Aktivnosti 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | Galerija | NazadHome

  KUD MILAN AJVAZ 2012


Kontakt:
 TEL: 0230/82055, 0230/87004, 0230/87260 kod Popov Luke ili
+381 63 88 22 932  e-mail: krstur@krstur.com
 

 LETO 2012

 

AKTIVNOSTI FOLKLORACA KUD-a „MILAN AJVAZ“ SRPSKI KRSTUR OVOG LETA

 

TISASIGET- MAĐARSKA

Folklorci KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur, njih 21 učestvovalo je i predstavljalo opštinu Novi Kneževac na „Sigetskim čardaškim danima“ u tisasigetu u susednoj Mađarskoj 19.maja. Od strane opštine Novi Kneževac na ovoj manifestaciji je učestvovalo i KUD „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca. Naši folklorci su bili fascinirani srdačnom dobrodošlicom domaćina koji je u sklopu programa u 15 časova organizovao vožnju fijakerom ulicama Tisasigeta, zatim se organizovao ručak  a program je počeo u 17 časova u centru sela uz učešće desetak folkkornih grupa iz Mađarske i Srbije. Naši folklorci su se u sklopu kulturno-umetničkog programa predstavili igrama „iz Bele Palanke“ i „igrama iz Pčinjskog kraja“.

 

OSTOJIĆEVO-SMOTRA DEČIJEG FOLKLORA

Članovi pripremne grupe KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur učestvovali su na II. Smotri dečijeg folklora u Ostojićevu 9.juna  koju organizuje KUD „Dr.Tihomir Ostojić“  a koja je predviđena za decu uzrasta do 15 godina. I to sa „Igrama iz Dimitrovgrada“. Svi učesnici ove smotre stigli su u Ostojićevo oko 16 časova, u 17 časova je organizovan svečani defile ulicama ovog mesta iz Čokanske opštine a program je počeo u 19 časova u domu kulture. Na kraju smotre svim učesnicima su dodeljene zahvalnice na učešću, a našim folklorcima se izuzetno svidelo zajedničko druženje koje je upriličeno za sve učesnike.

 

UJ SENTIVAN –MAĐARSKA

Osamnaest članova KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur je predszavljalo opštinu Novi Kneževac na „Danima štrudli“ u selu Uj Sentivan u Mađarskoj 24.juna. Pored folkloraca na ovoj manifestaciji je učestvovalo i KUD „Tisađenđe i članice udruženja „Keknefelejč“ “ iz Novog Kneževca i fudbaleri iz Majdana. Naši folklorci su se predstavili sa jednom koreografijom a učetsvovale su još i folklorne i plesne grupe iz Mađarske i Rumunije.

 

XI. FESTIVAL FOLKLORA U SRPSKOM KRSTURU

U Srpskom Krsturu je 30 juna održan XI.Festival folklora  na kojem je nastupalo 13 folklornih grupa, grupa mažuretkinja koje su predvodile defile i deca zabavišta „Maslačak“ koja su tradicionalno igrom otvorilla Festival.

Program je počeo u 19 časova u Domu kulture Srpski Krstur.

P R O G R A M   

“XI.  FESTIVALA FOLKLOR A”

 1. Mažuretkinje- Grupa „Kristal“ Martonoš
 2. Najava i otvaranje Festivala
 3. Nastup dece zabavišta„Maslačak“ Srpski Krstur
 4. Nastup dece najmlađe grupe KUD-a “Milan Ajvaz”
 5. KUD „MILAN AJVAZ“ S.Krstur: „IGRE IZ BELE PALANKE“
 6. KUD „TISAĐENĐE“ Novi Kneževac:“IGRE IZ  TRANSILVANIJE“
 7. KUD “VUK KARADŽIĆ” SANAD : “SVADBENI OBIČAJI IZ BANATA”
 8. KUD „BANAT“ N.Kneževac: „ BOSILEGRAD“
 9. SAKUD „SVETI SAVA“ Kanjiža „IGRE I PESME IZ DIMITROVGRADA“
 10. KUD „SVETI SAVA“ Čoka: „IGRE IZ BOSILEGRADSKOG KRAJIŠTA“
 11. ROMSKA FOLKLORNA GRUPA MARTONOŠ: “ROMSKE IGRE”
 12. KUD „TIHOMIR OSTOJIĆ“ Ostojićevo : „IGRE IZ LESKOVCA“
 13. KUD „ALEKSANDROVO“ SUBOTICA : “BUNJEVAČKE IGRE”

