Lovci | Galerija | Naslovna

Aktivnosti 2007
 

Билтен VII / 08.12.2007 - Јесења ловна сезона 2007/08 | Душан Илкић | погледајте галерију

ЛОВАЧКО ДРУШТВО «ЗЕЦ» СРПСКИ КРСТУР- Управни одбор и Комисија за узгој и заштиту дивљачи

  Јесења ловна сезона 2007/08. године је почела успешно и већ први изласци у ловиште су показали да дивљачи има у завидном броју, да је у доброј кондицији и да ће ловачке пушке бити гараве. Тако је и било, и у досадашњим изласцима (2.изласка на фазанску дивљач и 6.излазака на зеца) можемо се само похвалити, да се сваки ловац из лова враћао са одстрељеним примерком ловне дивљачи. Анализа зечијих очних сочива која се ради у лабораторији Ловачког савеза Војводине у Новом Саду је дала одличне резултате јер је прираст младих зечева у ловишту 69% што је одличан резултат. До сада су чланови Ловачког друштва «ЗЕЦ» из Српског Крстура одстрелили  52.ком фазана,160.ком.зечева и 1. дивљу свињу. 

Организован је 1.децембра 2007.
године по први пут лов на зеца за стране туристе (Италијане) хајком, где су им ловци натеривали зеца на пушку и у том лову су одстрелили 38.ком. што је скроман резултат. Сада предстоји акција изношења хране за зиму и у томе ће ловци да предњаче а у ловиште ће бити изнето у претходно постављене хранилице и хранилишта око 2000 кг. кабасте хране (сена и луцерке), 2000 кг.зрнасте хране(пшеница,кукуруз и сл.) и око 300 кг соли. Селективни одстрел срна и неперспективне ланади ће такође бити спроведен на стручан и професионалан начин, у сарадњи са Стручном службом Ловачког удружења «СРНДАЋ» Нови Кнежевац. Поред свега овога, ловци из Српског Крстура могу себи да приуште изузетне ловове на дивљу патку јер ове врсте дивљачи има много на реци Тиси и оближњим каналима.

У оквиру Ловачког друштва «ЗЕЦ» из Српског Крстура је организован ловачки подмладак у складу са правилником Ловачког савеза Војводине о ловачком подмладку и за сада он броји осморо деце, узраста од 12-18 година. Подмлаткари су се активно укључили у рад и већ су узели учешћа у многим акцијама које се спроводе у оквиру ловачког друштва.

Што се тиче адаптације ловачког дома, радови су у току и моментално се постављају зидне и подне плочице у приземљу (санитарни чвор,канцеларија и сала). Надамо се да ће постављање бити завршено до краја месеца децембра и да ћемо у Нову 2008.годину ући богатији за један леп објекат у Српском Крстуру.                                        


 

Bilten VI / 04.11.2007 - Pao kapitalac  

  Lovci Lovačkog društva „ZEC“ u svom lovištu imaju dosta divljih svinja.
04. novembra naši lovci su imali uspešan lov, pored 20 fazana, jedne patke i jedne lisice, grupa lovaca odstrelila je divlju svinju od oko 110 kg.

  - Lovili smo u rejonu Vrbovite bare ( područije između Srpskog Krstura i Banatskog Aranđelova) pogonom sa psima goničima, u područiju sa velikom i gustom trskom, a svinju sam ulovio sa tri hicima – kaže iskusan lovac našeg društva Vitomir Popov-Šutan ( na slici sa sinom Dušanom), koji tek očekuje ulove kapitalnih svinja u narednom lovnom periodu. 

 

 


                                                                Kliknite na slike

Bilten V / 15.10.2007 – POČINJE JESENJA LOVNA SEZONA

LOV NA ZECA I FAZANA

Zvanično, lov na zeca i fazana počinje 16. pktobra, a prvi dan lova za članove Lovačkog društva „ZEC“ je nedelja, 21. oktobar.
Grupe lovaca polaze u 7h i love do 12h. 

Prvi lovni dan tradicionalno se obeležava zajedničkim doručkom, uz kotlić i ražanj, pa će po svemu sudeći i ovaj 21. oktobar mahom proteći u druženju i pripovedanju, a manje u odstrelu. DOBAR POGLED !

Zorica Urošev
 

Bilten IV / 01.09.2007 - LETNJA LOVNA SEZONA

Prvog avgusta otvorena je letnja lovna sezona na : prepelice, grlice, gugutke i golubove grivnaše. Naše lovište posetilo je dosta gostiju iz inostranstva  : Italijana ,Mađara, Austrijanaca i gostiju iz Španije
Lov se obavljao u jutarnjim i popodevnim satima a vreme između izlazaka u lovište lovci su provodili u lovačkim kućama  pripremlenim za njihov boravak. Možemo naglasiti da smo sa brojem gostiju  da sada zadovoljni

Nadamo se da će lovci turisti sledeće godine koristiti usluge našeg lovaćkog doma jer je deo radova priveden kraju.

