KUD MILAN AJVAZ | Home


MAJ 2006: Folklorni ansambl KUD-a „MILAN AJVAZ" na međunarodnom festivalu u Nemačkoj

Link: www.internationale-folklorelawine.de

Pogledajte i slike u našoj galeriji


KUD”MILAN AJVAZ” SRPSKI KRSTUR GOSTOVAO NA 6-OM INTERNACIONALNOM FESTIVALU FOLKLORA U REGIONU COTTBUS U NEMACKOJ

  Kud “Milan Ajvaz” iz Srpskog Krstura je od 26-og do 28-og maja 2006 god.gostovao na medjunarodnom festivalu folklora u Burg(spreewald) gradicu u Nemackoj u regionu Cottbus.Na osnovu sluzbenog poziva agencije iz Beograda ciji je predstavnik Milan Lukic sa suprugom Vesnom nase drustvo je imalo cast da predstavlja Srbiju na tim prostorima.
Grupa je iz Srpskog Krstura krenula 23. maja sa namerom da na ovom putu poseti sto vise znamenitih gradova,te je tako svracala u Budimpestu,Sent Andreju,Minhen,Berlin, a u povratku u Drezden i Bec.
25-og maja u popodnevnim satima smo stigli na odrediste i bili smesteni u predivnom kampu “skole u prirodi” u sumarku nedaleko od Burga.Prvi utisak je bio veoma pozitivan s obzirom da smo proveli dva dana u autobusu a prizor je bio ocaravajuci. Bungalovi sa terasama za odmor ,tereni za tenis,stolovi za stoni tenis,sah na betonu,ljuljaske i sve sto je potrebno za zabavu i odmor.No,mi nismo dosli da odmaramo,vec da pokazemo nas balkaqnski temperament zapadnom svetu,sto smo i uspeli.jer smo u narednim danima pokupili mnogo aplauza od strane publike na svim nasim nastupima.
Vec sledece jutro,posle svecane parade ,koja je ispracena burnim ovacijama u Lubbenau/Spreewald imali smo dva nastupa . Posto je Srbija bila prvi put na ovim prostorima,veoma su nas zapazili te je tim povodom bila i lokalna televizija da snima i intervjuise nasu grupu van obaveznog dijela programa.

Organizacija je bila na zavidnom nivou,a nasa deca su sve spletove odigrala sa posebnim odusevljenjem zahvaljujuci publici koja je i uprkos losim vremenskim uslovima mirno sedela i pomno pratila program.Cetri stotine ucesnika ,14 zemalja iz celog sveta sa raznovrsnim igrama i sarenilom kostima odusevilo je publiku,a i nase domacine.
Posle nastupa bile je organizovana voznja camcima po recici ,a uvece nakon prigodne vecere u zamku koji je preuredjen u hotel,domacini su nam priredili vatromet na odusevljenje svih ucesnika i posetilaca.
Sledeceg dana cekalo nas je jos jedno iznenadjenje.U Burg(Spreewald) smo imali ,takodje,svecanu paradu gde su nam domacini podelili balone punjene helijumom za koje smo svi zavezali karte sa svojim adresama i pustili ih u nebo.Tokom dana imali smo nastup i bili veoma zapazeni,pogotovo kada smo igrali splet “banatskih igara”.Uvece je uz pesmu “Ode radosti” ponovljen vatromet uz isto odusevljenje.
Treci dan smo proveli u akva parku” Tropical Islands”60 km od Berlina,gdje nam se cinilo kao da smo u bajci.Pre nastupa smo uzivali u bazenima i suncu medju 3000 vrsta raznog zelenila,a napolju je bilo 10 stepeni C.
Festival se zavrsio zajednickom pesmom”Ode radosti” uz vodoskoke iz bazena,lajt sou,prskalice i zajednickom fotografijom za uspomenu.
Sledeceg dana smo se spremali za povratak kuci,koji je svima tesko pao.Sigurni smo da ce nam ovo putovanje dati vise elana za buduci rad I uliti nadu da ce i u buduce biti ovakvih susreta.

Tekst: Obrenka Brzak - KUD Milan Ajvaz

 kliknite na sliku

  © 2005  www.krstur.com created by Veca & Miško