Novosti 2006 | Novosti 2007 | Novosti 2008 | Novosti 2009 | Novosti 2010 | Naslovna

Novosti 2010

Српски Крстур | 16.11.2010. год.

У ПРИСУСТВУ ВЛАДИКЕ И ЧЕТИРИ СТАВРОФОРА 

Слава у Српском Крстуру | ГАЛЕРИЈА

           Српска православна црква у Српском Крстуру слави храмовну славу 16. новембра празник Светог великомученика Георгија Ђурђиц, која је и слава и преслава многих цркви и породица.

            Црквену славу је увеличало Његово преосвештенство епископ банатски Господин Никанор, служивши Свету архијерејску литургију са четири протојереја ставрофора, Бранком Поповим из Зрењанина, Арсеном Виловским из Кикинде, Душаном Русом из Новог Кнежевца и Ђорђем Мишковићем из истог места и ђаконом Зораном Миланковићем из Зрењанина.

            Поред домаћина храма, јереја Ненада Јовановића, саслуживали су Свету архијерејску литургију протојереји Бошко Радованац из Банатског Аранђелова и Горан Ивков из Падеја, као и јереји Душко Кострешевић из Ђале, Радоје Перин из Обилићева, Светолик Симулов из Чоке, Драган Ђукић из Остојићева и Симеон Жегарац из Мердевика, из Срема. Током службе су саслуживали и теолог Душко Јанчић, ипо ђакони Саша Беленцов и Мирко Кнежевић, богослов Вук Бранковић, чтец Сава Штеванчев, а апостол је читао ученик веронауке Богдан Попов.

            У великој и пространој цркви пуној верујућих домаћина, гостију и ученика, као и представника локалне самоуправе, председника општине Драгана Бабића, помоћника председника општине Петра Јанчића, начелнице за буџет Душице Станков, секретарке СО Гордане Ћирић и других, појање је узвисило молитву Господу Богу и свецу заштитнику храма, како свештенства, појаца из Новог Кнежевца и Обилићева, тако и Ратарског хора из села.

            Након опхода са литијама око цркве и свећења храма са све четири стране, Његово преосвештенство епископ банатски Господин Никанор је домаћинима честитао славу храма, пожелео здравља и напретка и похвалио домаћинско село које је на достојан начин дочекало Његово преосвештенство, прво на улазу у село на фијакерима, затим су испред порте храма ученици нижих разреда у шпалиру дочекали владику и присуствовали богослужењу, а виши разреди су очитали Симбол вере током литургије.

            Владика је рекао да се види да се у селу негује православни дух и да није случајност што су деца на литургији. Похвалио је домаћине што су успели и у ова тешка времена да наставе са реновирањем храма. Иначе, садашња црква у Српском Крстуру је саграђена 1818. године. Храм је пројектовао и сазидао тада познати зидар Матија Шварц. У новосазидану цркву је пренет иконостас из старе цркве. Током векова црква је неколико пута рестауирана, извршене су преправке и поправке на њој. Године 2007. је рађена хидроизолација која није до краја изведена.

            Након Свете литургије је организована трпеза љубави на којој је Његово преосвештенство поделио захвалнице, на основу одлуке Црквеног управног одбора из Српског Крстура, свима онима који су указали помоћ својој Светој цркви, на уложеном труду и раду на одржавању црквене имовине, како на храму, тако и на другој црквеној имовини. Овогодишњи кумови храмовне славе су били Милош и Сава Јегдић са породицама, а све оно што прати црквена славља, од бучевкара до гостију и музике је трајало до касних вечерњих часова.

            Иначе, свети Георгије, као христов војник је одбио послушност Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру, погубљен је 303. године. Проповедао је новозаветну веру и, према предању, чак је и цареву жену Александру успео да преобрати у хришћанство.  Обоје су осуђени на смрт одсецањем главе, а предање каже да је царица преминула пре извршења царске наредбе.

            На православним иконама и средњовековним фрескама свети Ђорђе је представљен како на коњу, у војводском оделу са крстастим мачем убија аждају која је симбол паганске вере, док се на иконама за празник Ђурђиц представља као пешак у стојећем ставу са копљем или мачем у руци. У православним манастирима свети Ђорђе је први у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.

            Свети Георгије је веома поштован у нашем народу и слави се два пута годишње као празник преноса моштију Светитеља (Ђурђиц) и 6. маја (23. априла по календару СПЦ) када се обележава дан његове смрти (Ђурђевдан). У богослужбеном календару само је Ђурђевдан обележен црвеним словом, док Ђурђиц не спада у заповедне празнике, иако је од великог значаја за православну цркву.

            На литургијама у храмовима помињу се страдања светог Ђорђа, чије су мошти по жељи самог светитеља пренесене из Никомидије у Лиду палестинску, у храм њему посвећен. У време цара Константина хришћани су сазидали храм светом Ђорђу у Лиди Палестинској, а прилком освећења храма, пренете су и у њему сахрањене мошти свеца. 

            ЗАХВАЛНИЦЕ 

            Његово преосвештенство епископ банатски Господин Никанор је на основу одлуке Црквеног управног одбора српскокрстурске цркве уручио захвалнице Витомиру Мирковом, ЛУ Срндаћ из Новог Кнежевца, Сави Јанчићу, Станку Јаблановом, Милораду Танацкову, Петру Герићу, Љубици Јанчић, Рајку Станисавићу, Младену Јанчићу, Владану Јовановићу, Петру Јанчићу, ЛУ Зец из Српског Крстура, Слободану Милићевићу, Драгану Бабићу, колективу Основне школе Јован Јовановић Змај у Српском Крстуру, Здравку Продановићу, Радовану Грастићу, Александру Миладинову, Томиславу Јанчићу, Урошу Шећеровом, Лазару Попову и Милети Мишићу.

Извор: Новокнежевачке Новине ( С.С. )


 

   2009 www.krstur.com