Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima

Месна Заједница ЂАЛА - ВИШЕ ОРАХА НЕГО СТАНОВНИКА

За уређење села недостаје 1,5 милиона динара 

Да ли срећом, или на жалост,  показатељима о животу на селу бави се, углавном, само званична статистика и то приликом пописа становништва. Живот је нешто између, а иза бројки крије се сигурно огољена слика.

Не броје само докони Ђалинци стабла ораха у селу за које тврде да их је скоро 1.500. Поносни на лепоту насеља, упућени констатују да имају много више  коштунавог воћа него глава становника. Фале им људи, а после тог најбитнијег фактора следи подужи списак недостајућих ставки.

На листи приоритета свакако је новац, за који председник Савета МЗ "Ђала" Јован Бачикин каже да хронично фали. Свота од око додатних 1,5 милиона динара решила би неке од актулених проблема живота и рада у селу које има мање од 1.000 становника. У време пописа 2002. године било их је 1.070, да би се број житеља током протеклих неколико година смањио.

- Савет МЗ се определио да средства којима располажемо уложимо у адаптацију објеката, вели Бачикин. - Уређен је стадион у школском дворишту, стазе на католичком и православном гробљу. Планирана је адаптација свлачионице ФК "Граничар", потом зграде амбуланте у селу,...Скромна средства месног самодоприноса принуђени смо да трошима и за друге намене, због "танког" општинског буџета. ФК "Граничар" је опредељено 100.000 динара, школи и забавишту 70.000 динара,...

Уређење зеленила и јавних површина је брига МЗ, које кошта значајних 200.000 динара на годишњем нивоу, иако тај део посла Ђалинци одрађују у сопственој режији, ангажовањем мештана.

Село је оматорило, преко 60 одсто домаћинстава је старачко. Број деце од три до 11 година креће се око седамдесетак. Поразан је однос умрлих (на годишњем нивоу  око двадесетак) и рођених (свега две до три бебе по години).

У Ђали раде по једна кафана, кафић и играоница, док се и даље одржава пет продавница, мада је сиромаштво изражено. Активан је АД "Граничар" из Ђале, са десетак ангажованих мештана, а остало радно способно становништво путује на посао у Нови Кнежевац, или трбухом за крухом тражи ведрије небо на неком урбанијем простору. Расељавају се житељи, тако да се из године у годину повећава број празних и порушених кућа. Пре пет година пописане су 82 празне куће. Данас је премашен број од стотинак. Ко зна колико је самаца у овдашњим кућама?

Пререгистрацијом међудржавног граничног прелаза Ђала - Тисасисгет у међународни прелаз створили би се предуслови да се измени и обогати слика живота у селу. Док се то не деси Ђала је суочена са чињеницом да се од својевремног отварања прелаза далеке 1993. године до данас  ништа битно није дешавало. На нашој страни границе је у прошлом веку изграђено и двадесетак локала, који су празни, док је суседна Мађарска тек овог маја завршила изградњу пратећих објеката. За сада друмом према комшијама које су у Европској унији дневно прође до 50 аутомобила - у оба правца.

Вођен потребом  становништва које остаје, Савет МЗ размишља о адаптацији сале "Партизана".

- Без сале не можемо да организујемо скоро ништа, истиче Бачикин.

Од Ђамуса до Ђамуса не организује се никаква забавна или културна манифестација. Чак ни летњи турнир у малом фудбалу, пошто изискује новац.

- Сагледали смо финансијску проблематику и решили да се обратимо Скупштини општине Нови Кнежевац и председнику општине да се ребалансом буџета део новца из општинске касе усмери и у нашу МЗ. Желимо да живот у Ђали уредимо тако да буде бар подношљив, ако већ не може да буде леп и добар, констатује Бачикин.

Захваљујући пензионерима - повратницима у Ђали се поново игра одбојка. Јован Пејин и Нада Закић Јовић три пута недељно окупљају по тридесетак малишана који с вољом тренирају. Седамдесетих година прошлог века играли су Ђалинци одбојку у Војвођанској и високој Српској лиги. Клуб се после угасио, а сада заљубљеници у одбојку настоје да врате део живота младима. МЗ "Ђала" је финансирала адаптацију терена у школском дворишту, обезбедила рефлекторе и пратеће реквизите и лопта се окреће. 

Зорица Урошев - Новокнежевачке Новине

ВОДОВОД ПРИ КРАЈУ 

Реконструкција водоводне мреже у Ђали приводи се крају под будним оком шефа градилишта Милојка Живковића, радника д.о.о. "Велика Морава" из Београда, као извођача радова.

Преостало је да се постави још 600 метара цевовода, у односу на укупну дужину водоводне мреже од 18 километара. Националним инвестиционим планом је обезбеђено 45 милиона динара, с ПДВ-ом, за реконструкцију, али за завршетак посла у целости недостаје шест милиона динара. Толико пара је неопходно да би се поставили кућни прикључци за 400 домаћинстава.

Исплата касни, тако да су ових дана извођачи прекинули радове. Очекује се и дефинисање инвеститора за кућне прикључке.

По завршетку радова Ђала ће имати нову водоводну мрежу, уместо дотрајале азбестне. Милоје Живковић истиче да је протеклих месеци успоствљена изузетно добра сарадња и односи са грађанима  и члановима Савета МЗ "Ђала". 
 

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ

Велик проблем представљају дивље депоније у атару, односно узурпација јавних површина и атарских путева.

- Очекујемо да СО донесе одлуку о спречавању те појаве и установи пољочуварску службу како бисмо проблем трајно решили, наглашава Бачикин.
 

ПЕНЗИОНЕРИ 

МЗ "Ђала" је пре месец дана доделила просторију Месној организацији пензионера. Председник Светозар Уверић, секретар Јулијана Јаковљев и благајник Маргит Ленђел најављују да ће канцеларија бити место окупљања пензионера.
 

   

  © 2005 www.krstur.com  created by Veca & Miško