Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Crkvena opština Srpski Krstur i svetilišta 
- Gospodin Milomir Miladínović

  U našem selu je već nekako postala tradicija da se po nekoliko puta godišnje organizovano odlazi na poznato srpsko svetilište u Ostrog. Tako da je ovoga puta organizaciju preuzela crkvena opština Srpski Krstur.

  Osim posete manastira Svetog Vasilija usput će se svratiti i do Budve. S obzirom na otežane životne uslove i opštu ekonomsku situaciju očekuje se dobar odziv vernika po rečima gospodina Milomira Miladinovića.

  Gospodin Milomir je počeo da služi našem hramu
Sv. Velikomučenika Georgija 2003. godine i ima zvanje jereja. Do sada najmlađi, po godinama i po stažu, naš sveštenik je uspeo da sačuva dužno poštovanje prema hramu kod svih vernika

  Časovi veronauke se održavaju pri školi kako fakulativni deo nastave i imaju zapaženu posećenost.  Liturgije, kao redovna bogosluženja se vrše nedeljom od 9 i 30h a pred praznike se daje večernje u uobičajenom terminu od 16 časova.

  Službe dopunjuje crkveni hor na čelu sa pojcem. Vojislav Petrić je već 17 godina horovođa i kako kaže: «U horu ću pevati dok mogu». Pri hramu postoje i bogomolje koje se sakupljaju i pored redovnih službi, i imaju svoju slavu, prvi dan duhova.

  U Krsturu postoji i sveti krst za koji se kaže da isceljuje i koji je neka vrsta svetilišta.

Na Krstovdan
, 27. septembar 2006. god., krst je obnovljen i osvećen te je tako ponovo dostupan svim vernicima.

  Poštovanje prema svetim mestima je tradicija koja se neguje kroz vekove, duhovna uzvišenost pomaše da se prebrode mnoge teškoće u vremenimaraznih previranja.

 

Obrenka Brzak | Oktobar 2006. god.
 

  © 2005 www.krstur.com  created by Veca & Miško