Lovci | Galerija | Naslovna

 Aktivnosti 2009
 

Bilten 13/2009-2010 - Hajka na kočovatsku lisicu | Galerija

BANATSKO ARANĐELOVO: Osma „Hajka na kočovatsku lisicu” priređena u subotu u Kočovatu u ataru Banatskog Aranđelova opravdala je epitet najznačajnijeg događaja u sezoni za Lovačko društvo „Fazan”, koje je organizator manifstacije. Interesovanje i odziv lovaca bio je mimo svih očekivanja, najmasovniji do sada. Učestvovalo je oko 220 lovaca i gostiju. 

LD „Fazan” gazduje lovištem od oko 10.000 hektara, ima 70 članova. Aktivno u lov ide oko 40, a prema rečima predsednika Milosa Teofanova, ambicije su da se razvija lovni turizam. Tako je ove godine lov na fazane produžen do prvog marta, pošto je izgrađena nova fazanerija. 

Učesnici hajke nisu krili oduševljenje bogatim lovištem Kočovat, koje se nalazi uz granicu sa Rumunijom. Odstreljene su šest kočovatske lisice i tri divlje svinje, a četvrta je utekla u atar LD Vrbice. Od toga je jedan vepar ostrelio gost našeg LD Zoran Savić iz Požarevca. ( nazime okok 90kg). 

Pre odlaska domaćini su oduševili učesnike sa pravim banatskim doručkom, pored majuške, hurke, čvaraka, domaće kobasice, turšije, slanine i čvaraka, ta ma nema šta nije bilo. A po dolasku iz hajke ispred Lovačkog doma, učesnike je dočekala svirka orkestra, a u domu tombola i ručak. 

Ispred našeg lovačkog društva učestovali su: Aleksandar Sujić - Puržan, Miroslav Langundžin, Vitomir Popov-Šutan, Milan Petković-Brka, Braca Jančić, Nenad Šećerov sa gostom Zoranom Savićem, Milan Tanackov - Pogodar, Vladimir Ilkić - Švaba, Robert Konja i Radenko Cvejanov - Beka koji je bio lovnik taj dan.
 

Bilten 12/2009-2010 - Ovo je bio lov 2009

Galerija

 

Билтен 11/2009-2010 Вепар од 160кг

10. Јануар - Тек након што су после недељног лова на фазане ловци из Српског Крстура опуштено сели да ручају, позвао их је колега Слободан Толмачев - пао вепар од 160кг. Код Јајагиног салаша, на 5км источно од села.

Вепар је излетио као метак из трске, кад су Владимир Илкић - Шваба, и Слободан Толмачев - Боба га угледали. Слободан је са два хица погодио вепра, који је одмах пао.

То је био први Бобин одстрел таквог капиталца, тако да је по доласку у ловачки дом и после одаванје части уловлјеном вепру, он био традиционално крштен.

Ово је била у овој сезони четврта свинја који су наши ловци уловили.

Добар поглед

 

Bilten 10/2009 - Ulovljena je još jedna svinja

U nedelju 27. decembra je u reonu "Fazanerija" blizu sela odstreljen vepar od 120 kg. Gospodin Mrdalj, lovac iz Zrenjanina, je bio srećni lovac kada je iz trske iztrčao kapitalac pravo na njega.

 

BILTEN 09/2009 - Decembar - Ulovljene dve divlje svinje

Jesenji lov koji je počeo 15. oktobra do sada se odvijao nešto skromniji nego lane, ulovilo se nešto manje zečeva i fazana, alo zato smo imali puno srneće divljač koja je ove godine odstreljeno, od prilike 200 komada od 900 komada koliko je izbrojano proletos. Ali prošlog vikenda su odstreljene prve svinje u ovoj godini u našem ataru.

Lovci Lovačkog društva „ZEC“ u svom lovištu imaju dosta divljih svinja. 13. decembra naši lovci su imali uspešan lov, pored 40 fazana, 10 zećeva i jedne lisice, grupa lovaca odstrelila je i dve divlje svinje. Prvu je Miroslav Langundžin odstrelio u rudini "Vrbovita Bara" ( 8 km istočno od Srpskog Krstura) koja je imala oko 50 kg. A drugu je Sava Živković ulovio, kapitalac od 120 kg.

Lovili smo u rejonu Vrbovite bare ( područije između Srpskog Krstura i Banatskog Aranđelova) pogonom sa psima goničima, u područiju sa velikom i gustom trskom, a svinje su ulovljene, prva sa tri hicima, a druga sa dva hica. Pored 12 svinja viđen je i čopor od 6 jelena ( 3 jelena i 3 košute) koje su otišle u pravcu Mađarske.
 

