Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Arsen Vilovski
- Dve decenije u Krsturu


Hram Sveti Velikomučenik Georgije u Srpskom Krsturu sagrađen je jos davne 1818.god. Hramu je dugo godina služio sveštenik Mladen Pajin, o kom smo već pričali.

Od 1979. god. službovanje nastavlja protonamesnik Arsen Vilovski.
Svešteno lice u jednom selu predstavlja mir, veru i blagostanje što nam je gospodin Arsen tokom svoje službe u Srpskom Krsturu to i pokazao.
Njegov blagi pogled i mir koji iz njega zrači mnogima je pomogao. Poštovanje svih meštana zaslužio je i tim što se stopio sa mentalitetom seoskog života, te je tako bio i član Crvenog Krsta pri Mesnoj zajednici Srpski Krstur.

Za vreme svog službovanja u Crkvenoj Opstini Srpski Krstur, naš Hram se više puta renovirao, kako iz redovnih priliva sredstava tako i uz nesebičnu pomoć svih građana.
Već 1980. god. urađena je spoljna fasada, 1984. je izmenjena kompletna strujna mreža, 1985. enterijer a 1987. je preliveno zvono od 1600 kilograma.

Zvona na električni pogon su urađena 1988. god., po sistemu "GRASS MAJER" poznata firma iz Austrije, (živin prekidač sa ugrađenim programatorom).Takav sistem nije poznat sve do kikindske Parohije - kako kaže gospodin Arsen.

Pri Hramu je 1980. god. sagrađena i crkvena sala, gde su se okupljali redovni članovi upravnog odbora. Crkveni odbor ima 12 članova i menja se svakih 6 godina. Takođe postoji i četvoroglasni crkveni hor pod nazivom "Ratarski hor" Srpski Krstur. Vernici su veoma rado posećivali Sveti Hram i sa uživanjem slušali liturgije.
Gospodin Arsen je veoma privrzen deci te su časovi Veronauke vrlo rado prihvaćeni od strane dece svih uzrasta.
Pri hramu takođe postoje i CTECI - naš protonamesnik ih je za vreme svog službovanja imao oko dvadesetak od kojih su dvojica upisali Bogosloviju.

Za vreme službe u Srpskokrsturskoj parohiji dobija zvanje protojerej te po službenoj dužnosti 2002. god. biva premešten u Novokneževacku parohiju. Naši meštani ga se i danas rado sećaju, a često i pozivaju da uveliča kako srećne tako i tužne trenutke.

Njegova služba nije se odnosila samo na služenje Hramu već i narodu, te se s toga niko nije ustručavao da traži pomoć ili savet, koji je gospodin Arsen veoma rado davao. Konstantno napredovanje u službi nam to i pokazuje.

Ovih dana posle cetiri i po godine službe u Crkvenoj Opštini Novi Kneževac a nakon 34 godine službovanja gospodin protojerej Arsen Vilovski dobija više zvanje, postaje arhijerejski namesnik kikindski.
Teška srca će se rastati i sa vernicima iz ovog mesta ali njegov životni put Božijim stazama će mu pomoći u tome.

Obrenka Brzak
 

  © 2005  www.krstur.com created by Veca & Miško