Ljudi | Home

...iz okoline


BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE U SANADU

Radovan Birdić najbrži na Tisi  

SANAD: Pred oko 1.000 žitelja Sanada i okolnih mesta severnog Potisja, na drugom "Bogojavljenskom plivanju za Časni krst" na reci Tisi starovalo je 20 plivača iz Sanada, Čoke, Novog Kneževca, Sente, Kikinde i Subotice. Najbrži je bio Radovan Birdić iz Čoke, apsolvent Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Plivanju je prethodila liturgija koju je u pravoslavnom hranu u Sanadu služio prota Branko Popov i litija predvođena konjanicima uz brojnu pratnju uputila se na obalu Tise.  

- Prvi put sam učestvovao na Bogojavljenskom plivanju  i za mene je ovo prelepo iskustvo, posebno zbog toga što sam prvi doplivao do Časnog krsta. Nisam baš mislio da ću biti prvi, ali jako mi je drago zbog uspeha. Tisa je reka koja za mene ima poseban značaj, odrastao sam uz nju upravo u Sanadu, pa iako sam zbog studija u Novom Sadu, nešto me je vuklo da učestvujem. Pošto su moji roditelji i sa mamine i sa tatine strane iz Sanada, prijale su mi čestike, jer su me na obali dočekale dve bake, otac i ostala rodbina - presrećan je bio pobednik Radovan Birdić, koji je na cilju prigrlio Časni krst, a potom ga lovorovim vencom ukrasio prota Branko Popov.

Prota Branko Popov kaže da je obnovom tradicije Bogojavljenskog plivanja na Tisi Sanad stao u red rame uz rame sa Beogradom, Zrenjaninom, Vršcem i drugim gradovima gde su plivalo za Časni krst. Lane je na Tisi kod Sanada plivalo 12 momaka, a ovog puta bilo je prijavljeno 30 plivača, ali su posle lekarskog pregleda njih deset morali odustati iz zdravstvenih razloga.

- Neverovatno kako su meštani Sanada složni i spremni da pomognu svojoj crkvi, pa su se svi u organizaciji pridružili teologu Dušku Jančiću iz Novog Kneževca - ističe prota Popov.    

Na povratku sa Tise učesnici su se okrepili kuvanim vinom koje je pripremio predsednik Srpske crkvene pravoslavne opštine Sanad Radovan Šargić, a za učesnike i goste priređena je zajednička trpeza ljubavi, na kojoj su se našli srneći paprikaš koji je pripremio Svetozar Jovanov i poslastice članica mesnog Aktiva žena "Neven". Plivanje za časni krst u Sanadu je prošle godine obnovljeno posle sedam decenija, a manifestaciju je organizovala Srpska crkvena pravoslavna opština Sanada, uz podršku čokanske i novokneževačke opštine i sponzora iz ovih opština, Sente i Subotice

M. Mitrović

 

 

  © 2013 www.krstur.com