BILTEN 08/2009 - Avgust - Prepelice na strnjištu | Galerija

Kako i svake godine prvog avgusta je počeo lov na preplice. Tog dana rano ujtro oko pola 4h pre svitanja sastali se lovci LD Zec-a iz Srpskotg Krstura sa velikim brojem gostiju ispred Lovačkog doma.

Oko
20 lovaca sa džipovima je krenulo u istočni deo našeg lovišta. Ulov je veoma dobar, oko 250 komada prepelica u roku od dva sata. Nakon uspešnog lova, vratili smo se u Lovački dom na lagani doručak.

Kisela čorba i pečeno prase . . . . . . .
 

U SUSRET LETNJEM LOVU NA PERNATU DIVLJAČ

Prepelica je najmanji predstavnik poljskih koka i jedina selica. Duga je oko 18 santimetra, a teška oko 150 grama. Telo joj je zdepasto po bokovima, malo spljošteno pa se zato veoma brzo i vešto provlači kroz travu i žito.

Njeno osnovno stanište su stepe pa otuda, na našim prostorima, najradije bira za stanište parcele pod žitaricama, livade i parcele sa detelinom, sojom i drugim prizemnim kulturama, gde nalazi potreban zaklon i obilje hrane. Strnjišta su joj omiljena mesta za boravak. Srećemo je, izuzev ritova i bara, na svim terenima od isključivo ravničarskih do visoko planinskih, naročito u sušnim godinama.

U naše krajeve doleće u aprilu sa zimskih staništa iz oblasti Sredozemlja, najčešće iz Afrike. Rasprostranjena je u skoro svim evropskim zemljama do 60 stepene severne geografske širine, Africi i zemljama južne Azije. Gnezdi se u našim krajevima. Boravi tokom leta odgajajući mlade i pripremajući se za jesenju seobu opet na jug. Seoba prepelica počinje od polovine septembra do kraja otkobra. Prepelica ima izuzetno visoku reproduktivnu moć, da održi stalni balans u opstanku vrste. U vreme gneždenja obično snese od 12-16 jaja i uspešno izleže sve piliće koji brzo napreduju i već polovinom leta su sposobni za samostalni život. Prepelice tokom leta intenzivnom ishranom prikupe dosta sala i tako se pripreme za daleke i neizvesne selidbene pokrete. Mužjak nije uvek sa ženkom i mladima već luta uokolo u potrazi za drugim ženkama.
 
BILTEN 06/2009 -POVODOM SLUČAJA TROFEJA SRNDAĆA
NEZVANIČNO OCENJENOG SA 277,16 CIC POENA


Dana, 17.07.2009. godine, komisija za ocenjivanje trofeja Lovačkog saveza Vojvodine izvršila je ocenjivanje trofeja srndaća donetog od strane vlasnika trofeja g-din Premila Popovića.

Na osnovu izjave g-din Premila Popovića, komisija je u odgovarajuće rubrike ocenjivačkog lista upisala podatke: ime i prezime lovca, mesto boravka, država, naziv lovišta, mesto zvano (lokalitet) i datum lova. Komisija je konstatovala da trofej ima merne elemente po formuli CIC-a i ocenila trofej sa 277,16 CIC poena, s tim da je ova ocena nezvanična i da je neophodna verifikacija Nacionalne komisije i CIC Komisije za izložbe i trofeje.

Kako se radi o trofeju koji konkuriše za titulu najjačeg trofeja na svetu, Lovački savez Vojvodine je u pisanoj formi obavestio kancelariju CIC-a sa molbom da se odgovori šta je sve neophodno za zvaničnu verifikaciju od strane CIC Komisije za izložbe i trofeje.

Nacionalna komisija za ocenjivanje trofeja Lovačkog saveza Srbije, je na osnovu pravila CIC-a, zakazala zvanično ocenjivanje trofeja srndaća posle isteka perioda od 90 dana od dana obrade trofeja za 15.10.2009. godine.

U periodu do zvanične ocene trofeja preduzimaju se sve propisane mere za proveru autentičnosti podataka o mestu, lokalitetu, vremenu odstrela i poreklu srndaća.

Na osnovu provere autentičnosti podataka, dobiće se odgovor na pitanje o lokaciji odstrela srndaća kao i odgovor na najvažnije pitanje da li se radi o srndaću iz prirode ili iz ograde.

Predsednik
Lovačkog saveza Srbije

Prof. dr Zoran Popović, s.r.