14.    KUD «IVO LOLA RIBAR» KRČEDIN : »IGRE IZ SREMA»

15.    KUD «OPANAK» NOVI BEOGRAD- «PONIŠAVLJE»

 1. KUD „IZVOR“  Nakovo: „IGRE IZ UKRAJINE“

17.    KUD “MOKRIN” MOKRIN: “IGRE IZ KRAJIŠTA”

18.    Odjava programa

 

                Posle zvaničnog dela programa festivala  za rukovodioce folklornih grupa i ostale  goste je organizovana večera i zabava uz muziku u fiskulturnoj Sali a za decu-učesnike večera i zabava uz rok grupu u dvorištu  Osnovne škole u Srpskom Krsturu. Festival su  finansirali : Ministarsvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, opština Novi Kneževac, Mesna zajednica Srpski Krstur  kao i KUD „Milan Ajvaz“ sopstvenim sredstvima.

 

NAŠI U ŠPANIJI...

Članovi KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur učestvovali su od 3. do 11.jula na Festivalu Folklora „Ljoret De Mar-Barselona 2012“ u Španiji. U toku ovog dugog puta obišla se francuska Azurna obala i mesta  Kan, Nica, Monako i Monte Karlo i naravno Barselona. Na festivalu su učestvovale folklorne grupe iz Srbije (Srpski Krstur i dve grupe iz Beograda) iz Italije i Španije.  Svi učesnici Festivala bili su smešteni u Hotelu „Guitat Central Park“ u Ljoret De Maru. Nezaboravno putovanje.... nezaboravan obilazak lepota i znamenitosti Barselone. 

NASTUP U NAKOVU

Folklorci KUD-a „Milan Ajvaz“ nastupali  su u Nakovu 7.jula i to na tradicionalnom Nakovskom festivalu „Ajmo zaigrati – ajmo de“ kojeg početkom jula  meseca svake godine organizuje KUD „Izvor“ iz Nakova.Našim folklorcima je uvek drago kada gostuju u ovom mestu pa su sigurno i baš zato ostali na druženju i zabavi do ranih jutarnjih sati..... 

GOTTLOB – RUMUNIJA 

Naši folklorci  (25 putnika) nastupali su i na „FESTIVALU LUBENICE“ u Rumunskom mestu Gottlob koje se nalazi na oko desetak kilometara od Žombolja  u Temišvarskoj županiji i to sa jednom koreogrtafijom. Bilo je to za naše članove svojevrsni događaj kada su na prostoru oko fudbalskog igrališta  mogli da uživaju i da se slade „vašarskim đakonijama“ i naravno da jedu lobenice... koliko hoće. Ovo je bio drugi nastup naših folkloraca u ovom mestu pošto su u Gottlobu nastupali i 2011.godine isto na ovom festivalu.  

NASTUP U DELIBLATU

Po dobijenom pozivu za učešće od KUD-a „Paja Marganović“, folklorci KUD-a „Milan Ajvaz“ učestvovali su sa dve koreogtrafije na Memorijalnom festivalu folklora „Maja Rezač“ u Deliblatu 18.avgusta.  Na Festivalu  su učestvovali:

-          Domaćini KUD „Paja Marganović“ – Deliblato

-          Folklorni Ansambl „Armenisana“ iz Rumunije

-          Folklorni Ansambl „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur

-          Folklorni Ansambl iz Aranđelovca „Elektroporcelan“,

-          Folklorni Ansambl iz Bagrdanja kod

-          Folklorni Ansambl iz Kostolca

Posle programa upriličena je večera i zabava za sve učesnike Festivala u prostorijama Vatrogasnog doma u Deliblatu. 

FESTIVAL „DANCE WITH AS“ U ČOKI

Članovi KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur nastupali su sa jednom koreogtrafijom na Festivalu folklora „Dance with as“ u Čoki 26.AVGUSTA. Pored naših folklorca na ovom festivalu su učestvovali folklorci iz – naravno Čoke kao domačina, iz Žabara, KUD „Banat“ iz Novog Kneževca, Ostojićeva, Sanada i Kanjiže. 

NA FESTIVALU U NOVOM KNEŽEVCU

Naši folklorci su učestvovali sa jednom koreografijom na  Festivalu Folklornog Stvaralaštva „OČUVAJMO TRADICIJU KROZ IGRU I PESMU“ u Novom Kneževcu 22.SEPTEMBRA. Na ovom festivalu pored domaćina – KUD-a „Banat“ iz Novog Kneževca učestvovali su folklorni ansambli iz Sefkerina. Mokrina, Čoke, KUD „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca,Ostojićeva....... 

