Lovci | Galerija | Naslovna

 Aktivnosti 2011
 
Bilten 04/2011


ZADOVOLJAVAJUĆA
SEZONA U ATARU SRPSKOG KRSTURA | Galerija

U bogatom lovištu uživaju domaćini i stranci  

Članovi Lovačkog udruženja "Srpski Krstur" iz istoimenog severnobanatskog mesta i ove sezone prilikom izlaska u bogato lovište koje se prostire na oko 5.000 hektara, ne vraćaju se bez ulova, jer zečeva i fazana ima u izobilju. Sekretar Dušan Ilkić i upravnik lovišta Radenko Cvejanov uveravaju da je brojno stanje zečeva dobro, što su potvrdile i analize očnih sočiva koje je sproveo Lovački savez Vojvodine, jer je odličan prirast mladih, tako da se lovi prema utvrđenom planu gazdovanja.

- Osnov za povoljno brojno stanje je što smo na početku prošle sezona lov na zeca prekinuli odmah posle prvog izlaska, kada se videlo da je situacija loša, tako da smo uspeli da sačuvamo matični fond. Nedeljom u proseku u lov ide 30 do 35 lovaca, a Udruženje ima 62 člana. Do sada smo imali tri izlaska na zečeve i predviđena su još četiri izlaska, svake nedelje u decembru, što znači znači ukupno sedam izlazaka. Ni jednom se nismo vrtaili sa terena da svaki lovac kući ne ponese zeca, a kod nas se tako uvek i lovi. Ograničili smo odstrel na onoliki broj koliko ima učesnika u lovu, ni komad više - kaže Ilkić.

Slično je i sa odstrelom fazana, u kojima atar Srpskog Krstura ne oskudeva, ali se sa odstrelom ne preteruje, nego se racionalno gazduje lovištem. Već dvadesetak godina fazani se ne unose u atar, jer nema turističkog odstrela, a prirodna reprodukcija je dobra pa za tim nema ni potrebe, pošto je matični fond u ovdašnjim revirima zadovoljavajući i uspeva se očuvati.

 Ilkić napominje da su članovi ovdašnjeg udruženja uspeli da sačuvaju fazansku i drugu divljač, koja nema potrebe da sa ovog terena ide u potragu za hranom. Već je izneto više od četiri tone zrnaste i kabaste hrane za srneću i drugu divljač. U lovištu je uređeno 13 hranilišta za visoku divljač, 25 hranilišta za nisku divljač, kao i solišta i pojilišta.

- Hranilišta se obilaze svakih desetak dana, dopunjavaju se hranom, a tako će biti i u narednom periodu, tako da obezbeđujemo uslove da divljač prezimi bez poteškoća - dodaje Ilkić. 
Lovište je veoma bogato i poznato po broju i kvalitetu srneće divljaći, koja je ove sezone donela najveći deo prihoda. Samo u trofejnom odstrelu srndaća ostvareno je oko tri miliona dinara, a ostalo je još da se izlove srne. Za odstrel su ove sezone planirana 42 grla i uglavnom će se plan ispuniti do 95 odsto. Desetak srndaća je bilo sa kvalitetnim trofejima u medalji, jer su tri bila zlatna, četiri srebrna i preostali su u bronzi, a i ostali su bili prema renomeu ovdašnjeg lovišta.

Gosti iz inostranstva dolaze da uživaju i love u ataru Srpskog Krstura. Do sada su ove sezone uglavnom lovili Austrijanci, Nemci i Španci, a posle pauze od više godina u jesenji lov na zečeve, fazane i srndaće su došli i Italijani.

- Na žalost zbog već poznatih razloga inostrani lovci nisu u mogućnosti da nose meso, nego samo dolaze da love i uživaju u našem lovištu. a meso ostaje nama pa ga po utvrđenom cenovniku prodajemo. Oni koji dolaze u naše lovište su prezadovoljni, jer imamo dosta divljači, tako da imaju i šta da vide i odstrele - ističe Ilkić.

M. Mitrović - Decembar 2011

 

Bilten 03/2011
Lovci u akciji OČISTIMO SRBIJO

Svetski dan zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna , bio je povod na da se u subotu 4. juna 2011. godine na teritorij Republike Srbije sprovede akcija OČISTIMO SRBIJU.  
Билтен 02/2011


Ловачко удружење „СРПСКИ КРСТУР“ из Српског Крстура је у трофејном одстрелу срндаћа који је почео 15.04.2011.године,па до 31.05.2011.године када пишемо овај текст,постигло изванредне резултате.Одстрељена су 32.комада срндаћа,од тога 7.комада у медаљи.У ловишту „СРПСКИ КРСТУР“је одстрељено 1.злато,2.сребра и 4.бронзе.Остварен је значајан финансијски ефекат који ће омогућити нова улагања у ловиште.

Једно од првих улагања  и опремање ловочуварске службе и водича, је куповина новог спектива ,који је омогућио да се пролећни лов на срндаће много лакше и прецизније изврши.