 
JEDNO MIŠLJENJE, TROFEJ SRNDAĆA IZ KRSTURA NEZVANIČNO, NOVI PRVAK SVETA

Posmatrajući trofej srndaća odstreljenog u lovištu Lovačkog udruženja ,,Srndać,, Novi Kneževac na priloženoj fotografiji izneću svoja zapažanja u vezi toga (Galerija ). Da bi iznosio svoje impresije podsetio bi naše lovce koji vole trofeje i prate izložbe trofeja o nekim mojim zapažanjima po pitanju trofejistike u najkraćim crtama.

Ovim putem upućujem iskrene čestitke svim lovcima i rukovodstvu ovog lovišta i Lovačkom udruženju ,,Srndać,, Novi Kneževac koje je iznedrilo ovakav trofej, ali to, po meni, nije slučajno..... U ovom lovištu više od 30 godina se radi stručno i kvalitetno. U lovištu radio je jedan od najvećih praktičara na našim prostorima kada je u pitanju gazdovanje sa srnećom divljači, a to je Braca Jančić, koga svi hvale i znaju po vrhunskom prepariranju, a on je među nama koji se bavimo lovstvom, poznatiji po kvalitetnom uzgoju srneće divljači. Kvalitetan rad se ogleda pre svega u činjenici što je iz ovog lovišta svake godine davano u lovnom turizmu na desetine srndaća sa visokom trofejnom vrednošću u kojem su odstreljivani srndaći od 140; 150 i više poena, i na taj način ostvarivana značajna sredstva koja su ponovo vraćana u lovište. Kao bivši upravnik ovog lovišta Braca Jančić ima značajne rezultate i u uzgoju fazanske divljači (primera radi 1987. godine samo u lovnom turizmu je prodato 3.670 fazana, a te godine ukupno je odstreljeno 7.500 fazana od 11.000 ispuštenih fazančića uzrasta 6 nedelja koja su pre toga prihvaćena i očuvana u prihvatilištima), ali o ovome drugom prilikom.

Ovom prilikom posebne čestitke upućujem lovcu koji je imao sreće i ,,hrabrosti,, da odstreli ovakvo grlo, i osvoji vrhunski trofej, sa nadom da će trofej srndaća koga je odstrelio gospodin Popović biti proglašen prvakom sveta. Na osnovu saznanja da je, gospodin Popović dugogodišnji pasionirani lovac na srndaće, ovakvim odstrelom ,, koji se ostvaruje jednom u životu,, krunisao je dugogodišnju strast i ljubav za srnećom divljači.

Kratak istorijat merenja bivšeg prvaka Jugoslavije i sadašnjeg prvaka Srbije

Imao sam prilike da u nekoliko navrata u Novom Sadu učestvujem u radu sa nekolicinom najpoznatijih stručnjaka za trofejistiku, odnosno članova Komisije CIC-a za ocenjivanje trofeja. Kada su 1986. godine ocenjivali sadašnjeg prvaka Srbije, a tadašnjeg prvaka Jugoslavije u Komisiji CIC-a bili su: Veljko Varićak - Jugoslavija; Dušan Bojović - Jugoslavija; Anibale Dribnig - Italija; Jozef Lochman - Čehoslovačka i Laslo Szidnaji iz Mađarske. U radu CIC-ove komisije pomagali su stručni saradnici Saveza.

Trofej srndaća iz Kruščića (budući prvak) ocenila je naša Komisija, a kada je trebalo da ga oceni Komisija CIC-a, zbog određenih oprečnih stavova i određenih nedoumica, Komisija CIC-a se povukla i većala skoro dva sata. Najveći otpor da se meri trofej imala je Komisija CIC-a od tadašnjeg komesara izložbe, koji je vršio pritisak ,,sa strane,, da se ne prihvati i ne ocenjuje trofej jer ga je on svrstao u atipičan. To bi značilo da nema sve merne elemente i da je automatski diskvalifikovan. Komisija CIC-a je većinom glasova izglasala da se trofej izmeri, jer je imao sve merne elemente, i tada je vrednovan sa 207,25 CIC poena. Treba ovde istaći da trofej srndaća iz Kruščića pored drugih ocena koje su bile neosporne, i među članovima Komisije postojale su određene nedoumice, od kojih su neke ostale i do danas pojedincima nerazjašnjene. Pored ostalih ocena s obzirom da mu je raspon bio veći od 75%, od mogućih 4 (četiri) poena na raspon, dobio je 0 (nula) poena, za lepotu (za pravilnost i simetriju do 3 poena i za veličinu parožaka do 2 poena) od mogućih 5 (pet) poena dobio je 0 (nula) poena, i maksimalno je moguće da se oduzme 5 (pet) poena, ovom trofeju je odbijeno svih 5 (pet) poena. Sabiranjem poena dobijenih merenjem i množenjem sa odgovarajućim koeficijentom, i dodavanjem subjektivnih ocena i oduzimanjem odbitaka trofej srndaća iz Kruščića (lovac koji ga je odstrelio je Radan Stojanović) je dobio 207,25 CIC poena. U odnosu na predhodnog prvaka Jugoslavije i Srbije (ocenjen na izložbi trofeja u Zagrebu 1981. godine sa 186,80 CIC poena, odstrelio ga lovac Dina Ludoški iz Taraša), trofej iz Kruščića je za 20,45 CIC poena bio jači.

