Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


”КРУГОВИ” ОСКАРА БЕНАКА ИЗ РАБЕА - НА КРИЛИМА ФОТО АПАРАТА

Оскар Бенак је рођен 1957. године у Ади, а потом га је, како каже, животна ”струја” носила којекуда. Био је житељ Бачке Тополе, Старе Моравице, Хоргоша, Српског Крстура,...да би се последњих неколико година настанио у Рабеу.

Са фото апаратом ”СМЕНА8”, који је давно повучен из производње, Бенак ”шпарта” Банатом и Бачком, у кругу од шездесетак километара (каже, све до Торњоша ) и у делићу секунде хвата значајне тренутке.Фотограф из Рабеа привлачи пажњу стилом сликања. Оком ”сними” погодан тренутак, да би потом, скоро брзином муње, реаговао и апаратом.

- Ја сам јединствен професионални сликар, уверен је Бенак наводећи да међу професионалцима само он користи ”смену 8”. - Напредак ме уоште не занима. Кад би ми неко поклонио модеран, дигитални фото апарат не бих радио сањим. Тренутак који ја ”хватам”
слика се само осећајима.Бенак не ради по поруџбини, него сам бира место и тему. Ако вам се после тога допадне фото који је мајстор креирао, слику димензија 10 пута пет центиметара можете купити по цени од 50 динара.
По занимању је мушки фризер, тако да на своја путовања у кругу од око шездесетак километара, поред фотоапарата, носи и прибор за шишање, ако коме затреба фризерска услуга. На том кружном путовању добро га познају.
Затекли смо га на обележавању ”Јесењих дана у мом селу” у Банатском Аранђелову. Нико није био изненађен његовим присуством. Слободно се кретао по сали Задружног дома ”хватајући” своје тренутке и успешно продавао фотографије снимљене неком другом приликом. У Банатском Аранђелову кажу: ”Добар је фотограф”.

Куд год крене: слика и шиша и ”слободно” се креће. - Слободњак сам, то ћу и остати. Само ме слобода интересује, а новац је пролазан. Лепота је у људима, констатује Оскар Бенак не знајући где ће сутра осванути. У недостаку аутомобила прелази свој ”круг”, кад год зажели, и бициклом.


извор: www.novoknezevackenovine.rs
| З.У.
 

  © 2009 www.krstur.com