U 2011. GODINI 
 

Red.

Br.

DATUM

NASTUPA

MESTO NASTUPA I NAZIV

MANIFESTACIJE

GRUPA KOJA

JE NASTUPALA

IGRE

(PROGRAM)

1.

16.04.2011

OPŠTINSKA SMOTRA FOLKLORA

SRPSKI KRSTUR

- Mlađa I i II. Razred,zabav

- Mlađa-III i IV.razred

- Srednja (V-VII.razred)

- Izvođački sastav

- 2 narodne igre

-  Igre iz banata

- „Igre iz Bruisnika“

- „Pčinja“, „Bosilegradsko krajište“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

2.

02.05.2011

SEVERNOBANATSKI SUSRETI FOLKLORNOG STVARALAŠTVA

NOVI KNEŽEVAC

-Srednja (V-VII.razred)

-Izvođački sastav

- „Igre iz Brusnika“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

3.

21.05.2011

KRČEDIN:

OBELEŽAVANJE DANA SELA

- Izvođački sastav

- „Bosilegradsko krajište“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

4.

03.06.2011

 

SRPSKI KRSTUR:

DAN ŠKOLE

- Mlađa I i II. Razred,zabav

- Mlađa-III i IV.razred

- 2 narodne igtre

-  Igre iz banata

 

5.

11.06.2011

OSTOJIĆEVO

SMOTRA DEČIJIH FOLKLORNIH GRUPA

- Srednja (V-VII.razred)

 

- „Igre iz Bruisnika“

 

6.

25.06.2011

SRPSKI KRSTUR:

X. FESTIVAL FOLKLORA

- Izvođački sastav

- „Igre Biz Bele Palanke“

 

7.

02.07.2011

NAKOVO:
FESTIVAL: „AJMO ZAIGRATI,AJMO DE“

- Izvođački sastav

- „Igre Biz Bele Palanke“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

8.

25.07.2011  i

29.07.2011

RIMINI-ITALIJA

Smotra folklora

- Izvođački sastav

 

- „Bosilegradsko krajište“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

9.

16.08.2011

GOTTLOB-Rumunija

„Dani lubenice“

- Izvođački sastav

 

- „Bosilegradsko krajište“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

10.

03.09.2011

MARTONOŠ

- Izvođački sastav

 

- „Bosilegradsko krajište“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

11.

10.09.2011

NOVI KNEŽEVAC: Festival folklora„Očuvajmo tradiciju

kroz igru i pesmu“

- Izvođački sastav

 

- „Igre Biz Bele Palanke“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“

12.

04.11.2011

SUBOTICA (MKC Nepker)

XI. Festival folklora „Vojvodina kroz pesmu i igru“

- Izvođački sastav

 

- „Igre Biz Bele Palanke“

- „Šopske Igre iz Dimitrovgrada“


 

 JUL i Avgust 2011


OVOG LETA U ITALIJI
| Galerija

  Krsturski folklorci nastupali su ovog leta u Riminiju,  sa programom kojeg su priredila dva Kulturno-umetnička društva „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur  i „Vojvoda Stepa“ iz Kumodraža – Beograd, boraveći u ovom italijanskom turističkom mestu od 25  do 31 jula. Dvadesetak igrača i članova uprave KUD-a  kao i ostali koji nisu naši članovi a koji su imali želju da putuju sa nama su tokom odlaska posetili Veneciju, trokom boravka u Riminiju – republiku San Marino a u povratku se grupa zadržala nekoliko sati u razgledanju Padove.

   Nastupi folkloraca oba KUD-a upriličeni su 26.jula u večernjim satima i to po zvršetku „Kranevala“ koji se održavao te večeri u Riminiju i koji je bio prava atrakcija za gledaoce a posebno za nas koji smo imali priliku da prvi put uživo posmatramo „karneval“ a drugi nastup je bio 29 jula  na prelepoj  letnjoj pozornici restorana „Beki Bej“ za turiste. KUD „Milan Ajvaz“ se predstavio  „Igrama iz Bosilegradskog krajišta“ i „Šopskim igrama iz Dimitrovgrada. Naravno, pored obaveza ne može se zaboraviti i slobodno vreme koje smo provodili na prelepoj plaži našeg hostela. I vreme nas je poslužilo, te smo se i sa  ovog putovanja vratili zadovoljni, već razmišljajući gde će mo putovati iduće godine.

Luka Popov

 


ТРЕЋИ ДАН ЛУБЕНИЦА
-
Гостовање КУД „Милан Ајваз“ у Румунији
 

            За румунску Велику Госпојину 15. августа, када је и државни празник, и наредног дана одржана је трећи пут за редом манифестација Дани лубеница у Готломбу, у Румунији.