Prema rezultatima merenja srndaća odstreljenog 14. jula 2009 godine u lovištu Lovačkog društva ,,ZEC,, u Srpskom Krsturu, LU Novi Kneževac, ,,svet je dobio novog prvaka u kategoriji trofeja srndaća,,

Mišljenja sam na osnovu fotografije da trofej srndaća ima merne elemente, da ima normalno razvijenu lobanju i da na osnovu toga ispunjava sve uslove za njegovo ocenjivanje, sa nadom da će i žiri CIC-a sve ovo imati u vidu i nakon isteka tri meseca na sledećoj senici Generalne skupštine ili na nekoj od Međunarodnih izložbi trofeja proglasiti ga novim prvakom sveta.

Podsećanja radi da je do sada iz naših lovišta bilo nekoliko prvaka sveta:

- rogovlje jelena iz Kazuka - Bački Monoštor ocenjeni na Svetskoj izložbi u Diseldorfu 1954. godine sa 248,55 CIC poena (lovac Dragoslav Stefanović), bio prvak sveta do 1971. godine, kada ga je nasledio mađarski trofej jelena ocenjen sa 250,22 CIC poena na izložbi u Budimpešti 1971. godine,

- kljove divljeg vepra sa Prokletija ocenjeni sa 142,30 CIC poena na izložbi koja je održana od 5. i 15. marta 1970. godine u Torinu, pod pokroviteljstvom CIC-a - Međunarodnog saveta za lov, (lovac A. Šabanoj odstrelio je vepra 1969. godine) i bile su prvak sveta do 1976. godine (nasledio ih rumunski trofej sa 143,25 CIC poena, ocenjen i proglašen prvakom sveta u Češkim Buđevicama),

- rogovi muflona ocenjeni na izložbi u Zagrebu 1981. godine sa 242,15 CIC poena (lovac Josip Broz Tito). Muflon je odstreljen u lovištu Karađorđevo a prvak sveta bio je do 1987. godine kada ga je pretekao trofej muflona odstreljen u lovištu Židlohovice u Češkoj. Ocenjen na izložbi u Budimpešti 1987. godine sa 245,40 CIC poena,

Trofej srndaća sadašnji prvak sveta

je ocenjen i proglašen prvakom sveta na Generalnoj skupštini CIC-a održanoj u Dubrovniku od 16. do 20. maja 1983. godine. Komisija za lovačke trofeje je predložila, a Generalna skupština CIC-a prihvatila sledeće zaključke - inovacije:

- prihvatila je predlog radne grupe za izmenu formule pri ocenjivanju trofeja muflona. Radna grupa za izmenu formule kod muflona zasedala je u Brnu, 1983. godine. Suština izmene formule svodi se u činjenici što se najveći raspon rogova kod muflona meri samo kod tulaca na najvećem razmaku spoljašnjih strana rogova, a ne kao što je do tada bilo najveći raspon (na vrhovima rogova) bilo gde na rogu.

- prihvaćeno je da se kod divokoza posebno dodeljuju medalje po polovima, s tim da je ublažen kriterijum pri dodeli medalja kod divokoze na suprot divojarca za 5 poena.

- vrhunski trofeji koji su kandidati za svetskog i nacionalnog prvaka mogu se, osim na lovačkim izložbama koje su pod pokroviteljstvom CIC-a, proglasiti prvacima i na Generalnim skupštinama CIC-a.

-pri ocenjivanju trofeje koji konkurišu za novog svetskog prvaka u komisiju za ocenjivanje treba pozvati i predstavnika zemlje iz koje je dotadašnji prvak.

Dosadašnji prvak sveta , švedski srndać, ocenjen je na Generalnoj Skupštini CIC-a održanoj u Dubrovniku od 16. do 20. maja 1983. godine. Trofejnu vrednost švedskog srndaća određivao je međunarodni žiri. Švedski srndać ocenje je sa 249,90 CIC poena. Komisija je bila u sastavu: Veljko Varićak - Jugoslavija; Werner Trense - Nemačka; Živko Rapaić - Jugoslavija i K. G. Whitehead Engleska. Predhodni trofej srndaća je bio iz lovišta Mađarske, ocenjen naizložbi u Budimpešti 1996. godine sA 231,53 cic poena.

