Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


ПРАКТИЧНА НАСТАВА ЗА УЧЕНИКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ БУДУЋИ БРАВАРИ
Сарадња СШ ”Доситеј Обрадовић” и ДОО ”Творнице пољопривредних стројева Нови Кнежевац”

Ученици СШ ”Доситеј Обрадовић” у Новом Кнежевцу, образовног профила бравари, практич-
ну наставу су од ове школске године спроводили у ДОО ”Творници пољопривредних стројева Нови Кнежевац”.
Наставник Владислав Мишковић објашњава да је практични део наставе предвиђен за ученике другог итрећег разреда.- Ове године смо у другом разреду имали шест ученика, а пракса се одвијала два пута недељно по шест часова, наводи Мишковић, додајући да ученици кроз практичне примере успевају веома добро да савладају теоретски део наставе.
- Рад у погону пружа могућност да ђаци виде различите машине, да савладају редослед радних захватa, монтажу склопова, упознају врсте материјала и др.Практична настава обавља се тако што се ученици у току дана смењују на различитим машинама.
Имају прилику да раде на струговима, глодалицама, бушилицама, брусилицамa и разним другим ма-
шинама. Будући бравари (АлександарДражић, Жељко Кесег, Драгољуб Тодоров, Милош Никочев, Милан Пецић и Зоран Фишаков) истичу да им је рад у погону веома занимљив.
Пошто имају прилику да виде начин рада и пробају рад на различитим машинама, стечено знање их, на неки начин, опредељује којим би конкретно послом волели да се баве.
- Интересантно је то што оно што учимо у школи, можемо у ТПС-у да применимо у пракси. Мајстори су увек расположени да нам помогну, да објасне све што нас интересује и радо нам излазе у сусрет, а ми се трудимо да одговорно урадимо посао, кажу ученици.
Јован Плавшић, дугогодишњи радник машин-браварске струке, који је праксу стекао баш у некадашњем ”Челику”, присећа се да је у време када је он био ученик, школовање подразумевало већи број часова посвећен практичном делу наставе.
- Mлади који почињу да се баве овим послом треба да буду упорни и да се труде да стечено знање примене и у пракси.
Директор ТПС ”Нови Кнежевац” Саша Ћинкул наводи да ће успоставњена сарадња са средњом
школом и убудуће бити настављена, истичући оптимистично да би, након кризе и повећања обима рада, ученици ове школе могли имати предност приликом запошњавања у ТПС-у.С.У.

Новокнежевачке Новине | Јун 2009
 

  © 2009 www.krstur.com