Ljudi | Home

...iz okoline
 
 

BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE NA TISI U SANADU

Slovenac Mirjan Arnuš prvi do krsta

Žitelji Sanada posle sedam decenija obnovili su tradiciju priredivši juče manifestaciju "Bogojavljensko plivanje za časni krst", na veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje. Običaj je obnovljen zahvaljujući angažovanju Srpske crkvene pravoslavne opštin Sanad, a pobudio je veliko interesovanje meštana i gostiju. Posle praznične liturgije koju je u ovdašnjem hramu služio paroh Miroslav Radujkov, litija  koju su predvođana konjanikom i paradnim fijakerima u pratnji brojnih meštana i gostiju uputila se na obalu Tise.

Okupilo se preko 500 žitelja Sanada i posetilaca iz severnog Batana i Potisja, a za časni krst u hladnoj vodi Tise na deonici dugoj 33 metra plivalo je 12 odvažnih momaka od kojih je polovina bila iz Sanada, a ostali su došli iz drugih mesta. Prvi je do krsta doplivao 28 godišnji policajac Mirjan Arnuš iz Kikinde, Slovenac po nacionalnosti koji je u policijskoj službi u Čoki skoro deceniju. Arnuš je iz vode Tise izneo krst, ostavivši iza sebe rivale Savu Pantelina, Vuka i Strahinju Popovića, Nemanju Pištala, Milana Ilkića, Bojana Nenadova, Žarka Popovića, Milana Bundala, Radovana Subotina i Ivana Dovata.

- Drago mi je da sam učestvovao ovom izuzetnom duhovnom činu, jer mi je oduvek bila želja da sve to oprobam i iskusim, a presrećan sam što sam prvi doprivao i prigrlio krst. Ranije sam trenirao plivanje, doduše ne u zimskim uslovima u vodi temperature nekoliko stepeni Celzijusa iznad nule. Ovo mi je prvo iskustvo u bogojavljenskom plivanju za časni krst, ali verujem da će biti prilike da učestvujem i narednih godina - presrećan je bio pobednik Arnuš.

Bilo je najavljeno da će na Tisi plivati još nekolicina učesnika, međutim, neki od prijavljenih su u zadnji čas odustali, baš kao i meštanin Velibor Đurđev, koji uoči starta nije prošao na lekarskoj kontroli, mada je prethodnih nekoliko dana trenirao u hladnim talasima Panonske princeze. Meštani Milorad Popov i Petar Nadrljanski, Kikinđanin Dušan Bajić, Čokanin Dragoljub Nedeljkov i drugi posetioci divili su se odvažnim momcima koji su zaplivali, napominjući ipak da im više prija u kaputima i perjanim jaknama. Jedan od najvremešnijih žitelja Sanada Dragić Mihaljev (87) veli da se on i njegov vršnjak Dušan Petrov ne sećaju bogojavljenskih plivanja za krst, kojih je bilo pre Drugog svetskog rata, ali je tradicija prekinuta. Teolog Duško Jančić iz Obilićeva kaže da je na Tisi u ovom kraju poslednji put plivanje za časni krst priređivano u Obilićevu 1944. godine, da je 2009. godine bilo pokušaja da se obnovi.

- Bilo je prijavljenih momaka, ali smo morali odustati zbog velikog leda na Tisi, jer je brod ledolomac bio skup - saznajemo od Jančića.

Jančić priča da su u Sanadu nekada za časni krst plivali članovi Sokolskog društva, a da je pobednika Crkvena opština darivala zlatnikom. Paroh Radujkov veli da je Sanad selo koje ima dušu i da su se meštani digli na noge, te da su se mnogi angažovali i podržali događaj, najavljujući da će bogojavljensko plivanje za časni krst opet postati tradicionalno.

- Inicijator za organizovanje manifestacije je Sava Pantelin iz Sanada, koji je prošle godine za časni krst plivao u Zemunu. Svima nam je drago da je interesovanje izuzetno, da se časni krst nakon 70 godina vratio u Tisu - zadovoljan je paroh Radujkov, zahvaljujući svima koji su doprineli uspehu manifestacije, od AD "Sanad", senćanskog "Žitorpometa", MZ Sanad, do Lovačkokog društva "Jastreb", članica Aktiva žena "Neven"... Na povratku sa Tise u porti hrama predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine Sanad Radovan Šargić zagrejao je učesnike kuvanim vinom, a Svetozar Jovanov se pobrinuo da se okrepe ukusnim paprikašem od divlje svinje, koju su u čast plivača priložili mesni lovci.

M. Mitrović |
Januar 2011

 

  © 2012 www.krstur.com