Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


NAUM MARJANOV - NAIVNI SLIKAR IZ SRPSKOG KRSTURA
 

    Porodica Marjanov potiče od Nikifora Marjanova, koji se iz okoline Segedina doselio u Srpski Krstur, davne 1751 godine. Ova mnogobrojna familija iznikla je mnoštvo kreativnih potomaka. Od vajkada su u porodici postojale zanatlije kao: kolari, stolari, kovači,krojači pa i umetnici - slikari.

    Jedan od njih je i Naum Marjanov . U znak poštovanja prema svojoj porodici 1986 godine je kreirao "drvo života" tz.porodično stablo.
Naum je rođen 1924 goidne kao drugo od petoro dece, od oca Mladena i majke Late.Teškoće predratnog doba Naumu nisu smetale da stasa u čvrstog mladića umetničkog duha. Još od rane mladosti su ga zanimala umetnička stvaralaštva, pa je tako i sam počeo prve korake. Prvo su to bile samo razne skice, dok se polako  nije iskristalisao njegov naivni pravac slikarstava. Iznenadna ratna mobilizacija skrenula je njegov životni put, te on tokom vojevanja stiče čin starijeg vodnika. Posle završetka rata ostao je veran uniformi i vojnoj službi i kao komandir karaule u Beloj Crkvi dočekao je i penziju.Nakon toga, kao vojno lice u penziji, naseljava se u Beograd gde svoje slobodno vreme ponovo posvećuje umetnosti.

    Tehnika slikanja slamom je veoma retka te tako Naum postade poznat i priznat na daleko a naročito u svom rodnom mestu.

    U Srpski Krstur je dolazio veoma često - kako da bi prodavao svoja umetnička dela, tako i da evocira uspomene iz prošlosti.

    Najviše je voleo da pravi slike od slame - koju je u džakovima nosio iz Krstura. Ova tehnika je veoma zanimljiva a slama iz Srpskog Krstura je imala  ''najlepši sjaj'', kako je on to umeo da kaže. Svaka vlat slame se palila, da bi se dobile određene nijanse, pa se peglala, seckala i lepila na platno. Motivi su bili razni. Sve interesantno što je oko moglo da vidi, Naum je pretvarao u umetničko delo.  

 Ovim putem pozdravljamo sve one koji u srodstvu sa legendom našeg sela.

   Tekst - Obrenka Brzak


 Duh koji živi u njegovim slikama i danas boravi i krasi zidove knogih kuća u Srpskom Krsturu.

Na slici se vidi nekadašnja vetrenjača, koja nekad bila u Krsturu.Ako neko još ima neka dela našeg slikara, pošaljite nam.

Marijnovi 1927. god.


kliknite na sliku
 

  © 2005 www.krstur.com  created by Veca & Miško