Cvejanov Radenko - Upravnik lovišta (na slici gosti iz Italije)
 

Bilten III / 31.05.2007 - BERIĆETAN TROFEIJNI LOV

Aprilsko – majski trofejni lov na srndaća u lovištu „Veliki Siget“ kojim gazduje Lovačko društvo „Srndać“ iz Novog Kneževca (u čijem sastavu su LD „Novi Kneževac“, LD „Fazan“ iz Banatskog Aranađelova, LD „Zec“ iz Srpskog Krstura“ i LD „Lovac“ iz Đale) bio je veoma uspešan. Odstrljeno je 88 srndaća, od kojih je 26 u medalji.

Zlatnu medalju dobilo je pet srndaća:
507 grama ocenjen je sa 148,30 CIC-poena, 515 grama ocenjen je sa 136,65 CIC-poena, 500 grama ocenjen je sa 132,50 CIC-poena, 500 grama ocenjen je sa 130,20 CIC-poena i 492 grama ocenjen je sa 137,22 CIC-poena. Srebrenu medalju je dobilo 11 trofeja, a bronzanu 10.

Finasijski efekti su više nego zadovoljavajuči. Zadovoljni su i lovci i turisti, koji već najavljaju dolazak za sledeću lovno sezonu. Na nivou udruženja lovci se pripremaju za uzgojno selektivni odstrel, koji počinje odmah po završetku trofejnog.

A, ukoliko avgustovski trofejni odstrel bude po uzoru na aprilsko – majski, lovci i stručna služba LU „Srndać“ s pravom mogu govoriti o uspešnoj lovnoj sezoni na srndaća.
                                                                                                 Zorica Urošev
 
Lovačko društvo "ZEC" - Bilten II / 2007
1
6.04.2007 - Otvaranje lova na srndaće

Srpski Krstur - Uspešan početak lova na srndaće. U samom početku odstr
eljeno je kapitalno grlo u Srpskom Krsturu, deo lovišta zvan "BOKAL".

Ukupno u prvoj nedelji lova na srndaće ulovljeno 11 komada, od toga četiri za medalju.

Gosti koji su lovili od domaćih turista, Nenad Čanak, nekadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, i gosti iz Španije. Svi lovci su bili impresionirani brojnim stanjem divljači i trofejnom vrednosti.

U narednom majskom lovu očekujemo lovce iz Savezne Republike Austrije, koji su tradicionalni gosti u našim lovištima.

Dobar pogled !

Klikinite na sliku

 

Upravnik lovišta Cvejanov Radenko
 

Lovačko društvo "ZEC" - Bilten I / 2007    

U protekloj jesenjoj lovnoj sezoni koja je trajala od 15.10.2006.god. do 14.01.2007.god. lovačko društvo ZEC iz Srpskog Krstura je organizovalo 6.puta lov na zeca i odstreljeno je ukupno 172.komada.
U 8 izlazaka na fazana odstreljeno je 238.komada fazanske divljači što je veoma dobar rezultat. Plan odstrela je ispunjen sa svega 57% što znači da je mogao mnogo veći broj divljači da bude odstreljen.

U periodu od 15.07.2006.god. kada je počeo letnji lov na prepelice i divlje patke odstreljeno je na nivou čitavog društva 502.kom.prepelica i 54.kom.divljih pataka. Lovci su imali priliku i da love grlice i gugutke i odstreljeno je 186.komada ove vrste divljači.

Domaći i strani turisti su u našem lovištu odstrelili 28 komada srndaća visoke trofejne vrednosti. U selektivnom i uzgojnom odstrelu je odstreljeno 12 komada srna i 10 komada lanadi.

Ukupno finansijsko poslovanje u 2006.god. je bilo sledeće, prihod je bio 1.083.324,00 dinara, rashod je bio 632.171,00 dinara i ostvarena je dobit od 247.900,00 dinara.

Lovačko društvo ima 60 članova i sada predstoji za sve članove prolećno brojanje divljači koje je zakazano za 10. i 17.mart 2007.god. gde će se brojati zec, a stručna služba Lovačkog udruženja će brojati srneću i fazansku divljač.

U toku zimskih meseci koji nisu bili jako hladni ipak je izneto oko 2500 kg. zrnaste i kabaste hrane (kukuruz, pšenica i detelina lucerka) i 200.kg. soli tako da je divljač u dobroj kondiciji i lako je prezimila hladan period kada je u lovištu malo hrane.

U nekoliko organizovanih akcija na štetočine i predatore odstreljeno je 6 komada lisica, 15.pasa lutalica, 2.divlje mačke, 16.belih vrana i 28 komada švraka.

Lovci će i u narednom periodu u skladu sa svojim finansijskim uslovima ići ka tome da započetu akciju na adaptaciji zgrade lovačkog doma privedu kraju. Za ovu godinu je planirano da se izradi elektro i vodovodna instalacija i da se unutrašnjost prostorija omalteriše.

Za prolećnu sadnju remiza predvidjeno je pošumljavanje oko 2 hektara pod bagremom, divljom šljivom, dafinom, divljom ružom i drugim lišćarima. Takodje se predvidja da se zaseje oko 3,5 hektara pod detelinom-lucerkom,kukuruzom,sirkom i sojom kao jednogodišnja remiza.

Dušan Ilkić - Švaba - mart 2007. god.

 

  © 2005 www.krstur.com created by Veca & Miško