TROFEJ SRNDAĆA NEZVANIČNO JE OCENILA KOMISIJA LOVAČKOG SAVEZA VOJVODINE SA 277,16 CIC POENA 17. JULA 2009. GODINE.

Dr Zoran A. Ristić - http://www.huntingclubastra.com
 

BILTEN 06/2009 - SRNDAĆ - SVETSKI REKORD !! | Galerija

Dokazalo se po ko zna koji put, da se samo pravim i domaćinskim odnosom prema divljači i lovištu mogu postići vanserijski rezultati.

Najbolji dokaz za to je odstrel srndaća nezvaničnog prvaka sveta, u lovištu lovačkog društva „ZEC“ iz Srpskog Krstura i našeg člana Premila Popovića, uz stručnu pratnju lovnika Cvejanov Radenka-Beke. Posebno nam je drago, što je odstrel izvršio naš član i veliki zaljubljenik u lov i što će pravo malo bogatstvo ostati u Srbiji i biti ponos svima.

Prema rezultatima merenja srndaća odstreljenog 14.7.2009 godine u lovištu Lovačkog društva ZEC u Srpskom Krsturu, svet je dobio novog prvaka u kategoriji trofeja srnjaka. Dosadašnji prvak sveta, švedski srnjak, odstreljen je i ocenjen na svetskoj izložbi lovačkih trofeja još davne 1983 godine i ima 246,90 poena.

SRNDAĆ PREMA DANAŠNJIM REZULTATIMA (17.7.09.) OCENJEN JE SA 277,16 CIC POENA. Trofej je ocenila komisija u sastavu Prof. Dr Miloš Beuković, Dipl.Ing Milenko Zeremski i Dr vet.med Milan Novkov. Zvaničnu potvrdu vrednosti ovog trofeja treba da izda komisija za lovačke izložbe i trofeje CIC-a, Svetske lovačke organizacije i tek tada će imati i zvaničnu potvrdu da je Svet dobio novog šampiona. Ova potvrda mogla bi se dogoditi na ovogodišnjoj izložbi lovačkih trofeja na Sajmu lova, ribolova, sporta i turizma u Novom Sadu. LINK Galerija Gospodina Popovića


Lovci iz Srpskog Krstura još uvek ne mogu da veruju da ih je u godini jubileja (proslavljamo 85.godina od postojanja) poklopio ovakav splet srećnih okolnosti.

U godini jubileja uspeli smo, da završimo prostorije za obradu mesa i trofeja od divljači, usklađen sa evropskim standardima. Preostaje samo da se izvrši kontrola od nadležnih državnih institucija i da taj objekat dobije dozvolu da bude pušten u promet. Predsednik LD“ZEC“Srpski Krstur, Mirkov Vitomir uz veliku podršku svih članova Upravnog odbora, nastoji da se do svečane skupštine postavi grejanje u prostorijama i sali lovačkog doma. Do svečane skupštine, planirane za jesen, izaći će iz štampe Monografija lovstva u Srpskom Krsturu, koju je napisao dugogodišnji član i počasni predsednik Dragoslav Mirić. Od 01.avgusta se otvara letnja lovna sezona na prepelice, divlje patke i grlice, tako da će lovci iz Srpskog Krstura moći sebi na reci Tisi i kanalima da priušte pravo zadovoljstvo i uživaju u lovu i prirodi. Ovako bi u najkraćim crtama, izgledao raport iz Srpskog Krstura u ovim vrelim julskim danima kada živa u termometru dostiže 40-ti podeok na Celzijusovoj skali.

Dušan P. Ilkić - Švaba | 24.07.2009
 

BILTEN 05/2009 - Trofejni lov na srndaće
Zlata vredna svake hvale
Na početku sezone 14 medalja. Primerci sa veoma visokim brojem poena | Galerija


Sezona lova na trofejne srndaće u našem Lovačkom društvu „ZEC –Srpski Krstur“ počela je više nego odlično. Posle brojanja u mart ove godine znamo da u našoj lovčkoj oblasti ima preko 800 grla.
Od 15. aprila, kada je počela sezona, je za pet lovna dana u krsturskom ataru odstreljeno je 27 srndaća, a od toga oko 50 odsto u veoma jakoj medalji.

Uspeh koji je zabeležen tih dana nije postignut u proteklih 20 godina, kažu upućeni lovci. Naime palo je 14 grla u medalji: pet zlatne, tri srebrne i šest bronzanih medalja.

Komisija za ocenjivanje trofeja na čelu sa Petrom Ljubičićem, predsednikom komisije na nivou Lovačkog udruženja „Srndać – Novi Kneževac“ odradila je znalački svoj posao, te gosti – lovci iz Austrije, Hrvatske, Španije i Slovenije nisu imali primedbe. Članovi komisije su bili Andrija Tišma, Dušan Vranković i Radenko Cvejanov – Beka iz Srpskog Krstura.

