Ljudi | Home

... malo nešto iz naše istorije

MART 2009 - Dvorac u Novom Kneževcu

Дворац "Сервијски"

Дворац у Новом Кнежевцу изградио је богати трговац цинцарског порекла и угледни грађанин новосадског Магистрата Марко Сервијски, који је на првој лицитацији коморских добара, одржаној 1781-82. године, купио спахилук Турску Кањижу, чиме је добио племићку титулу и право на предикат "од Турске Кањиже".

Након куповине спахилука, 1793. године изградио је дворац. Његов син Ђорђе, оставио је дворац и имање у Кањижи својој сестричини Катарини, тестаментом из 1855. године, која је удајом за Емила Шулпеа имање и дворац донела у мираз породици Шулпе. У згради је, док су у њој боравили првобитни власници била велика библотека са око 3.000 књига, а у дворцу су се налазили ретки примерци старог мајсенског порцелана, предмети од сребра, бронзе, стари и скупоцени намештај и богата збирка ловачких портрета и старог трофејног оружја. Наследницa Катарине и Емила Шулпе била је Вилхемина Шулпе, која је удајом за Андор Талијана дворац донела у мираз породици Талијан, који су поседовали још два објекта у Новом Кнежевцу.

Једну зграду саградио је Андор Талијан, а другу барон Федор Феилић 1856. године, да би касније обе зграде припале Бели Талијану. Дворац Сервијски-Шулпе је један од старијих, већих и раскошнијих објеката у Војводини и својим пропорцијама, обрадом фасада и унутрашњим распоредом припада групи каснобарокних грађевина овог типа. Грађен је као слободно стојећи објекат окружен парком и има издужену правоугаону основу. Средишњи део главне фасаде је истакнут ризалитом у чијем је средишњем делу карактеристична барокна тераса са оградом од кованог гвожђа.

На атици изнад балкона у рељефу је изведен грб породице Сервијски. Атика и средишњи део масивног кровишта дају свечани тон и репрезентативност објекту. Украси у малтерској пластици, профилисани кордонски и поткровни венац као и централни ризалит, одлике су архитектуре познобарокног времена са елементима већ наступајућег класицизма.
Сав покретни материјал је након Другог Светског Рата развучен. Данас се у дворцу налази општински суд и администрација комуналних служби општине Нови Кнежевац. Приликом адаптације објекта за административне службе дворац је изгубио аутентичност спахијске породичне зграде. Дворац је културно добро од великог значаја.

Izvor: www.dvorac.info
 

  © 2009 www.krstur.com