Ljudi | Home

...iz okoline
 

Nedeljni, M. Mitrović, Avgust 2012. god.

ODRŽAN "LAGANI TISKI SPUST" U NOVOM KNEŽEVCU  

Panonski mornari nikud ne žure  

Panonskom princezom Tisom na četvrtom"Laganom tiskom spustu" plovili su juče panonski mornari. Manifestaciju priređuju Novokneževčani koji su prepoznali da i ravničarska Tisa, koja spaja Banat i Bačku, može za plovidbu biti isto tako izazovna kao regate, raftinzi ili spustovi planinskim vodotocima Drine, Ibra, Tare...

Uoči "Laganog tiskog spusta", prethodnog dana u Novom Kneževcu je upriličen i "Tiski karneval", za koji su se mladi ove severnobanatske varošice pripremali uz podršku akrobata, scenografa i muzikanata iz Novog Sada. Karnevalsku povorku su predvodili šetnjom na štulama, oni već vični, ali i nekolicina mlađih koji su tek savladali ovu veštinu. Pratile su ih mažoretkinje iz Ade, orkestar bubnjara iz Kikinde, a za dva dana u okviru radionica devojčice i dečaci su se potrudili da izrade atraktivne maske, kojima su privukli pažnju brojne publike, a sve su razveselili prigodnim programom.

Dok su se u toku subotnjeg pre podneva deca na pesku na tiskom keju, kraj mosta, zanimala "igrama bez granica", kulinari su pripremali ručak za sve učesnika "Laganog tiskog spusta" i goste, a učesnici regate su hitali dolmom uzvodno pored Tise, nadomak Žute kuće. Gumeni čamci, traktorske gume, dušeke i razne skalamerije koje su pripremljene za plovidbu, na deonici Tise dugoj okio osam kilometara, do starta su dopremani u traktorskim prikolicama. A na startu krkljanac! Jedino se uskim strmim prosekom kroz peskovitu obalu moglo do pontona, a preko njega u reku. Pre toga naduvavala su se plovila. Oni koji su u avanturu kretali drvenim, plastičnim i drugim čamcima ili brodićima bili su već na vodi.

Bilo je i nestrpljivih, zbog uskog grla u pristupu reci, ali su preovladavali oni staloženiji i mirnije naravi: - Pa ljudi, gde žurite, zar nismo krenuli na lagani spust - smiruje nestrpljivu družinu jedan od učesnika regate.

Sa druge strane, oni koji su na spust došli rekom, gledali su kako da se prislone uz poton ili obalu, da bi se prijavom overili učešće, dobili besplatno za uspomenu majicu sa znakom manifestacije i bonove za ručak. Posle četiri sata plutanja deonicom Tise dugom osam kilometara, okrepljenje sigurno dobro dođe. Domaćini iz Novog Kneževca nisu skrivali zadovoljstvo, što su i ovog puta kao izuzetan potencijal učesnicima približili mogućnosti koje pruža Tisa. Organizator Saša Neckov, član Opštinskog veća Novog Kneževca, sa svojim saradnicima sumira odziv od oko 300 plovila i preko 500 učesnika spusta.

- Cilj nam je da našim "Laganim tiskim spustom" pokažemo da i plovidba Tisom može itekako biti atraktivna. naravno, moramo se potruditi da uredimo pristup reci, kako bi sve još bolje funkcionisalo da bi bez poteškoća mogli da prihvatimo još veći broj učesnika - kaže Neckov.

Kikinđani, koji čeznu što su njihove reke odavno presušile, bili su prilično zastupljeni na spustu Tisom. Flota Radovana Kovačevića, u pratnji dve ćerke Dijane Kolarić i Sanje Vujović, komšinice Mirjane Gašić, kumova Dragana i Radovana Manića i prijatelja Erne Raca, pored gumenog čamca plutaće i na četiri dušeka.

- Ženski deo posade plovi prvi put, da se uverimo koliko je zanimljiv rafgting na Tisi - saznajemo od Dijane Kolarić.

Ekipu Eko-centra "Vodomar" iz Temerina i organizatore čuvene "Pasuljijade" predvodio je Dragan Vukotić, a u ulozi kapetana desantnog čamca u koji se smestilo desetoro učesnika, od kojih šest dama bio je Neđeljko Đukić. Glavni guvar Pera Perić dobro se snalazio roštiljajući na gumenom čamcu, dok se u jatici "Kum" krčkao pasulj.

- Razmahnuli smo se, malo je prostora, ali snalazimo se. Na Tisi smo bili i lane, a ovim čamcom savladali smo i Drinsku regatu - kaže Dragan Vukotić.

Sanadci Stojan Petrov i Željko Nikočev su krenuli plastičnim kanuom. Vele da bi mogli i brže da veslaju, ali da nije štos da se žuri, nego da je bitno da se na vodi napravi dobro raspoloženje, da se učesnici spusta druže na plovodbi do cilja. Aleksandar Vujin iz Kikinde opasao se velikom traktorskom gumom.
- Prvi mi je spust, ali verujem da ćemo izdržati i guma i ja - uveren je bio na startu Vujin.

Čokanskom posadom "Lud, zbunjen, normalan" rukovodio je Bojan Bandić, u društvu Branka Štrpca, Miloša Miladinova i Siniše Antanasijevića.

-Važni su druženje i opuštena atmosfera. Čamac je lane izdržao nas šestoricu, pa će valjda i ovog puta - dodaje Bandić.

Novokneževačka družina koju je okupio Todor Jovanović otisnula se na splavu sklepanom od drvenih paleta. Skalamerija je nameštena na vrećama punim praznih plastičnih flaša. Mnogi su na startu iskoristili priliku da se bućnu i rashlade u reci, a za usput okrepljenja je bilo na čamcima, splavovima i brodićima. Viđeni su i čamci sa Đalincima, ali ekipi "Đalinskih mornara" izgleda se slomilo jedro. Mada su najavljivali da će između dva čamca peći prase na ražnju, u zadnji čas su odustali, ostavljajući čamce i jedro mlađima. Za vreme prvog spusta roštilj je sa pramca čamca "Đalinskih mornara" završio u Tisi. Ovog puta obavešteni su da se u vreme spusta u Kanjiži organizuje vežba spasilačkih ekipa "Požar na vodi", pa su se zabrinuli da im vatrogasci ne ugase žeravicu.

Dok su panonski mornari lagano, bez žurbe plutali Tisom prema Novom Kneževcu, vreme se malo namrštilo, ali bez obzira na sve okolnosti, paprikaš se krčkao u velikim bogračima. Uveče je bilo muzike, a kraj spusta začinjen je vatrometom.

 

 
 

  © 2012 www.krstur.com