Stari Krstur | Naslovna

ovde će te naći priče i stare slike iz Srpskog Krstura

Društvo za telesneo vaspitanje «PARTIZAN»  - Slet u Srpskom Krsturu Milan Mirkov

  Sportska aktivnost u Srpskom Krsturu razvija se od najstarijh vremena. Omladina se bavila trčanjem, bacanjem kamena  i dizanjem tereta. Poznate su i trke n akonjima koje su se organizovale u Krsturu.

Najmasovnija sportska aktivnost odvijala se u «SOKOLSKOM DRUŠTVU», koje je osnovan odmah posle I. Svetskog rata, gde se ističu gimastičari koji organizuju takmičenje i učestuju na priredbama. Nove naredne generacije osnivaju i okuplaju se u društvo z atelesneo vaspitanje «PARTIZAN». Ovo sportsko društvo činio je veliki broj članova, oko tri stotine, od njih se aktivno bavilo sistemskim radom sto članova.

Najveći uspeh postignut je 1959. godine sportskom priredbom u Kikindi. Juna iste godine održan je veliki slet u Srpskom Krsturu na kome učestuju učesnici iz Kikinde, Novog Kneževca i Krstura. 

Na saveznom sletu "Partizana Jugoslavije" koji je održan krajem juna i početkom jula 1969. godine iz Krstura učestvuju vežbači omladinske ekipe koju je pripremao Mirkov Milan i ekipe starijih članova koju predvodi Malbaški Živica. Za takav rad i masovnosti ono je ušlo među tri najbolja seoska društva u Srbiji.

Poslednji slet je održan u Beogradu, gde je načelniku Malbaški Živici, samim tim i čitavom PARTIZANU odato priznanje i dodeljena diploma. Nakon toga dolazi da stagniranje rada zbog odlaska mladih na školovanja ili na rad u drugim mestima. Zgrada Partizan se ruši i na njeno mesto nastaju ternei za odbojku i košarku. 

Tekst: Našigaćin Marija - Januar 2007. god.

kliknite na sliku

   "Mi smo u Krsturu sredinom pedesetih godina imali jako jaku ekipu u vežbanju na spravama: vratilo, razboj, i parter. Bili smo naj jači u Vojvodini. Učestvovali smo u Beogradu, na sletu u Novom Sadu, Kikindi, a davali smo akademiju u svim našim okolnim mestima. Šaljem Vam ovu sliku koja je nastala 1957. godine u Krsturu.
   Imena ovih momaka sa leva na desno:Mirkov Milan, Rupić Ivan, Jegdić Đuka, Malbaški Vasika, Mijatov Ljuba, Oluški Milan,
Toma Francuz, Paja Marjanov, Radovan Momirov i Pera Momirov." - Pera Momirov - Kozak
 

  © 2005  www.krstur.com created by Veca & Miško