U novinama | Home

Aktuelnosti 2000
izvor: Večernje Novosti 2000

Zečevi ko šaše

Na severu Banata, nedaleko od mađarske granice nalazi se jedno od najbogatijih lovišta u nšoj zemlji, lovačko udruženje SRNDAĆ iz Novog Kneževca. Lovci u Srpskom Krsturu love u okviru navedenog udruženja, s tim üto ce njihovo društvo zove ZEC.

Imaju i razloga što tako nazvali društvo jer zečeva ima skoro na svakom koraku. U šali kažu da ih ima ko šaše – nagalšava nam sekretar društva u Srpskom Krsturu Dušan Ilikć. Love na površini od 6000 hektara koliko i velik atar sela imaju više nego drugi srneće, zečije i fazanske divljači.

Srna i srndaća ima oko 350 grla, zeca više od 1500 komada, a svake zime im posle lova ostane u lovištu oko 800 fazana i fazanki. Redovno vodimo brigu o divljači, kad je vreme prihranjujemo je, čuvamo je svakodnevno i zato imamo dobar lov – ističe Ilkić 

Aktuelnosti 2001
Vreme | Jelena Grujić | 25.01.2001. god.

Komesarski poslovi

Od starih poslova Komesarijata pamti se da su dvosobne kućice za izbeglice u Srpskom Krsturu plaćane 60.000 maraka, iako je, čim se po selu pročulo da će izbeglice doći, Morina dobila ponude da u istoj ulici otkupi gotove kuće za po 5000 DM

Kako "Vreme" saznaje iz pouzdanih izvora u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije, finansijska policija intenzivno radi na proveri poslovanja u vreme mandata Bube Morine. Konkretno u pitanju je kupovina različitih potrepština za izbeglice. Celokupna nabavka obavljala se preko povlašćenih firmi. Tako su se, recimo, paštete, koje su u prodavnici koštale pet dinara, kupovale za 15 ili 17 dinara preko posrednika. Inspektori su postavili upravo to pitanje – zašto se nije kupovalo direktno od proizvođača, odnosno zašto je, recimo, sa firmom Sipro 1997. godine sklopljen ugovor vredan 16 miliona dinara za kupovinu konzervi? Morina je za većinu spornih ugovora rekla da su to bile kompenzacije za koje je odluku donela Vlada, komentarišući u svom stilu – au, ala su ovi bili skupi!

Poslovalo se sa nekoliko firmi i sve – od nabavki pašteta i ćebadi, do zidanja i kupovine kuća za izbeglice, obavljalo se preko povlašćenih ugovora. Spisak povlašćenih je kratak: Ineks Inđija, Simpo, Sipro, Srbija šume, Jumko, Rad, Toza Marković iz Kikinde, Binačka Morava. Partneri kažu da je povlašćen status i obezbeđen posao u danima kada se samo u veoma uskim krugovima obrtao novac i profitiralo. Mirjana Marković je i sama rekla da je Buba Morina mnogo učinila za njenu decu. Obezbeđivanje ugovora na veliku sumu navodno je jedno vreme bilo uslovljeno sponzorisanjem Košave. Uostalom, Morina je u visoku politiku i ušla preko porodice Milošević. Negde 1994. godine trebalo je da Morina dobije ministarsku fotelju. Desilo se, međutim, da su se mandataru Mirku Marjanoviću Vojvođani žalili da nisu uopšte zastupljeni, pa je Morini mesto ministra za odnose sa Srbima van Srbije ispred nosa preuzeo Radovan Pankov. Ipak, 1997. godine, dobila je portfelj ministra za brigu o porodici.

"Na samom početku, kada je tek ušla u državne institucije, nije bila toliko moćna", priča za "Vreme" izvor iz Jugoslovenske levice. "Morina je veoma lukavo širila svoju moć. Kad god je nešto htela i sa nekim dogovarala, govorila je da su joj to Sloba i Mira rekli. Znala je da na sednicama Vlade kaže – ne znam, ja sam se to dogovorila sa Slobom. Šta mislite, ko je od nas smeo da ode i da to proveri kod familije Milošević?"

Naš izvor kaže da su stranačke kolege zaista zazirale od Morine i da je gotovo sa svima bila u veoma lošim odnosima, "iako sama po novinama tvrdi da je baka koju svi vole". "Bilo je degutantno šta je sve govorila i koliko se borila protiv Leposave Milićević". Jedino poštovanje Morina je, osim Miloševića i Markovićeve, imala i za Mirka Marjanovića.

Kako joj se nisu suprotstavili moćniji ljudi? "Evo vam primer. Kako se približi Mirin rođendan, Morina se u direkciji JUL-a pojavi sa ogromnim i skupim poklonom. Mira, naravno, posle toga ne može da je zaobiđe i pozove je na večeru kojoj prisustvuje deset najbližih i najmoćnijih ljudi. Ako je na toj večeri vide oni koji sede u Vladi, onda oni više ne postavljaju pitanja", kaže za "Vreme" funkcioner JUL-a i dodaje da je tačno da je bračni par Milošević znao da Morina "veoma petlja sa ugovorima, ali je, što zbog njenih darežljivih sponzora za decu, što zbog osećaja duga prema Morini, a i zbog drame i histerije koju je izvodila svaki put kad je bilo potrebno, blago rečeno gledao kroz prste".

Od starih poslova Komesarijata pamti se da su dvosobne kućice za izbeglice u Srpskom Krsturu plaćane 60.000 maraka, iako je, čim se po selu pročulo da će izbeglice doći, Morina dobila ponude da u istoj ulici otkupi gotove kuće za po 5000 DM. Ceo projekat za Srpski Krstur napravljen je od para iz budžeta. Isti slučaj je bio i sa stanovima koji su se gradili preko ugovora sa Ineks ukusom, i to u Obrenovcu i u Inđiji.

Preko gradnje izbegličkih naselja zarađivalo se najbolje; najpre povlašćen ugovor po kome se umesto 500 plaćalo 2000 DM za kvadrat, a zatim kompletna oprema sirotinjskim nameštajem koji je plaćan kao da je rezbarija iz 19. veka. Takođe, stanovi su se isplatili i prilikom raspodele: tačno se znalo koliko koštaju "humanitarni ključevi". Retko, kao što je slučaj sa stambenim jedinicama u Vrnjačkoj Banji, dobijale su ih izbeglice kojima je krov nad glavom bio neophodan.

U vreme pred izbore svi magacini Komesarijata bili su otvoreni za funkcionere JUL-a. Mnogo humanitarne pomoći koja je stigla iz sveta podelili su članovi JUL-a kao pomoć koju su sami obezbedili. Tako je i sama Morina delila stanove prošlog leta, ne zaboravljajući da pomene iz koje je partije.

Što se humanitarnog rada tiče, Buba Morina nikada nije podnela ozbiljan i kompletan izveštaj Vladi Srbije o svom radu niti je Vladi ponudila plan i strategiju zbrinjavanja izbeglica.

U Komesarijatu ovih dana nestrpljivo očekuju novog komesara, Sandru Rašković, koja se trenutno nalazi na mestu vršioca dužnosti upravnika "Laze Lazarevića". Gospođa Rašković je ćerka Jovana Raškovića, inače neuropsihijatar. Kako je prokomentarisao izbor jedan od njenih najbližih saradnika, "ona je pravi izbor, jer nam je posle Morine i potreban neuropsihijatar da nas leči". Morina se početkom ove nedelje pojavila na poslu prvi put posle incidenta. Najavu dolaska novog komesara prokomentarisala je sa "ma, jok, neće oni doći".

 

© www.krstur.com