Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima

Preminuo Milan Mirkov  1931 - 2009

Autentični tekst g.dina Milana - januar 2007. god.

Rakija na moj način Milan Mirkov - Teča
 

Rođen sam 04.12.1931. god. u Srpskom Krsturu, a živim sa porodicom u Novom Kneževcu, gde proizvodim dobru domaću, prirodnu, ekološki čistu i plemenitu rakiju.
Rakiju pravim od svog voća i vinove loze koje uspeva na području severnog Banata. Pre trideset godina zasadio sam mlad voćnjak i vinovu lozu na površini od pola jutra.

Odmah posle pet-šest godina kada su voćke i loza počeli da rađaju počeo sam da spravljam dobru domaću rakiju od svih voćni vrsta i grožđa koje uzgajam u svom voćnjaku (Šljiva, Jabuka, Kruška, Kajsija, Julski Muskat, Demir Kapija, Beogradska Rana, Hamburg Muskat, Moldava Tamjanika, Francuski Šardone, Muskat Italija, Italijanski Rizling ...).
Sve ovo što radim, radim sa uživanjem i iz hobija jer volim da se družim sa prirodom i ljudima a kao bivši sportista ( u svoje vreme bavio sam se gimnastikom ) volim da se takmičim sa ostalim proizvođačima dobre rakije.
Kada sam prve godine otišao na takmičenje ništa nisam osvojio. Posle sam se pripremao i prvakinje su mi bile Loza, Šljiva i Dunja. Pored dugogodišnje prakse redovno čitam i stručnu literaturu, među kojom je najkorisnija knjiga *Rakija i rakijski kazani* od prof. dr. Petra Durmana, koja je ujedno i prva stručna literatura napisana na Srpskom jeziku i iz nje
sam mnogo naučio o proizvodnji kvalitetnog voća i dobre rakije.

Priznanja i Diplome

Na takmičenjima se pojavljujem od 1977.god. i na svakom takmičenju sam ostvario zavidne rezultate. Tako mi je Loza koju proizvodim od Julskog Muskata četiri puta osvajala zlatnu medalju, dva puta srebrnu i jednom bronzanu. Moja loza je 2001. god. pored zlatne medalje proglašena za *Kraljicu Vojvodine* tj. za najbolju rakiju Vojvodine, od svih voćnih vrsta koje su se takmičile.

Na Novosadskom Sajmu 2004. gde sam prvi put učestvovao moja loza je osvojila zlatnu medalju. Pored toga sam sa svojom Lozom učestvovao i na međunarodnom takmičenju u susednoj Mađarskoj gde je moja rakija osvojila srebrnu medalju.
Pored Loze sa kojom sam ostvario najbolje rezultate imao sam dosta uspeha sa Šljivom i Dunjom
koje su na Vojvođanskim takmičenjima osvajale po dva puta zlatne medalje i više puta srebrne i bronzane.
Još imam želju da napravim najbolju Kajsiju i Viljamovku a mislim da sam na dobrom putu da tu želju i ostvarim jer sam 2004. prvi put od kada se takmičim osvojio bronzanu medalju za Kajsiju a Viljamovku sam prvi put proizveo prošle godine jer su mi stabla od kruške Viljemove još mlada i tek sada počinju obimnije da rađaju. Zajedljivci kažu da na takmičenja nosim uvek istu rakiju, što nije tačno ali je tačno da najbolju Lozovaču pečem uvek od Julskog Muskata.

Pečenje rakije

Pre stavljanja voća i grožđa na vrenje ja ga dobro operem i izdvojim sve nedozrele,kvarne i oštećene plodove, izdvojim sve koštice i semenke zajedno sa semenjačom tako da na vrenje stavljam samo potpuno zrele i zdrave plodove koje predhodno dobro izmuljam ili usitnim. Takođe vodim računa da burad u koja stavljam plodove na vrenje budu potpuno čista. Za vreme vrenja obezbedim da u prostoriji temperatura bude oko 20C stepeni što je idealno za dobru fermentaciju, jer samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz plodova pretvore u alkohol.

Samo od kvalitetnog, potpuno zrelog i zdravog voća i grožđa može se proizvesti dobra rakija. Dobro je da voće i grožđe sadrži u sebi što više voćnog šećera kako bi se obezbedili uslovi za dobro vrenje, jer smo kod dobrog vrenja se svi elementi iz voća pretvore u alkohol. Što se tiče same proizvodnje kvalitetne rakije potrebno je izdvojiti sve štetne elemente po ljudski organizam koje sadrži voće.To postižem na taj način što koštice i semenjače izdvajam od voća pre stavljanja na vrenje. Nakon završenog vrenja prilikom pečenja dva puta prečišćavam, izdvajam prvenac i patoku tako da hvatam samo srednju frakciju koju razblažim sa destilovanom vodom na oko 50% po ukusu.
Sve ostalo je već poznato ostale su samo nijanse Đoke Balaševića i moje finese. Proizvedenu rakiju skladištim u staklenoj ambalaži i čekam da odleži najmanje 60 dana da bi se aroma dobro formirala.

na slici: Milan Mirkov - 1956. god
 

  © 2009 www.krstur.com  created by Veca & Miško