Galerija | Nazad | Home

Oproštajni koncert "Dugmeta" 29. jun 2005


U Beogradu, pred više od 150.000 ljudi, održan koncert grupe "Bijelo dugme"
Najveci koncert u istoriji Beograda. Tako mnogi opisuju nastup "Bijelog dugmeta" na hipodromu. Medutim, taj koncert imao je i dobre i loše strane. Oni su na Hipodromu okupili najmanje 150 hiljada ljudi. Izveštaci iz susednih država taj broj su udvostrucili i licitirali koliko je koštala Rojal VIP loža. Neproveren podatak – nekoliko hiljada evra.

Sudeci prema izjavama koje su davali posle svojih nastupa, sva trojica pevaca bila su veoma zadovoljna. Mladen Vojicic-Tifa ipak je imao strah, a Alena Islamovica je nosila masa ljudi. Prvi deo trocasovnog nastupa zapoceo je Mladen Vojcic, a zatim je pevao Alen Islamovic. Publika je najbolje reagovala na treci blok tokom kojeg je Željko Bebek pevao rane hitove "Bijelog dugmeta", kao što su "Selma", "Pekar" i "Ne spavaj mala moja".

Za vreme bisa sva tri pevaca podelila su deonice pesama kao što su "Ružica si bila" i "Ima neka tajna veza", a sledeci bis završen je oduševljenim reakcijama publike na pesme "Đurdevdan" i "Hajdemo u planine". "Ovo je malo teško vece za nas, ovo je zadnji put da sviramo zajedno, da smo na pozornici. Hajde da ovo vece zapamtimo, da smo zajedno...", rekao je na kraju Goran Bregovic.

Tri sata koncerta i još najmanje toliko za ulazak i izlazak sa Hipodroma, prema procenama i prisutnih i medija, ipak je pokvarilo iznenadujuce slabo ozvucenje. Neki od komentara posle izlaska bili su: "Ne znam kako je bilo na koncertu - ništa nisam cula!", "Pravi pastirski rok... na livadi pevam i cujem samo sebe!"

Publika je morala da ostavi svoje pice na kapijama Hipodroma, zbog cega je, pri izlasku, gazila po nesagledivoj kolicini flaša. Isto tako, mogla je, nakon ostavljanja, da ga "nabavi" ponovo na štandovima Hipodroma - mahom po dvostrukim cenama. Pozitivna strana svega bila je cinjenica da je tokom celog koncerta pozlilo samo jednoj devojci i da je hitna pomoc odmah intervenisala, a nije bilo ni drugih incidenata.

Grupa "Bijelo dugme" sastala se posle 10 godina na oproštajnoj turneji po bivšoj Jugoslaviji, a pre Beograda grupa je nastupala u Sarajevu i Zagrebu.
 

A mi smo bili tamo ......

Boris  Milan  Danijel  Saša
 

  © 2005 www.krstur.com created by Veca & Miško