T.M. | Slike: Radenko Cvejanov - Beka | Jun 2009
 

БИЛТЕН 04/2009 - Изборна Скупштина

На Изборноj Скупштини Ловачког друштва «ЗЕЦ» из Српског Крстура, разсматране су следеће тачке:

1. Разматрање и усвајање Извештаја о раду за период од 2005-2008.год, Финансијског извештаја и Извештаја Надзорног одбора;
2. Избор председника,секретара и Управног одбора ЛД“ЗЕЦ“ Српски Крстур,
- Надзорног одбора
- Дисциплинске комисије.
3. Разно

Током скупштине су донете следеће одлуке:

А.Д. 1.Извештај о раду за период 2005-2008.годину је прочитао секретар ЛД»ЗЕЦ» Српски Крстур Душан Илкић а Финансијски извештај је образложио Председник ЛД,Мирков Витомир.Председник Надзорног одбора Малбашки Иван је предложио да скупштина усвоји и њихов Извештај пошто немају никаквих примедби на рад у претходном периоду а сви Звршни рачуни су прихваћени и од надлежних државних институција.Пошто су сва три извештаја били јасни нико није желео да их коментарише и након гласања су једногласно прихваћени.

А.Д. 2. Председавајући Јован Рајић је упознао чланове Скупштине да је на седници Управног одбора Ловачког друштва дат предлог да се за председника ЛД“ЗЕЦ“ Српски Крстур предложи Мирков Витомир и пита присутне да ли има још предлога за председника ЛД.
Пошто се нико није јавио за реч и није предложен други кандидат овај предлог да Мирков Витомир буде председник ЛД“ЗЕЦ“Српски Крстур је стављен на гласање и за њега је гласала већина присутних чланова уз један уздржан глас.Председавајући је констатовао да је Мирков Витомир већином гласова изабарн за председника Ловачког друштва „ЗЕЦ“ Српски Крстур и уједно ће бити и лице које ће представљати ЛД“ЗЕЦ“Српски Крстур на основу Закона о удружењима грађана и Статутом ЛД“ЗЕЦ“ Српски Крстур у наредне 4.године.

А.Д. 3.Ловник Стручне службе,Ловачког удружења „СРНДАЋ“ Нови Кнежевац Цвејанов Раденко је упознао чланове Скупштине да је бројно стање код свих врста дивљачи одлично а да је код срнеће дивљачи број грла значајно порасато у односу на претходни период.Управо из тих разлога предлаже Скупштини да донесе ОДЛУКУ да се у ловној 2009.години омогући право да сваки ловац може да плати и добије месо срне по ценовнику за ловца члана.
Овај предлог је стављен на гласање и једногласно је донета ОДЛУКА: да ће ловци чланови моћи да добију месо срне по ценовнику ЛСС,ЛСВ који је одређен за чланове ЛУ.

Душан П. Илкић - Шваба | Март 2009

 

БИЛТЕН 03/2009 - ЛОВЦИ У АКЦИЈИ - ПРЕКОБРОЈНИ СРНДАЋИ

У присуству председника Ловачког савеза Србије Зорана Поповића, Ловачко друштво ”Нови Кнежевац” је средином марта организовало акцију бројања срнеће дивљачи. Подељени у пет екипа, ловци су срнећу дивљач бројали на локацијама: Банкин рит, Филићки ритови, брег око Светог бунара, Вир и Брег и на потезу Црни рит - пашњак Пландиште. Поред домаћих ловаца, обучених за бројање, у акцији су још учествовали Милан Новков, председник Ловачког савеза Војводине, Борис Бајић, стручни сарадник ЛСС, фоторепортер Ловачких новина Јарослав Пап и инспекторка лова Љиљана Латиновић Буцало.

