Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima

MART 2009 - АНТАЛ РИЦЕ - ANTIKA У АКЦИЈИ

НИЈЕ ЛАКО СТРЕЛАЦ БИТИ

Иако је природу тешко ”надмудрити”, значај деловања службе противградне заштите, када је у питању очување природних и друштвених добара, је велик. На територији наше општине постоје шест противградних станица (у Српском Крстуру, Банатском Аранђелову, Подлокању, Филићу, код Станковићевог салаша и Купусине) на којима раде по два стрелца. Традиција одбране од леда у нашој земљи дуга је 44 године, а у нашој општини је рад противградне службе обновљен 2001. У Војводини постоје два радарска центра, а за наш крај задужен је Центар у Бајши.

У разговору са Анталом Рице -Антиком (28) из Српског Крстура који је стрелац седам година, сазнајемо нешто више о овом послу и противградној служби.
Уз оца и брата, који су у служби били од почетка, али су у међувремену одустали, Антика је остао у послу до данас, више по навици, али и из љубави и жеље да помогне, иако је статус стрелаца у нашој земљи прилично недефинисан. - Навикао сам да чим загрми излазим напоље, пратим облаке и гледам да ли постоји могућност да падне лед, а „Моторола“ је увек са мном, кроз осмех прича Рице.

Сезона рада стрелаца почиње у априлу и траје до октобра. У том периоду стрелци не напуштају село, јер их свакога часа може задесити стање приправности које траје по неколико дана. Приправност подразумева одржавање радио везе три пута дневно са централом у Бајши, из које се добијају обавештења о радарски посматраном хидрометеоролошком стању и, у случајевима када је потребно дејствовати, упутства о координатама и врсти ракете коју је потребно испалити. Стрелци су тада дужни и да воде евиденцију о ”појавама” као што су: време почетка грмљавине, интензитет кише, јачинa ветра, величини леда и о начињеној штети.

- Многи људи су у заблуди када мисле да ми ”разбијамо” градоносне облаке и на тај начин ”растерујемо” кишу. Ради се о смањивању интензитета градоносног облака, поспешујући ракетама њихово разједињавање и претварање у кишу, па тако, у ствари, долази до стимулисања падавина, објашњава Рице.
Станица којом руководи покрива површину од 2.300 хектара , а ракете иду до око 10 километара у висину (под одређеним угловима).

- Посао је веома одговоран, а рад са експлозивним средствима и ризичан. Није редак случај да се, због отказивања опреме, или човека, дешавају незгоде и повреде. Десило се једном да се ракета није распала у ваздуху и да је делом завршила на крову оближње куће. Могуће је у журби да ракета уопште не полети. Тада не излазимо из станице десетак минута да не би дошло до закаснеле реакције, а ми прошли као у цртаном филму. При поштовању координата на којима испаљујемо морамо водити рачуна и о зони забране, због, нпр. близине границе, или лета авиона.

Свестан да се на овај начин често могу спречити штете које доноси лед, Рице се, као и већина стрелаца, пита зашто се о служби противградне заштите толико мало води рачуна. Едукација стрелаца, коју организују хидрометеоролози и стручњаци из радарског центра, се кроз семинар одржава сваке године, али генерално гледано постоје велики проблеми у раду ове службе.
Законом није дефинисан радно правни статус и социјална заштита радника. Проблем представља и пратећа опрема коју не добијају редовно, која је стара, или је лошег квалитета (чизме, кабанице, апарат за радио везу...). Исплата зарада касни.

Превоз до локације станице (неке су удаљене и до десет километара од села) обезбеђују о сопственом трошку.
На републичком нивоу им је ове године одређен износ од 4.000 динара месечно. На локалном нивоу су прошле године добијали по 3.500 динара месечно, док о динару за ову годину нико ништа не говори. Недавно је у Новом Кнежевцу, у организацији Радарског центра из Бајше, организован радни састанак на којем су разматрани проблеми службе. Иако су били позвани, састанку није присуствовао нико од представника локалне самоуправе.
На крају разговора, Рице истиче да се, с обзиром на то колику заштиту би противградна служба могла да пружи и спречи огромне штете на пољопривредним усевима и домаћинствима, мора рећи да су улагања у њен рад исувише мала, готово никаква. Доводи се у питање функционисање овог вида заштите, а из искуства знамо да се о последицама града често не размишља на време.

извор: www.novoknezevackenovine.rs | Светлана Уверић

 

  © 2009 www.krstur.com