Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima


Posle dve godine najzad dobar rod kajsije u našem kraju

Posle dugih "žednih godina", kajsije su ove godine obilno rodile.
Kajsija retko rodi tako i jako cenjena i u obliku rakije. Tako da se pored kompota i pekmeza može i ispeći koja litra kajsijare - veli naš mlad specijalista za tu vrstu rakije Saša Stanišić.

On svaki dan posle posla celo popodne provede u svom voćnjaku, gde on i njegova supriuga Milena kupe kajsije. Celo proleće on njegov voćnjak čuva i neguje. Tamo pored kajsija naravno i po neka šljiva stoji.

Kajsijara je vrlo aromatična, ukusna i pitka rakija. Kada se stavi molo rakije u usta dobije se utisak kao da smo stavili zreo plod od kajsije.

Ovo je drugi put da ja pečem ovo vrstu rakije i trudim se da i ubuduće proizvedem što bolju kajsijaru, a nadam se da ću u tome i uspeti, jer u svom voćnjaku posedujem dosta mladih stabala koja daju ukusne i aromatične plodove - priča nam Saša.

Kajsija je voćka sa najmanjim procentom slasti odnosno voćnog šećera tako da spravljanje kajsijare podrazumeva mnogo voća a malo rakije. Što se ove godine nemože reći, pošto je kako Saša Stanišić kaže jako dobro "krenula".

Tako da se može sa velikom količinom rakije ove godine računati.

T.M. | Jul 2009
 

  © 2009 www.krstur.com