NASTUP FOLKLORACA U NOVOM KNEŽEVCU 13.OKTOBRA

Članovi pripremne grupe KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur učestvovali su 13.oktobra na prigodnoj priredbi koju je organizovao Aktiv žena Novi Kneževac na čelu sa njihovom predsednicom Katarinom Hegediš koja je posvećena „bakama i dekama“. Ovaj program je već postao tradicionalan jer se održava već dugi niz godina. Grupa krsturskih folkloraca je odigrala „Šopske igre iz Dimitrovgrada“ a pre samog nastupa Luka Popov-umetnički rukovodilac KUD-a je pročitao pesmu „dedina ljuljaška“ iz zbirke dečijih pesama koja je u pripremi i koju je Luka napisao. Takođe su se organizatori ovog šarenog dečijeg programa  zahvalili folklorcima iz Krstura na redovnom nastupu na ovoj manifestaciji.

 

 Septembar 2012

 

31. Avgusta 2012 god. preminula Živkov Branka

POŠTOVANI SKUPE, POŠTOVANA I DRAGA RODBINO U IME KUD-A “Milan Ajvaz”SRPSKI KRSTUR DOZVOLITE MI DA SE OPROSTIM SA PAR REČENICA OD NAŠE TETKA BRANKE,

NARAVNO, Želim da ovih nekoliko oproštajnih rečenica, OD NAS NJENIH STARIH FOLKLORACA, posluže za utehu bližoj rodbini I prijateljima za ublažavanje bola i tuge, koju svi mi osećamo kada izgubimo nekoga ko nam je blizak, ko nam je drag, koga smo voleli, ko nam je činio mnoga mala i velika zadovoljstva, činio sve da nam život bude lakši i lepši, da budemo srećni...
Kada takvu osobu izgubimo, svaka uspomena na nju, može da nas uteši, da umanji našu bol i tugu...

Mi danas zreli ljudi, tetka BRANKU smo upoznali pre više od četrdeset godina, sećam se na prvoj probi folklora kada nas je ona preuzela kao grupu. Sećamo se njenog govora, uglavnom smirenog koji smo upijali ali po nekad I povišenog. Pamtili smo svaki njen pokret nogu I svaki korak igre I koreografije koju je želela da  nas nauči. Baš zato želimo da joj se zahvalimo za svo vreme koje je provodila sa nama i posvećivala se nama iako je  bila zaposlena I radila u školi  Ili u zemljoradničkoj zadruzi. Sećam se I prvih koraka igara “haj povedi veselo” I “čačak”, pa onda I “logovca”.
Trudila se da nam prenese svoje igračko znanje I vodila nas je kao grupu godinama. Mislim da smo kao njeni đaci samo zato danas vrsni igrači, pa eto I rukovodioci folklora. Prvi put smo od nje I videli kako izgleda srbijanski opanak. Sećamo se da joj nije bilo teško  da nas vozom vodi na festival I susrete u Pirot, Dimitrovgrad I mnoga druga mesta. Ta putovanja su preteča današnjih putovanja našeg društva, kako po zemlji tako I po velikom delu Evrope I Azije.

Tetka Branka je svojim radom kao rukovodilac folklora mnogo doprinela razvoju kulture I amaterizma u našem selu I tome je čitav život stremila, nudila se da pomogne. Dugo godina je bila I aktivam član folklorne grupe I igrala još u tadašnjem KUD-u “Branislav Nušić”.Bila je izvrstan igrač. Takođe je dugo godina bila  aktivna u radu  Sekcije žena u selu.

I kada je posustala I napustila taj posao, mi koji smo ostali da vodimo današnje Kulturno-umetničko društvo nikada je nismo zaboravljali, pozivali smo je na svaku našu zabavu I priredbu I ona se uvek našim pozivima rado odazivala.

U jednoj izreci otaca stoji:"dve krune postoje - kruna nauka i kruna kraljevstva;

Ali kruna dobrog imena I dobrog dela sve ih nadvisuje...

Danas tetka Branka nemamo izbora,opraštamo se od tebe

Hvala ti na svim dobrim delima što si učinila kako za nas tako I za kulturu I folklorni amaterizam našeg sela a  mi će mo te pamtiti kao ženu dobre i plemenite duše, ženu velikog I veselog srca i velikog prijatelja.