У односу на прошлу годину, на 10.000 хектара ловне површине за срнећу дивљач, избројано је укупно 1.258 грла, што је 206 више него лане, упркос максималном излову током прошле сезоне.
Пребројавање срнеће дивљачи је битан сегмент рада ловачког друштва. На тај начин се утврђује бројно стање у односу на прошлу годину, здравствено стање, полна структура и утврђује се трофејна вредност у сусрет новој ловној сезони, која почиње 16. априла.
Учествујући у акцији на потезу Банкин рит Зоран Поповић је, у друштву председника ЛД ”Нови Кнежевац” Андрије Тишме и правника у ЛСС Владислава Младеновића, изразио задовољство газдовањем новокнежевачких ловаца. Истовремено, Поповић је предложио да се због велике популације срнеће дивљачи предузме радикалан излов, како би се повећала трофејна вредност грла.
- Због тога ће циљ ЛД ”Нови Кнежевац” у наредном периоду бити веће шкартирање срндаћа и вађење старијих срна, како би ловиште постало трофејно богатије, наглашава Тишма. -Тај циљ не можемо постићи током једне ловне сезоне, него марљивим, вишегодишњим радом и улагањем у ловиште.
Мада ветар није погодовао ни дивљачи, ни ловцима, током вишечасовног рада обављен је значајан задатак. Срндаће су бројали и овдашњи ловци: Тибор Отот, Атила Агоштон, Саша Тишма, Саша Николић, Јован Станков, Бранислав Ранков, Раденко Цвејанов и Ђерђ Нађ.

Извор: Новокнежевачке Новине З.У. | Април 2009
 
BILTEN 02/2009 - Reportaža - Kalibar Januar 2009 -Lov fazana u Srpskom Krsturu

TEREN PREPUN FAZANA

Plodna polja pored reke Tise oduvek su bila izazov za sve lovce. Plavna zona sa gustim topolovim šumama, brojni trstici, napušteni voćnjaci, kao i male parcele, pravi su raj za sve vrste divljači, zeca i fazana posebno. Loviti fazana na ovakvim rajskim terenima, bilo je pravo zadovoljstvo sa lovcima Srpskog Krstura pa njihov poziv nismo mogli nikako odbiti.
Ujutru ispred novog lovačkog doma, goste je dočekao lovnik lovačkog udruženja Radenko Cvejanov – Beka, inače izuzetan profesionalac i poznavalac lovišta i divljači.

Polazak u lov je posebna priča. Lovci LD Zec iz Krstura imaju prikolicu u svom vlasništvu, koja je natkrivena, sa lepo postavljenim klupama za sedenje, tako da je odlazak u lov prava milina, plus se u njoj može odložiti i ulovljena divljač, ali i ostaviti doručak, jer traktor prati lovce i premešta ih iz revira u revir, tako da nema preteranog pešačenja po lepljivom banatskom blatu.

Pored blata, vetar je opominjao lovce da ovde neće biti tako lako uloviti fazana, a kada se grupa ispela na nasip pokraj reke Tise, lepo se video teren za lov – gustiši pored nasipa, kao i mladi topolovi zasadi pokraj same reke, gde je gustiš bagremca i divljih šljiva prošaran lijanama izuzetno stanište za fazana, ali i težak teren za lovce, kao i za precizne hice.
Kroz prvi gustiš podigla bi se poneka koka, a tišinu banatskog jutra prekinuo je prvi hitac i jasna komanda za aport ulovljene divljači. Mladi lovac Vladimir Ilkic, odstrelio je lepog petla koji je nošen banatskom košavom krenuo da se diže prilično visoko, a mlada oštrodlaka nemica Mina uspešno je donela svom vlasniku petla između gomile ostalih pasa.

Kako smo išli dalje prema ’rampi’ili spustu sa nasipa, ređala su se poletanja fazanki, kao i pucnjevi na fazanske petlove koji su se izvlačili ispred pogona. Ovoga puta, lovci su bili dobro organizovani, jer je veći deo lovaca bio u gušćem pogonu, nekoliko lovaca pratilo je gustiš na stotinak metara ispred, a na samom kraju gustiša bili su postavljeni iskusni lovci na dočeku.- Ovo je izuzetno efikasan način lova, jer se često odstrele i lisice, a svi lovci imaju šanse da pucaju na divljači koja se izvlači, kaže za naš list popularni Beka.
 

Neustraviši automehanićar

Kada su svi lovci ušli u prikolicu, u kolicima im se pridružio jedan lovac. Pomogli su mu da sklopi kolica, a onda se čovek neverovatnom veštinom uspeo uz prikolicu i svo vreme bio sa lovcima. Milovan Radulov, inače vrsan automehaničar iz Krstura, tragično je nastradao i ostao bez obe noge, ali i dalje ne propušta ni jedan lov i kada je lepo vreme bude u kolicima kraj prikolice, a ako je lošije vreme ide na doček sa ostalim lovcima i gotovo uvek odstreli divljač!

Čudimo se da nema srna, ali nam Beka objašnjava – ovo je plavna zona, često na udaru visokih voda, a preko nasipa ipak imamo nešto srneće divljači. Sabiramo se na sunčanoj strani nasipa gde je vetar znatno slabiji, lovnik prebraja ulovljene ptice, a lovci kreću da doručkuju. A sam doručak, kakav bi bio u Banatu nego sa čuvenim specijalitetima, svežim čvarcima koji su se još juče krčali u raniji, kulenom i barenim kobasicama, suvim mesom, lepom turšijom, sirom i ostalim specijalitetima koje svaki lovac nosi. Psi su pre toga uredno bili vezani oko prikolice i traktora, a lovci su na jednom šatorskom krili sedeći na miru doručkovali.