            У уторак, 16. августа, КУД „Милан Ајваз“ из Српског Крстура се прикључио „Данима лубеница“ у Готломбу. До сада је упостављена прекогранична сарадња између Новог Кнежевца и Готломба на којој су се организовали спортски и културни сусрети. Прошле године румунски фудбалски клуб „Спартак“ је био гост у нашој средини, пролетос румунски фолклор је учествовао на Севернобанатским сусретима фолклора, а наши представници су сада били на Трећим сусретима „Дани лубеница“ који су бренд места и јединствена манифестација у целој Румунији.

            Представнице Новог Кнежевца Магдалена Ковач, чланица Општинског Већа задужена за културу, информисање, омладину и спорт и Душица Станков, начелница за буџет, финансије и привредне делатности су представљале нашу општину у Румунији, а добродошлицу им је указао градоначелник Георге Настор који је већ 25 година градоначелинк мале, али пољопривредно развијене општине Готломб,  а само место броји 2.500 становника са 4.000 хектара обрадивог земљишта.

            Градоначелник Настор је изразио наду да ће досадашњи сусрети прерасти у сталне билатерарне и да ће две општине заједнички наступати у међународним пројектима, јер мисли да заједнички имају шта да покажу и чиме да наступају на разним тржиштима, што је подржала и Магдалена Ковачјер нема разлике међу људима, нити у менталитету. Треба бити отворен и у култури, спорту и привреди, развијати сарадњу на свим нивоима, мишљење је и домаћина и гостију.

            Свесрду помоћ приликом сусрета је указао фудбалер Лучјано Попеску који је био преводилац и велики домаћин свим гостима из наше средине.

            И доктор Георге Котосман се прикључио превођењу, преводио је разговор са румунског на мађарски језик да би конверзација била бржа и лакша.

            Целу манифестацију је пратила поред празничне атмосфере и по мало вашарска, јер је било разноразних штандова са разним дрангулијама, ићем и пићем, а нашао се и по неки сликар који је портретисао заинтересоване посетиоце ове надасве интересантне манифестације. Изложени су били и трактори и друге пољопривредне машине из Ујсентивана, из Мађарске, јер град Готломб пријатељствује са њима и са шпанским градом Палма де Мајорком.

            У новосаграђеној сали у Готломбу, поред стадиона, направљеној за ове сусрете, наши фолклорци, најстарија група је с великом одушевљењем одиграла два сплета народних игара, игре из босилеградског крајишта и шопске игре из Димитовграда, а присутне је забављао и Тамбурашки оркестар из Зрењанина. КУД „Милан Ајваз“ је играо пред изузетно много посетилаца који су с великом пажњом и задовољством пратили игру наших младих играча. Наравно, после игара следило је и домаћинско гошћење, од гулаша до румунских ћевапчића и лубеница, великих, црвених и изузетно слатких.

            Дружење се завршило уз обећање да ће се сусрети наставити и неговати. А позив од стране Румуна је уследио за Светог Николу када ће бити одржан велики сајам.

Новокнежевачке Новине | Август 2011
 

 JUN 2011

ODRZAN JUBILARNI X .FESTIVAL FOLKLORA | Galerija


   U Srpskom Krsturu je 25.juna u organizaciji KUD-a "Milan Ajvaz" odrzan jubilarni X. festival folklora na kome je  bilo oko 400 ucesnika (gostiju) i to 13 folklornih drustva iz zemlje i inostranstva, deca zabavista "Maslacak" Srpski Krstur koja su otvorila Festival scenskim prikazom "Trubaci" kao i plesna grupa mazuretkinja iz Kanjize koja je predvodila defile ucesnika. Na ovom Festivalu su ucetvovala folklorna drustva:

