Ljudi | Home

...великан српског позоришта

 

Милан Ајваз

Милан Ајваз ( Српски Крстур, 17. март 1897 Београд, 28. март 1980 )
је рођен у Српском Крстуру у Банату Аустроугарска као десето дете у сиромашној занатској породици. Основну школу је завршио у родном месту а затим отишао у Сегедин на изучавање столарског заната. Убрзо се вратио из Сегедина и у Крстуру почео да учи берберски занат. Пошто му то није ишло за руком код оца је почео да учи чизмарски занат, који је наставио у Сегедину и тамо постао калфа. Посао наставља у Пешти где живи до избијања Првог светског рата када се враћа у Српски Крстур. У Аустроугарску војску је регрутован 1916. године и службовао је у Боки Которској док није дезертирао.

Након рата 1919. године настањује се у Београду где живи и ради. Са позориштем се среће још у раној младости у родном Крстуру, где као дете гледа позоришне представе путујућих позоришних трупа које су биле веома популарне у то време. Доласком у Београд пружа му се прилика да ужива у преставана Народног позоришта што често ради. Када 1921. године Министарство просвете расписује конкурс за пријем у глумачку школу Милан Ајваз види ту прилику да оствари свој дечачки сан да постане глумац, конкурише и у јакој конкуренцији бива примљен. Школу похађа и завршава 1924. године. За време школовања ангажован је као статиста у Народном позоришту, а по завршетку школовања 1. фебруара 1924. године ангажован је као редовни члан Народног позоришта у Београду.

Када је почињао своју глумачку каријеру имао је прилику да глуми поред великих имена као што су Чича Илија Станојевић, Жанка Стокић, Добрица Милутиновић, Сава Тодоровић, Драгољуб Гошић и други. Поред њих, много је научио и од својих професора Михајла Исајловића и Момчила Милошевића. У Народном позоришту игра све до 1928. године када путује по Европи и усавршава свој глумачки позив.

У Осјечко позориште ступа 1930. и у њему остаје до његовог затварања 1934. године. У нјему је остварио богату каријеру играјући у преко 20 улога. По затварању Осјечког позоришта прелази у Хрватско народно казалиште у Загребу где игра до 1936. године. По отварању Народног позоришта Дунавске бановине у Новом Саду прелази у Нови Сад и у овом позоришту игра све до 1947. године остваривши у њему преко 60 улога.

Када је 1947. године основано Југословенско драмско позориште у Београду, Милан Ајваз прихвата позив Бојана Ступице и прелази у ово позориште у коме игра све до 1975. године остваривши близу 60 великих улога.

Милан Ајваз је преминуо 28. марта 1980. године у Београду, где је сахрањен у алеји великана на Новом гробљу.

Опширнија биографија
 
 

  2013 www.krstur.com