Kud Milan Ajvaz | Naslovna

 

ODRŽAN VIII.FESTIVAL FOLKLORA | Galerija

 U subotu 18.jula 2009 god. u Srpskom Krsturu je odžan VIII.Festival folklora u organizaciji    KUD-a „Milan Ajvaz“. U programskom delu festivala učestvovali su:

 • Grupa „Step Up“-grupa mažuretkinja iz Kanjiže koja je nastupala na početku Festivala a inače trebala je da predvodi defile učesnika pre početka programa glavnom ulicom – od škole do Doma kulture, ali defile se odložio zbog kiše,
 • Deca zabavišta „Maslačak“ Srpski Krstur koja su otvorila Festival folklornom tačkom,
 • Domaćini – KUD „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur sa „Šopskim igrama iz Dimitrovgrada“
 • KUD „Aleksandrovo“ Subotica sa „Igrama iz Vranja“ i „Hrvatskim plesovima“
 • KUD „Mokrin“ iz Mokrina sa „Igrama iz Bele Palanke“ i „Igrama iz Srema“
 • KUD „Vuk Karadžć“ Sanad sa „Igrama iz Banata“
 • KUD „Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva sa „Igrama iz Ponišavlja“ i „Igrama iz Srbije“
 • KUD „Jandrija Tomić – Ćić“ iz Krajišnika sa tačkom „Unačko nemo kolo“
 • Igračka grupa Udruženja Roma „Urma“ Mokrin, koja je oduševila publiku temperamentnim „Romskim nadigravanjem“,
 • Folklorna grupa KPD „Bratstvo“ Martonoš sa „Moldavskim narodnim igrama“ i „Igrama iz Galgamenta“, i
 • KUD „Banat“ Novi Kneževac sa „Igrama iz Bele Palanke“.

Ferstival je otvorila Magdalena Kovač, član opštinskog veća Novi Kneževac, resorno zadužena za oblast kulture, a prisutnoj publici i gostima se sa par reči obratio i goste pozdravio Predsednik Mesne zajednice Srpski Krstur Aleksandar Miladinov.

Program je trajao oko 2 sata i, kako kaže publika, nije bio nezanimljiv. Svaka tačka je propraćena burnim aplauzom mnogobrojne publike, a stiče se utisak da bi publike bilo i više od broja sedišta u sali Doma Kulture da je vreme bilo lepše.

Druženje, zabava i večera uz muziku za sve učesnike Festivala upriličen je nakon programa u prostorijama Osnovne škole, gde je svim učesnicima u programu, predsednica KUD-a „Milan Ajvaz“ Srpski Krstur Željka Jančić uručila zahvalnice i prigodne suvenire. Zahvalnice za pomoć u organizaciji Festivala dobili su: Opština Novi Kneževac, Mesna zajednica Srpski Krstur, Aktiv žena Srpski Krstur, Opštinska organizacija Crvenog Krsta Novi Kneževac i Osnovna Škola „J.J.Zmaj“ Srpski Krstur. Medijski sponzor Festivala bio je „Max“ radio Čoka a tok Festivala je pratila i snimala grupa novinara JP „CINK“ Novi Kneževac. „Dođi, igraj, upoznaj se i druži se...“ moto je i ovog VIII.Festivala folklora, pa sigurni smo da je to tako i bilo protekle subote u Srpskom Krsturu i da će se tradicija nastaviti i narednih godina.


Popov Luka |
Jul 2009
 

 
VIII FESTIVAL FOLKLORA U SRPSKOM KRSTURU - SREDINOM JULA

   "VIII Festival Folklora" u Srpskom Krsturu održaće se 18.jula 2009 godine. Naime, tradicionalno se Festival folklora u Srpskom Krsturu održavao svih ranijih godina poslednje subote u mesecu junu, ali ove godine, zbog odlska folklorne grupe na Međunarodni fsetival folklora u Španiju, termin održavanja je pomeren.

Koncepcija Festivala je ostala ista kao i do sada, održava se jedan dan i revijalnog je karaktera, uz učešće oko
13 foklornih grupa. Pozivnice za učešće na Festivalu su osim domaćina - organizatora (KUD-a "Milan Ajvaz") dobila još i sledeća društva:

KUD "Aleksandrovo" Subotica,  KUD "Laza Nančić" Vršac,  KUD "Dr.Gavrilo Pekarović" Banatsko Aranđelovo, KUD "Banat" Novi Kneževac,  KUD "Sveti Sava" Čoka,  KUD "Tisadjendje" Novi Kneževac,
KUD "Tihomir Ostojić" Ostojićevo,  KUD "Vuk Karadžić" Sanad, SAKUD "Sveti Sava" Kanjiža,
KUD "Izvor" Nakovo,  KUD "Djura Jakšić" Srpska Crnja,  KUD "Mokrin" Mokrin, 
KPD "Bratstvo Jedinstvo" Martonoš,  KUD "Vreteno" Srbobran,  KUD "Jandrija Tomić Ćić" Krajišnik,
KUD "Bratstvo Jedinstvo" Sutjeska,  KUD "Kolo" Melenci i KUD "Veseli Romi" Zrenjanin.
Rok za prijavu učesnika je 20.jun, te će se nakon tog roka znati tačno koja će društva učestvovati na Festivalu.
   
Zvanični deo festivala počinje u 19 časova u Domu kulture a pre toga će se tradicionalno upriličiti defile učesnika - od zgrade Osnovne škole do Doma kulture. Festival će igrom otvoriti - kao i ranijih godina deca zabavišta "Maslačak" iz Srpskog Krstura, a nakon programa organizovana je večera i zabava za sve učesnike i goste u
zgradi Osnovne škole.
 
 

  © 2009 www.krstur.com