Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Kinološko društvo Novi Kneževac

Kinološko društvo Novi Kneževac iz Novog Kneževca je osnovano davne 1981 godine. Osnivači su bili:Malek Branislav koji je ujedno i bio prvi predsednik društva, Belančić Dušan, Marić Đerđ, Popov Bogdan, Bajić Branislav, Nikolin Božidar, Ujhelji Šandor.
Od tada je počelo nešto više da se radi na unapređenju kinologije u ovoj maloj Banatskoj opštini na obali reke Tise.

Odmah se pristupilo organizaciji kinoloških manifestacija poput smotri i utakmica.
1989 godine ekipa Kinološkog društva Novi Kneževac je učestvovala na Vojvođanskom Kinološkom kupu,
gde je osvojila treće mesto. Polja Banatske ravnice su idealna za utakmice pasa ptičara, a ljubitelji terijera i jamarenja su intenzivno radili na izradi veštackog rova. I pored idealnog rukovodstva usled više sile Kinološko društvo je prestalo sa radom.

Godine 1999. godine uz pomoć mladih kinologa entuzijasta opet diglo iz mrtvih. Upisano je u registar SUP-a Novi Knezevac ponovo avgusta 1999. godine pod brojem
6-212-2-43/99. Osnovni ciljevi društva su da podstiče razvoj kinologije na teritoriji opštine u smislu odgoja rasnih pasa za različite potrebe: lovne, sportske, službene, ljubimce i drugih, da pri tome obuhvati i angažuje iskusne kinologe i stručnjake, a posebno omladinu u čijem vaspitanju psi mogu da imaju važnu i pozitivnu ulogu.

Danas radi na zavidnom nivou i rad se krece uzlaznom putanjom. Predsednik Kinološkog društva je Dušan Bajić, a društvo broji oko 50 ozbiljnih kinologa i lovaca. Lovačko društvo i njegovi članovi su od samog osnivanju uz rame Kinološkom društvu, punopravni su članovi i u potpunosti podržavaju rad istog. Kroz ovo društvo je od osnivanja pa do danas prošao veliki broj kinologa koji su ostavili vidan trag u srpskoj kinologiji, a neki od njih su postali kinološke sudije.

Sam geografski položaj Novog Kneževca doprinosi da savezne izložbe postanu međunarodne zbog velikog broja stranih izlagača. Predivan ambijent, Tisa, Park, doprinose šarmu i lepoti ovih manifestacija. Mnogi članovi ovog društva su uspešni sa svojim psima i to ne samo u zemlji nego i u inostranstvu. Društvo gaji čvrste veze sa drugim kinološkim društvima poput Kanjiže, Sente, Ade i drugih.


Tekst preuzet sa http://www.kdnoviknezevac.com

 

 

 

 

Krsturac Dušan Šećerov - Bacaš i njegov "Blakie"
 

  © 2005 www.krstur.com  created by Veca & Miško