Lovci | Galerija | Naslovna

 Aktivnosti 2010
 
Билтен 03/2010 - Фазана и некако, зечева скоро никако

Песимистичке слутње о слабом улову на почетку главне ловне сезоне су се махом обистиниле. Улов фазана се може окарактерисати као просечан, али је слабији у поређењу са претходним сезонама, док се и те како осетио дефицит зечева.

Данак на дивљачи су узеле пролећне и летошње поплаве, висок ниво подземних вода, а потом и бујна вегетација која је сакрила дивљач, баш као и необран кукуруз и друга летина.

У Ловачком удружењу „ЗЕЦ“ из Српског Крстура, нису задовољни почетком сезоне када је лов на зеца у питању. Овде веле да је улов слаб јер је ловиште неочишћено, пуно је заосталог кукуруза, а и рано је у овом моменту очекивати бољу ситуацију зато што вегетација касни током целе године. Тако да је лов на зеца до дадалјнјег стопиран. Ситуација са фазаном је нешто боља.

Т.М - НОВ 2010
 

Bilten 02/2010 – Odstrel srndaća i godišnja skupština

Odstreljena 41 srnda
ća 

Lovci turisti sa karabinom iz Austrije, Nemačke, Španije, Danske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, i Italije, posebno su zainteresovani za naše lovište, bogata srndaćima, kaoo retko koje godine. Za 30 dana lovne sezone na srndaća odstrelili su 41 srndaća u lovište na kojem gazduje LD ZEC iz Srpskog Krstura – Radenko Cvejanov, upravnik lovišta LU SRNDAĆ.
- Dobra je lovna sezona na srndaće. Od ukupnog broja odstreljenih srndaća u ataru Srpskog Krstura, 9 je u medalji, što je nešto skromnije nego lane, ali u skladu sa našim višegodišnjim prosekom. U zlatnoj medalji je bio jedan trofej, u srebru dva i u bronzi šest.
Najjači trofej od 138,55 CIC poena, težinom rogovlja 621 grama, odstrelio je lovac iz Austrije na ternu koji mi zovemo „KOD PANTE“. 

Lovna sezona na srndaće potrajaće do 1. oktobra i očekuje se da će ovog leta lovci-turisti odstreliti u našem lovištu prko 30 srndaća, uglavnom slabije trofejne vrednosti. 

U maju je održana redovna godišnja skupština našeg lovačog društvu u prostorijama novog lovačkog doma, koji se i ove godine dalje adaptira da bude još ugodniji. Posle redovne sednic na kojoj su bile teme: godišnji plan gazdovanja i izveštaj o finansijama, goste je obradovao „ekstra“ meni koji je kreiarao Radenko Cvejanov – Beka i naš novi kuvar Đorđe Petković, sin našeg lovca i izuzetno dobrog kuvara Milan Petković – Brka: kisela čorba, gulaš od divlje svinje i srne, onda praseće i jagnjeće pečenje, a na samom kraju kao finale i na radost naših gostiju, stari vojvođanski specijlitet: strudle sa makom – AL SE NEKAD DOBRO JELO ...

M.T. | Jun 2010

 

Bilten 01/2010 – Akcije

Dana 07.03.2010.god. i 14.03.2010.god. Lovačko društvo „ZEC“ iz Srpskog Krstura koje posluje u sklopu Lovačkog udruženja „SRNDAĆ“ izvršilo je brojanje divljači (zec).

Akciji su se odazvali uglavnom svi lovci našeg društva (koje postoji već od 1924. god.), a rezultati su više nego zadovoljavojuči. Na četiri terena koja su pokrivena, ustanovljen je prvi bonitetni razred. Sledi sledećih vikenda i brojanje srneće divljači ( 2009.god. je bilo 2000 grla u našem ataru) o čemu ćemo Vas naknadno obavavestiti.

No lovci su i dalje nastavili sa aktivnostima tako da su 20.03.2010.god. organizovali akciju uređenja lovačkog doma, sređivanje travnjaka i spremanje unutar doma.

Naravno posle svakog druženja organizuje se lovački ručak (gulaš od divlje svinje – majstor je bio Robert Konya) , kome predhodi domaća rakica a posle jela jedan eventualno dva špricera ili piva.

Aleksandar Živkov – Brankać | 23.03.2010. god.

 

 

  © 2010 www.krstur.com