Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima

OKT 2008 - PORODIČNA FARMA ŠEĆEROV

SLIKA MODERNOG NAČINA SEOSKOG ŽIVOTA U 21 VEKU.

  Priča počinje još davne 1999.godine kada je, zakonom iz EX Jugoslavije, propisano vraćanje konfiskovane zemlje (koja je tadašnja vlast oduzela 1946. god.) bivšim vlasnicima. Tako se i porodica Šećerov (Pengač) vratila na svoju postojbinu, rešivši da revitalizuje sve postojeće resurse.

Na mestu stare kuće izniklo je sasvim moderno zdanje u kome je obitavala porodica ali to je bio samo početak.  Za samo 16 meseci (od 2006. god.) sagrađena je i porodična farma sa najmodernijom opremom. Ova farma planira da proizvede 1.000.000 litara mleka godišnje. Farma je 2007. god. dobila sertifikat za Evropski standard za proizvodnju mleka kao i najviše ocene po izjavama mnogih stručnjaka.

Oprema za izmuzište je rađena po projektu italijanske firme “DE LAVAL”, štale po holandskoj “DE BUR” a oprema za izđubravanje takođe holandska firma “JOS”.

Po rečima vlasnika porodične farme, Uroša Šećerov - Pengač, i po njegovoj gruboj proceni do sada je utrošeno 750.000 EUR,
a revitalizacija je još u punom jeku. Ovakav moderan način proizvodnje životnih namirnica zadovoljava sve standarde
kako kod nas tako i u svetu te vlasnik planira i proširenje delatnosti. Osim što se bavi proizvodnjom hrane za sopstvene potrebe kao i proizvodnjom mleka, planira da uspostavi saradnju sa Brankom Jegdić - Kozar, vlasnikom stada koza, radi proizvodnje kozijeg sira koji je veoma priznat u inostranstvu. Ovaj sir je već dobio JUS sertifikat za ekološki najispravniji zbog geografski zdravog područja (Ekološki čisto).

Planovima nikad kraja te tako Uroš planira projekat za proizvodnju električne energije i peletriranje stočne hrane na bazi bio gasa koji se dobija iz stajnjaka, projekat bi koštao 200.000 EUR.

Obrenka Brzak | Oktobar 2008

 

  © 2008 www.krstur.com