Drugi pogon bio je u topoljaru pored Tise. Gustiš za priču, ali prepun fazana! Idemo do same reke, kraj nas je Beka sa nemcom Luksom, koji je već na tragu fazanima. Poleće prvi petao i odleće uz bučno kreštanje, bio je daleko, a nisu se još svi lovci postavili pa nismo rizikovali da pucamo. Nastavljamo dalje kroz topoljnar a Luks diže još jednog petla koga Beka majstorski obara između topola. Levo od nas pucaju lovci u pogonu, a još dva pevca padaju pogođenja hicima lokalnih majstora. Posle priličnog probijanja kroz gustiš, izvlačimo se prema nasipu i krećemo u treći pogon ka delu lovišta gde ima dosta trske i gde je veliki seoski voćnjak.
 
Lovci prave raspored, a pored brojnih koka, padaju i petlovi koji bučno poleću, a svi lovci kreću prema voćnjaku koga lagano opkoljavaju. Voćnak je posebna priča, ne pripada jednom vlasniku nego čitavom selu, a neko ima uredno i mlado voće, a neko zarasli bujni podrast starih šljiva prošaran trskom i kupinama, jednom rečju idealno mesto za fazane koji koristeći guste krošnje starih šljiva odleću nepogođeni. Ipak, tandem sa početka lova, Vladimir Ilkić i nod ptičarka Mina i ovde dolazi do izražaja, a mladi Vladimir u maniru iskusnog strelca, kroz gusto granje pogađa petla koji se sa dočeka vratio, ušao u žbunje gde ga je podigla Mina. Čestitamo mladom strelcu koji zagleda mamuze matorog petla koji ima minimum 4 godine starosti !
 
Od Dušana Ilkića, sekretara LD ZEC iz Krstura, saznajemo da je lovište površine oko 5.100 ha, da imaju 60 aktivnih članova i da završavaju svoj novi lovački dom koji će imati i smeštajne kapacitete za lovce turiste koji su česti gosti dobrim domaćinima iz Srpskog Krstura.

Za kraj, kroz voćnjak se izvukao veliki lisac, koga je spasla gomila trske i kupine. Sabiramo se svi, nema nikoga da nije odstrelio po fazana! Kraj decembra, a petao za svakog od dvadesetak lovaca. Svaka čast domaćini !

Izvor: KALIBAR | Vladimir Mijailović | Januar 2009

 

БИЛТЕН 01/2009 - 85 година Ловачког друштва "ЗЕЦ" - Српски Крстур

Ловачко друштво "Зец" из Српског Крстура броји 63 члана. Секретар Друштва Душан Илкић наводи да су, поред мештана и ловаца са територије наше општине (Ђале и Новог Кнежевца), чланови овог друштва и Суботичани, Новосађани, Београђани и Крчединци. - Нисмо затворени, свако ко је љубитељ природе и лова може бити наш члан, истиче Илкић.

Према подацима Ловачког савеза Војводине, први писани документ о оснивању Ловачког друштва у селу датира још из 1924. године. Српскокрстурци се спремају да догодине обележе јубилеј и прославе 85 година постојања друштва.
- На последњој седници Управног одбора смо већ формирали организациони одбор за обележавање јубилеја, објашњава секретар.

Ловци у Српском Крстуру од 1953. године, када је кућа купљена, располажу објектом који је оспособљен да буде Ловачки дом. - У протекле четири догине радили смо на адаптацији и реконструкцији зграде Ловачког дома, у чијем саставу су кухиња и сала која прима стотинак људи и служи за потребе мештана: венчања, прославе рођендана, а највише, нажалост, за даће.

Ове године су дограђене економске просторије за смештај хране за дивљач. Ту су и посторија за обраду дивљачи, амбар за сено и кукуруз, гаража за теренско возило. У плану је заршетак поткровља, где су предвиђене четири двокреветне собе са купатилима. - На тај начин би се у селу обезбедило пружање услуга ловног туризма.

Радове, углавном, обављају путем сопствених средстава, а делом планираним средствима буџета Месне заједнице "Српски Крстур". Из општинског буџета су 2007. године добили средства за куповину керамичких плочица. - Многе послове смо обавили и захваљујући добровољном раду чланова друштва, истиче Илкић.     

Извор: Новокнежевачке Новине З.У. | Јануар 2009                                 
 

 

  © 2009 www.krstur.com