Ljudi | Home

...o selu, žiteljima, njihovim životima

 
SEKCIJA ŽENA SRPSKI KRSTUR


  Kao institucija sekcija žena Srpski Krstur postoji još od 1958. godine i nosila je naziv AFŽ. Po osnivannju je imala 16 članica koje su tokom svog rada bile sastavni deo raznih seoskih događanja što se zadržalo do danas.

Sekcija žena kao samofinansirajuća organizacija danas ima 72 članice od kojih je 46 aktivno. Njihova nesebična pomoć često je neophodna u mnogim poslovoma za vreme raznih manifestacija.

Žene se okupljaju jednom nedeljno od 18 – 20 sati u prostoriji koju su dobile od MZ Srpski Krstur na korišćenje. Prostor su same urdile i ukrasile raznim rukotvorinama koje su uz druženje sačinile.


Uvek voljne da pomognu bile su desna ruka u mnogim drugim udruženjiima a naročito KUD-u jer nošnje koje su one sašile i izvezle i danas krase naše folklorce.
Sekcija ima i svoju predsednicu, jedna od njih je bila Ljubica Kapitanji koja je do sada imala najduži mandat od 10 godina ali je i dalje ostala aktivni član.

Nagrada za nijhov trud je osmomartovski bal, toga žene imaju svečanu večeru uz prigodnu muziku i zabavu često do ranih jutarnjih sati. Njihova uska povezanost sa KUD-om i zajedničke priredbe su im omogućavale da odlaze na razne ekskurzije, a u novije vreme posećuju poznate manastire.

Ove godine (2006.god.) su organizovale Uskršnju priredbu i izložbu ručnih radova uz pomoć folklorne sekcije nižih razreda Osnovne škole i dramske sekcije prvog razreda.
Priredba je imala zapažen uspeh kod svih prisutnih, a donela nagrade za ručne radove i uskršnja jaja ispraćena burnim aplauzom.

Sadašnja predsednica Spasojka Šećerov je uz prigodan govor uručila i nagradu za izuzetno zalaganje najaktivnij članici.

Tekst: Brzak Obrenka
 

  © 2005 www.krstur.com  created by Veca & Miško