Omladina | Naslovna

 Dejvis Kup 2011
Novi Sad | 05.03.2011. god.


Zimonjić i Bozoljac smirili Indijce

Teniska Dejvis kup reprezentacija Srbije povela je nakon drugog dana meča prvog kola Svetske grupe u duelu s Indijom sa 2:1. Naš par Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac, posle 192 minuta borbe u Novom Sadu, savladao je indijsku kombinaciju Devarman/Bopana sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (12:10) i sada „orlovima“ nedostaje još jedan poen da overe konačni trijumf i prolazak u četvrtfinale ovog takmičenja.

Kapiten našeg tima Bogdan Obradović je, još u najavi meča, istakao da ima čak tri opcije za dubl meč, odnosno da ima tri kombinacije za par s Nenadom Zimonjićem.Ali na kraju ništa nije promenuo pored Zimonjića odredio je izuzetno motivisanog Iliju Bozoljca. Nije, doduše, sve krenulo onako kako je blizu 4.000 gledalaca u velikoj sali novosadskog Spensa priželjkivalo. Naš par je delovao prilično napeto, a Indijci su šansu za trijumf prepoznali upravo u Bozoljcu. Insistirali su da on vodi igru srpskog para, dva puta stigli do brejka kada je Ika servirao i to im je donelo rezultat. Poveli su gosti sa 1:0 i nije nam bilo svejedno u tim trenucima.

Bozoljac je tada oko glave vezao maramu i to kao da je, poput nekakve čarolije, donelo promenu u njegovoj igri. Sve češće je sjajnim udarcima pronalazio pukotine u odbrani Devarmana i Bopane, pa je gostujući par morao da menja način igre. Uz to, sve sigurniji bivao je i Zimonjić i naši momci su najpre izjednačili, dobivši drugi set sa 6:3, a onda i treći - 6:4. Sve je u tim trenucima išlo navodu našoj selekciji, ali su sada Indijci bili na redu da podignu nivo igre.
U četvrtom setu sjajno je igrao Rohan Bopana, ali je indijski junak posle prvog dan meča - Somdev Devarman - pokazao da je, ipak, igrač za singl. Iako je u meču s Tipsarevićem imao sjajna rešenja, juče to nije bio slučaj, a posebno ranjiv bio je njegov servis. Ipak, lagano opuštanje naših reprezentativaca indijski teniseri umeli su da kazne i povedu s 4:1.

Ovaj rezultat, međutim, kao da je postao uklet kada je reč o novosadskom meču, jer Tipsarević ga je dva puta ispuštao, a to su učinili i Devarman i Bopana. Zaigrali su sjajno Ziki i Ika i na pomolu je bila prava drama. Ona nije izostala, najviše zahvaljujući Indijcima kojima je ođednom počelo sve da smeta u velikoj sali Spensa. Gledaoci, doduše, jesu sve češće i sve glasnije navijali, ali nikako nisu to činili na štetu gostujućih igrača. Ipak, indijski dvojac i kapiten Es Pi Misra veoma često su protestvovali kod arbitra i tražili, valjda, da se meč nastavi u pozorišnoj atmosferi. Oficijelni spiker je pozivao gledaoce da se umire, ali su protesti Indijaca stvorili kontraefekat i publika je postajala sve bučnija sa svakim novim poenom.

Ispostaviće se da je odlučujući set dospeo do tajbrejka i napetost je tada dostigla vrhunac. Imali su u dva navrata, ali na servis Indije, Zimonjić i Bozoljac meč lopte, ali nisu uspevali da ih realizuju. Ipak, pristisak gostiju na sudije doneo je i određeni efekat, jer je glavni sudija u nekoliko bitnih odluka korigovao linijske kolege, po pravilu u korist Indije. Međutim, to je motivisalo naše asove, koji su u samom finišu odigrali jedan nestvarno dobar poen, koji je po logici i kretanju loptice morao da pripadne Indijcima. Razleteli su se po terenu Obradovićevi izabranici i, uz erupciju oduševljenja s tribina, uspeli da osvoje taj poen i stignu do prve meč lopte na svoj servis. Ovoga puta dileme nije bilo i Srbija je povela sa 2:1 i za plasman u četvrtfinale nedostaje joj još jedan poen. Odluka će, dakle, pasti posle današnjih singlova.

Dnevnik | A. Predojević | Slike: Radovan Subotin - Supar

 

  © 2011 www.krstur.com