У међувремену је у потезу“Врбовита бара“ намештена висока чека за лов крупне дивљачи и прешло се на поправку високе чеку у потезу „Дубоки до“.

У згради ловачког дома, је постављен нов видео надзор,који је пуштен у рад и то је једна од инвестиција које ће се врло брзо исплатити.

За суботу 04.јуна 2011.године у оквиру свеопште акције „ОЧИСТИМО СРБИЈУ“,Ловачко удружење „СРПСКИ КРСТУР“ из Српског Крстура ће очистити своје двориште у ловачком дому, а друга група ловаца ће изаћи у ловиште и почистити заостале отпатке од амбалаже,која је разбацана у читавом ловишту.

Душан Илкић - Јун 2011
 

Bilten 01/2011 - Brojanje zečeva -  Galerija


Brojanje divljači je obaveza korisnika lovišta, koju je prema dosadašnjim iskustvima najbolje obaviti odmah po prestanku zime, odnosno u mesecu martu. Lovačke organizacije organizuju brojanje divljači u skladu sa Uputstvom o brojanju divljači. 

Brojanje divljači, odnosno utvrđivanje brojnog stanja gajenih vrsta divljači je preduslov za realnu ocenu biološkog stanja divljači u lovištu, i osnova je za sva planiranja zaštite, gajenja i korišćenja divljači. 

Tako da je LU Srpski Krstur 27. marta organizovalo brojanje na naüem terenu. Pored lovaca bili je i dosta dobrovoljaca koji su pomogli da se stanje zečeva utvrdi. Velika pomoć su bili članovi našeg JUDO KLUBA ZMAJ, sa kojom LU Srpski Krstur ima jako dobru saradnju. 

Brojanjem treba obuhvatiti što veću površinu lovišta, i veći broj različitih reprezentativnih površina radi dobijanja realne brojnosti divljači. Ustanovljavanje brojnog stanja divljači se obavlja brojanjem na oglednim (primernim) površinama ( pruge, kvadrati ili krugovi), kojima se obuhvata najmanje 10 % površine staništa, odnosno lovno-produktivnih površina, totalnim brojanjem ili procenom, zavisno od pojedinih vrsta divljači. 

Koliko prvi podaci pokazuju, stanje zečeva se oporavilo. Prolećno brojanje služi utvrđivanju matičnog fonda (zapata) divljači, polne i starosne strukture.Tri karike su prvaljene, tako da možemo opet reći da ih ima ko „šaše“.

Zečeva opet kao šaše

Na severu Banata, u ataru Srpskog Krstura, lovci i ljubitelji prirode iz ovog mesta novokneževačke opštine ne skrivaju zadovoljstvo, posle akcije brojanja divljači

koja je sprovedena prošlog vikenda. I doskorašnji naziv Lovačkog društva „Zec”, koje je osnovano još davne 1927. godine, upućivao je da u ovdašnjem ataru zečeva ima u izobilju, a lovište je ostalo bogato divljači, nezavisno od promena zbog zakonskih obaveza i promene imena u Lovačko udurženje „Srpski Krstur”. - Kod nas se i sada ne slučajno u šali, ali i zbilji, govori se da zečeva ima kao šaše - kaže predsednik LU „Srpski Krstur” Vitomir Mirkov. - Pored lovaca u brojanju zečeva na našem terenu u nedelju je bilo i dosta meštana dobrovoljaca, koji su pomogli da se utvrdi stanje na terenu. Od velike pomoći bili su i članovi mesnog Džudo kluba „Zmaj” sa kojima imamo jako dobru saradnju. Brojanjem treba obuhvatiti što veću površinu lovišta i veći broj različitih površina radi dobijanja realne brojnosti divljači, a preduslov je za realnu ocenu stanja u lovištu i osnova za planiranje zaštite, gajenja i korišćenja divljači. Koliko prvi podaci pokazuju, stanje zečeva se popravilo i oporavilo. Pravljene su tri karike iz kojih smo stekli dobar uvid, tako da opet možemo reći da ih kod nas ima kao šaše.

Lovačko udruženje „Srpski Krstur” gazduje lovištem ukupne površine 5.135 hektara od čega su lovne površine oko 4.700 hektara. Lovište je na najsevernijoj koti Srbije od državne granice sa Mađarskom i prostire na istoku do atara Banatskog Aranđelova i na jugu prema Novom Kneževcu, pored zečeva kojih ima „na svakom koraku” posebno je poznato po bogatstvu i kvalitetu srnećom divljači, ali i divljim svinjama, fazanima, poljskim jarebicama i drugom divljači.

Udruženje okuplja više od 60 aktivnih članova, u poslednje vreme se dosta ulaže u proširenje lovačkog doma, a na terenu se brine o 13 hranilišta za visoku divljač, 25 hranilišta za nisku divljač, solištima i pojilištima, kao i pet stabilnih čeka.

T.M. - M. Mitrović | Mart 2011
 

 

  © 2011 www.krstur.com