Ljudi | Home

...iz okoline


Festival "Grad na vodi" u Novom Kneževcu
 

Na keju na obali Tise u Novom Kneževcu 6.jula priređen je tradicionalni Festival "Grad na vodi", u organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca "Tisa" i opštine Novi Kneževac, a uz podršku Prehrambene injdustrije "Aleva" i drugih sponzora. Celodnevni program kraj Tise začinjen je takmičenjem kulinara u kuvanju riblje čorbe u kotlićima, koje je okupilo do sada rekordnih 88 ekipa iz vojvođanskih mesta, a završen večernjim koncetrom "YU grupe" u prisustvu nekoliko hiljada posetilaca iz Novog Kneževca i okolnih potiskih mesta.

Stručni kulinarski žiri u kome su bili Milan Jazić, Eduerd Kacenberg i Đoka Varenika imao je delikatan zadatak da odabere najukusnije riblje čorbe, a nagrađeno je pet najboljih. Pobednički najukusniji specijalitet skuvao je poznati kulinar Vladan Subotin iz Sanada, kome je pripala nagrada i za peto mesto. Drugu nagradu osvojio je Radovan Subin iz Kikinde, treću Nikola Savić iz Novog Sada i četvrtu Mile Stefanovski iz Novog Kneževca.

- Redovno učestvujem na takmičenjima u Novom Kneževcu gde do sada nisam imao zapažene rezultate, ali sam brojna priznanja osvajao na takmičenjima u našoj zemlji, Mađarskoj i Rumuniji - kaže pobednik Vladan Subotin, kome je u nadgledanju dva kotlića asistirao Dalibor Tatić. - Prva kulinarska zanimacija bila mi je kuvanje riblje čorbe i učesnik sam na svim značajnijim vojvođanskim takmičenjima. Kuvao sam dva kotlića po različitim receptima. U jednom se po čisto alaskom receptu su se našli crni luk, so, aleva paprika i riba, a sadržaj drugog korlića je više vukao na riblji paprikaš, nego na čorbu, ali i jedan i drugi su bili po ukusu žirija. Oba kotlića su se kuvala svega pola sata na jakoj vatri, pa se raskuvalo sve sem ribe. Uz pobedu želim da pozovem kulinare da učestvuju na takmičenju za "Zlatni kotlić Sanada" koje priređujemo 11.avgusta u Sanadu.

Drugoplasirani Radovan Subin iz Kikinde, koji je pre tri godine u kuvanju riblje čorbe bio vicešampion Vojvodine u Somboru, veli da je na kulinarskim druženjima najvažnije dobro društvo, a da su sve ostalo nijanse i želja za pobedom. Pomagao mu je Boško Belančić rodom iz Martonoša, pa je to bio razlog više da se kikindska čorba začini martonoškom paprikom iz fabrike "SD" Dušana Hajdina. Čokanin Novica Dragoljević je hvalio da su šarani koje su domaćini obezebdili ekstra kvaliteta, pa se potrudio da meso ribe filira, za šta mu je poslužio nožić od japanskog čelika.

- Jedini sam kuvao čorbu od filirane ribe, a da bi ispoštovao obavezu prema žiriju ostavio sam jednu "potkovicu" za uzorak, ali po meni ukus čorbe je najvažniji. U kuvanju riblje čorbe do sada sam imao više uspeha kraj Dunava u Slankamenu i Beški, nego kraj Tise - priznaje Dragoljević.

Ekipu Turije predvodio je Jevrem Ješa Moldovanov, koji procenjuje da je "zapržio" dobru čorbu, međutim, svestan je da ne može uvek biti među pobednicima, ali da je najbitnije učestvovati i dati doprinos da štimung bude što bolji. U pečenju ribe na "talandari", gotovo da je nadmašio Ješu mlađani Zoran Drapšin.

- Čorbu sam spremao od ribe koju su obezebdili domaćini, dok smo za pečenje doneli našu sa Beljanske bare, koja je proglašena parkom prirode, a iz netaknute prirode deverike, zlatice, smuđevi i manjovi su prvoklasni - uverava Moldovanov.

Vesela družina iz Banatskog Aranđelova, kao i mnoge druge ekipe okupljene kraj Tise, u hladovini ispod mosta prvo se okrepila ćevapima, a potom čorbom koju je pripremio Branko Mendergiš.

- Da bi skuvao dobru čorbu, moraš biti veliki gurman, ne može se pogrešiti ako se u kotliću nađe dobar materijal, a društvo oko kotlića raspoloženo - kaže Mendergiš, koji je čorbu začinio paprikom iz domaće radinosti Milorada Čukurova iz Novog Kneževca.

Milan Vukasović iz Herceg Novog, koji je penziju stekao u Novom Sadu, uverava da mu je najbolji recept, ako se pridruži prijatelju Nikoli Saviću iz Novog Sada, lanjskom pobedniku novokneževačkog takmičenja.

- Dobra volja je najvažnija - kaže Nikola Savić. - Od ribe najbolje je ako se u kotliću nađe 70 posto šarana, a ostalo som, parče štuke i ako ima bele ribe. U kotliću treba da bude trećina ribe i dve trećine vode, na kilo ribe ide kašika začinske paprike i sto grama crnog luka, ljutina po želji, a sve se na jakoj vatri kuva 25 do 30 minuta.

U ime domaćini član Opštinskog veća Novog Kneževca Saša Neckov i ostali nisu skrivali zadovoljstvo što je treći Festival "Grad na vodi" okupio do sada najveći broj kulinara, od kojih je polovina bila iz Novog Kneževca i okoline, dok su ostali iz drugih vojvođanskih mesta, takođe što je na obalu Tise izmamio veliki broj građana, kao i što je dobru komunikaciju sa njima ostvario promoter i voditelj programa, poznati televizijski novinar Jovan Memedović. 

M. Mitrović
 

  © 2013 www.krstur.com