Galerija | www.metallica.com | Nazad | Home

Koncert grupe METALLICA 15. juna 2004 u Beogradu


Metallica
16. juna 2004 na Partizanovom stadionu
 

Hevi Beograd pod opsadom 800.000 vati

 

  Americka hevi metal legenda, bend Metalika/Metallica" 15.6.2004god je prvi put nastupio u Beogradu, u okviru svoje evropske turneje, obradovavši svoje mnogobrojne fanove na Partizanovom stadionu. Tom prilikom, promovisan je najnoviji album "St. Anger".

Bend je nastupio u kompletnom sastavu, ukljuciv ibubnjara Larsa Ulriha, koji je kratko bio u bolnici pocetkom juna. Osam stotina hiljada vati sinoc je budnim držalo veliki broj Beogradana koji žive u bližoj i malo daljoj okolini stadiona.

Metalika je u Beograd došla nakon koncerta u Minhenu, a nastavljaju u Bremen, Cirih, Saragosu, Amsterdam, Pariz, Dablin, ...

 

 

Gliptoteka novog metala

Možda najveci pregaoci revolucije novog (heavy) metala, uz svoje saucesnicke Slayer kolege iz - racunamo li one prvobitne hard rok starešine i utemeljiteljske pretece žanra s kraja šezdesetih - otprilike trece "metalske" generacije u hronologiji rokenrola, još uvek aktuelni superstarovi ove orijentacije, Metallica, ipak su stigli u Beograd uz sve organizatorske nedoumice i prakticno bez ikakve angažovane medijske kampanje, što je podosta zbunjivalo njihovu raznorodnu - i generacijski i nacionalno i regionalno poreklom - publiku, okupljenu u broju od oko 25.000, na stadionu koji ipak nudi prostor za celih 40.000.

Otuda donekle "praznjikavi" utisak o poseti na stadionu, koji ste i te kako mogli steci isprva, osobito ako se niste našli u prvim redovima, vec malo poizdalje pozadi, mogao je da razocara i deprimira, ali trenutak kada legendarni bend Metallica, na svom savršenom ozvucenju i uz neverovatnu pirotehniku, izlazi tacno u devet i trideset uvece da svira za divnu i pristojnu beogradsku publiku, ostaje neobicno važan istorijski trenutak za domace tekovine živih rok koncerata, u kojima sastav formata jednih Metallica ima svakako zvezdanu poziciju, obezbedujuci Beogradu i ovoj zemlji sigurno mesto u rasporedima vrhunskih rok atrakcija, u osobenom spoju visokog ovdašnjeg profesionalizma primenjenih infrastruktura sa jedinstvenim potencijalom auditorijuma, što sve Srbiju cini - kako to vec neko rece - poslednjom egzoticnom fantazijom Evrope za svakog muzicara koji uopšte u nju kroci.

Iz sve snage, tokom preko dva sata svog zadivljujuceg šoua, sa svim onim podrazumevajucim i pretpostavljivim, ali i potpuno oduševljavajucim elementima, koji recito potvrduju da Metallica u svim kljucnim momentima superiorno demonstriraju razlog da još uvek postoje, nakon dvadeset-i-nešto godina u poslu, bend istovremeno definiše žanr na svoj autentican nacin, šireci lepezu uticaja - od Serda Leonea i jedne solo gitarske posvete Hendriksu, preko naslaga Black Sabbath, King Crimson i još kojecega, osobito u svojim starijim pesmama, vrhunac kojih su svakako one sa cuvenog "Crnog" albuma iz valjda 1990, pa sve do neprestano emitovanog anti-establišment stava, zbog cega je sve skupa Metallica bila i ostala svojevrsni amblematski sastav sa posebno inovativnim mestom na samom izvoru modernog metala, koji animira i provocira nekoliko slušalackih generacija, inicirajuci dakle sve one docnije, mikro-pod-žanrove što su razvili u najnovije doba. Gliptoteka novog metala, ili, krace - ma zakon, brate!

A mi smo bili tamo ... Milan, Željko, Deda Mraz, Danijel, Saša
              klikni n sliku

  © 2005 www.krstur.com created by Veca & Miško