Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Roža i Ljubiša Brzak - Ženi kupio - POSAO


Osnovno u ovom mmom poslu je da se bavim nečim što donosi brzi novac za ovaj brzi život – objašnjava Brzak

Kada mu je svojevremeno supruga Roža ostala bez posla Ljubiša Brzak iz Srpskog Krstura je odlučio da je uhlebi. I šta je uradio? Kupio joj posap. Odnosno – krave.
U medjuvremenu je povećao broj grla, po jedno za sve članove domaćinstva. Danas u seoskom dvorištu i na salašu gaji više od 10 muzara, tri junice, telad, bikove i konje. Više ne broji koliko ima stoke za svakog ponasob.

- Osnovno u ovom mmom poslu je da se bavim nečim što donosi brzi novac za ovaj brzi život. Zapatio sam rasu «crveni holštajn» kupovinom jedne krave sa «Velikog Salaša», a ostale iz moje satje, pošto nikada nisam prodao žensko tele. Imam i «MILKU» i «SIMKU», čokoladama. Kravamadajemo imena po konobaricama, serijama, radnicima ....
Kad ima mnogo grla i imena je mnogo. Prvo sam počeo da gajim ovce, jer to više volim. Ali tamo nema novca. Kupio sam tri kuće u nizu, na kolskom putu prema Đali i pretvorio ih u salaš. Leti sve krave idu na pašu, a u tom poslu pomažu mi konj i pulini, od kojih je najverniji Car. Samo pas može da bude veran.
Pretprošle godine Brzak je bio prinuđen da proda bika miljenika «MUSTAFU», koji je težio 1000 kilograma. Zbog njega je i bruh dobio, toliko je bio snažan – objašnjava Brzak.
Poslovno geslo ovog stočara je da mu je aršin toliki, koliko ima svojih para, pošto se plaši kredita. A, na 30 jutara oranica uzgaja samo usev za stočnu hranu.

Duža godina

Ako se mnoge neprospavane noći pretvore u dane, jedna godina za Ljubišu Brzaka ima i do 380 dana.Mašinsku muzelicu je poverio ženi, dok je ostatak posla, uglavnom jegova briga. Mada i sinovi Sava i Bane moraju da zasuču rukave.

Da ne crkne krava

-Nijedna moja krava ne daje manje mleka od 30 litara dnevno. Posećujem predavanja, seminare. Bez stručne literature nema opstanka. Svi mi hoćemo što više litara mleka po grlu, tako da moramo da pratimo savete stručnjaka. Kao i u školi i mi učimo za dvojku, ili peticu. Jer ukoliko na znaš gradivo za toliko ima šansi da ti crkne krava – zaključuje Ljubiša.

 

  © 2005 www.krstur.com created by Veca & Miško