Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Avgust 2006 - Iz doline mira sa Baira - Jegdić Branko
Zdrav biznis od sirotinjske krave


Koze su na prostoru Srbije i nekadašnje Jugoslavije dugo bile potisnute, ali su se uprkos svemu održale. U Srpskom Krstur, familija Jegdić kozama se bavi već dve decenije-
- Kozarstvo je unosan posao, samo treba biti vredan, uputiti se u njegove tajne i imati jaku volju. Krenuli smo sa nekoliko domaćih belihh koza, a danas se bavimo uzgojem oplemenjene rase “Alpino” koja je cenjena svugde u svetu, pa i kod nas. Naše alpsko stado sada broji oko 150 grla, računajući muzne koze, jarčeve i jarad – priča Branko Jegdić iz sokačića.
Računica u kozarstvu ima jer pored mleka na ceni je i sir, koji se u kućnoj radinost uglavno pravi za dobr prijatelje, a veoma je tražena i jaretina.
- Izgeda da dolazi pravo vreme za kozije mleko koje ima svoju vrednost, što do sada nismo osetilijer se otkupljavalo i prerađivalo zajedno sa kravljim. Kozje mleko i sir dobri su za zdrav život. Koze pasu preko 300 vrsta trave. Pasu i brste sve što druge životinje neće. Mogu se držati tamo gde samo kopriva raste – kaže Branko.
Stado treba negovati od jutra do sutra, iz dana u dan, preko cele godine. Koza do podne mrzi sebe, a od podne sve oko sebe.
Svako jutro od ranog proleća do kasne jeseni, Branko koze tera na ispašu. U čuvanju stada na ispaši Branku pomaže pulin Vitez. Brojno stado, a Vitez sam, pa Branko veli da mu i priliči borbeno ime. Kada stado nije na ispaši, u muži i nezi pomaću svi članovi porodice Jegdić. Preko zime, za raliku od ovaca, potreban im je topao smeštaj i dovoljno hrane. Sa zemlje koju obrađuju, Jegdići obezbešuju hranu za zimski period i svakodnevni dodatni obrok, koji je neophodan da bi koza dala dnevno tri do četiri litare mleka. Za prodaju godičnje dospeva oko 180 jaradi. Muška jarad završi na trpezama, a ženska ostavlja za priplod. Iz Brankovog stada ipak, samo mali broj jarića ide na klanje, jer i muška i ženska jarad za priplod imaju kupce koji dolaze iz mnogih mesta Srbije. Jegdićevo alpsko stado ima oko šezdeset muzara i tri jarčeva, a ostalo je podmladak.
- Naša Vojvodina je idealna za kozarstvo. Prostranstva za ispašu ima dovoljno. A i razmišljam o mogućnostima ulaganja u modernizaciju farme i opremu za preradu mleka. Jer glavni proizvod je koziji sir, cenjen u svetu i kod nas. Biološki zdrava hrana je sve traženija i cenjenija – kaže Branko
Retko ko na Bairu kraj Tise prolazi kozijim i Brankovim stazama. Branko je pre nego što se 1998. godine potpuno posvetio kozarstvu upravljavao grđevinskim mašinama u novokneževačkom “Građevinaru” i vozio teške traktore u krsturskom poljovrivrednom gazdinstvo “ 9. Oktobar”, koje je olako propalo. Za stadom na ispaši u dolini mira na Bairu, nema žurbe i stresa. 

  © 2005 www.krstur.com created by Veca & Miško