·          DOMACINI - KUD "MILAN AJVAZ" SRPSKI KRSTUR

·          KUD "ALEKSANDROVO" SUBOTICA

·          KUD "STARI GRAD" LUKAVEC- IZ REPUBLIKE HRVATSKE

·          KUD "VUK KARADZIC" TEMERIN

·          SAKUD "SVETI SAVA" KANJIZA

·          KUD "TIHOMIR OSTOJIC" OSTOJICEVO

·          KUD "BANAT" NOVI KNEZEVAC

·          ROMSKA FOLKLORNA GRUPA MARTONOS

·          FOLKLORNI ANSAMBL "FABRIKE REZNIH ALATA" CACAK

·          KUD "BACKO DOBRO POLJE" IZ BACKOG DOBROG POLJA

·          KUD "IZVOR" NAKOVO

·          KUD  "SVETI SAVA" COKA i

·          FOLKLORNA GRUPA UDRUZENJA ROMA  "PARODROM" HORGOSFolklorne grupe su stizale u Srpski Krstur u vremenu od 16 do 18 casova, gde su ih prihvatali zaduzeni domacini i smestali u prostorije za presvlacenje.
Svecani defile ucesnika krenuo je u 18,40 casova iz dvorista Osnovne skole i odusevljavao mnogobrojne prisutne gradane i goste tokom puta od skole do zgrade Doma kulture. X.Festival folklora otvorio je predsednik opstine Novi Knezevac Dragan babic koji je bio i pokrovitelj ovog festivala i u znak jubileja proglasio da ovaj festival od ove godine nosi status MEDUNARODNI te zamolio organizatore da se od naredne godine sto vise ukljuce drustva odnosno folklorni ansambli iz inostrantva. Sve prisutne u prepunoj sali Doma kulture, ucesnike i goste pozdravio je i predsednik Mesne zajednice Srpski Krstur Aleksandar Miladinov.
Smenjivale su se tacke, svi su uzivali u botastvu igre, pesme, sarenilu nosnji i pokreta. Narocito lepo je nasa publika primila i gromoglasnim aplauzom podrzala folklornu grupu iz Hrvatske.Posle zvanicnog dela programa Festivala koji je trajao nesto vise od 2 sata, druzenje se nastavilo u prostorijama Osnovne skole (fiskulturnoj sali i dvoristu skole).
Pre vecere svi rukovodioci folklornih grupa su od domacina (KUD-a "Milan Ajvaz") dobili zahvalnice za ucesce na festivalu i prigodne suvenire a urucila ih je predsednica KUD-a domacina Zeljka Jancic.
Druzenje i zabava mladih trajalo je do duboko u noc. Druzenje, mladost, nezaboravni susreti, kontakti i nakon festivala..... su moto naseg festivala.
Festival je uz dobru organizaciju pokazao  da i ovako male sredine mogu da uprilce dan kada je "celo selo na nogama", kada je svima lepo, pune ulice ljudi  i kada se taj dan dugo pamti...
Hvala finansijerima ovogodisnjeg Festivala, Fondu kulture i budzetu opstine Novi Knezevac, Mesnoj zajednici Srpski Krstur a ovaj Festival je sufinansiralo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Hvala i medisjkim sponzorima Festivala "Max" radiju Coka i JP "Cink" Novi Knezevac sa kablovskom televizijom i "Novoknezevackim novinama"
Vidimo se ponovo poslednjeg vikenda - odnosno nedelje u junu mesecu 2011godine na nasem  XI . MEDUNARODNOM FESTIVALU FOLKLORA

Luka Popov | Jun 2011
 
  April 2011
 

Opštinska smotra folklora u Srpskom Krsturu - Galerija

U subotu 16. aprila, sa početkom u 19h, u Domu Kulture u Srpskom Krsturu održana je tradicionalna Opštinska smotra folklora.
Domaćin je ove godine
bio  naš KUD „MILAN AJVAZ“, a pored mlađe, srednje i najstarije grupe društva domaćina, na smotri su učestovali i kulturno umetnička društva: „BANAT“ i KUD „TISAĐENĐE“  iz Novog Kneževca, i KUD „DR GAVRILO PEKAROVIĆ“.
Prijem za sve učesnike i goste bi
o je upriličen u prostorijama osnovne škole. 

Novokneževačke Novine | April 2011
 


DEČIJE  AMATERSKO  POZORIŠTE PRIHVAĆENO OD STRANE KUD-a "MILAN AJVAZ" S. KRSTURU

Srpskokrsturski školarci oformili su dečiju glumačku trupu pri KUD-u "Milan Ajvaz" u S. Krsturu. Dramska sekcija KUD-a počeće sa radom na proleće 2011. god, a deca već rade na osnovnim pripremama u školi.

Dramsku sekciju će voditi prof. Dragana Kolačarić. Nadamo se da će im se planovi za budućnost ostvariti jer pripremaju ozbiljno kulturno osveženje kako za S. Krstur, tako i za okolinu.

Prva predstava trebalo bi da se odigra sredinom maja na bini KUD-a "Milan Ajvaz", nakon čega imaju u planu posećivanje obdaništa, osnovnih i srednjih škola u okolini kao i pozorišta u Novom Kneževcu.

Zmajček | April 2011

 

 

  © www.krstur.com