Mi tvoji stari folklorci zamolićemo anđele na nebu koji te sada prate da na tebe dobro paze I da te štite, jer ti si to zaslužila….

Svim  članovima Tvoje drage i tužne rodbine upućujemo iskreno saućešće…. 
 

Popov Luka | SEP 2012
 

NEKA TI JE VEČNA SLAVA, POČIVAJ U MIRU.

 

 Jul 2012

Nastup u Nakovu

Kulturno umetnicko drustvo ''Milan Ajvaz'' iz Srpskog Krstura, 07.jula 2012.godine, na Ivandan, gostovalo je u Nakovu na njihovom 4.festivalu folklora pod sloganom ''Ajmo zaigrati - ajmo de''.

Festival nije bio takmicarskog karaktera, a pored naseg Kud-a i Kud-a domacina ''Izvor'', gostovalo je drustvo iz Ma?arske ''Lanji Lajos'', dva drustva iz Rumunije ''Flore Naraianta'' i ''Florile Stavilarului'', Kud ''Drvar'' iz Drvara - Federacija Bosne i Hercegovine, Kud ''Prosvjeta'' iz Vlasenice - Republika Srpska, Kud ''Ceska Beseda'' iz Bele Crkve, Kud ''Marija Bursac'' Banatsko Veliko Selo,
Sakud ''Sveti Sava'' iz Kanjize i Mazuretkinje ''Kristal'' iz Martonosa.

Na pocetku i na samom kraju programa predstavile su se Mazuretkinje svojim nastupima, a izmedju drustva raznim tradicionalnim spletovima i izvornim pesmama. Nasi ucesnici, uz podrsku velikog
aplauza, izveli su ''Sopske igre iz Dimitrovgrada''.

Nakon sjajnih izvedbi spletova, podela zahvalnica i poklona od strane domacina, kako to obicno
biva, druzenje je nastavljeno u dvoristu doma kulture, uz hranu, pice i muziku, do kasnih ponocnih casova.

Vida Nasigacin | Jul 2012
 

 Jun 2012

Nastup u Ostejicevu

U subotu, 09.juna 2012.godine, Kud ''Milan Ajvaz'' iz Srpskog Krstura, gostovao je u Ostojicevu
na njihovoj 2.smotri decjeg folklora. Pored naseg Kud-a i Kud-a domacina, ucestvovalo je jos
devet drustava. Smotra je bila revijalnog karaktera.

Priredbi je prethodio defile kroz ulice Ostojiceva, a nakon priredbe propracene gromoglasnim
aplauzom i podele zahvalnica i poklona od strane organizatora, druzenje je nastavljeno uz
veceru, pesmu i igru, kako za decu tako i za rukovodstvo.


Vida Nasigacin | Jun 2012

 

 Mart 2012

ODRŽANA SKUPŠTINA KUD-a "MILAN AJVAZ"
 
Na osnovu zaključka sa sednice Upravnog odbora, redovna godišnja Skupština KUD-a Milan Ajvaz održana je 23.marta 2012 u  klubskim prosorijama USR "Tisa 158" u Srpskom Krsturu uz prisustvo četrdesetak članova KUD-a i pozvanih gostiju. Na ovoj sednici su razmatrani
- Izveštaj o radu KUD-a u 2011 godini i finansijski izveštaj,
- Plan rada KUD-a u 2012 godini sa Finansijskim planom
- Izvršen je zamena 2 člana u Upravni odbor koji iz objektivnih razloga nisu duže vreme prisustvovali sednicama.
Svi materijali koje je detaljno obrazložio Luka Popov jednoglasno su usvojeni-prihvaćeni, a u Upravni odbor su imenovani Krstin Ksenija i Nikoličin Ljubica (umesto Kardoš Žužane i Hereta Branka).
Uprvani odbor KUD-a i dalje ima 11 članova i to su: Željka Jančić-predsednica, Luka Popov, Marija Tolmačev, Vida Našigaćin, Zorica Makrić, Ljubica Miladinov, Ljubica Nikoličin, Ksenija Krstin, Stevan Vajagić, Nenad Makrić i Katarina Stankov.
Posle zvaničnog dela skupštine, upriličena je zabava uz muziku i "gulaš" koji su nam skuale kuvarice "Crvenog krsta" opštine, kojima se zahvaljujemo na saradnji i pomoći u organizaciji skoro svih naših manifestacija.

Popov Luka | Mart  2012

 

 

  © www.krstur.com 2012