U novinama | Home

Aktuelnosti 2002

ISTINITA PRIČA IZ SRPSKOG KRSTURA
Mlekom hrane svinje

Pune su nam uši priča o brizi države o seljaku, agraru i stočarstvu. Stanje u Srpskom Krsturu je jezivo. Pisao sam 6. novembra 1999. godine "Srpski Krstur u DŽIDŽ veku". Tada sam rekao "To tako nikada nije bilo", a sada kažam - ovo je još gore! Moja majka Milevka Krstić, najveći, a sada i najstariji opozicionar u selu i tom delu severnog Banata, borila se zajedno sa sinovima i unucima protiv bivšeg režima. Onaj režim je doveo Srpski Krstur u sadašnje stanje. Godine 1997. na Đurđevdan, baka-Milevka osetila je propast sela. Pozvala je u goste tada opozicionare - ako mogu da pomognu da zaustave propadanje sela. Došli su Bogoljub Trkulja, Rafail Ruskovski i Mika Vlaović. Pored Krstura, posetili su i Đalu, koja je u sličnom stanju. U vreme predizborne kampanje Krstur je posetio i Zoran Đinđić i pričao s baka-Milevkom. Tada je rekao: "Kada pobedimo, bako, biće bolje, naročito selu i seljacima". Sada baka-Milevka kaže: "Zorane! Pobedili smo, ali ovo je još gore".
Nedavno je gospodin Đinđić obilazio Severnobanatski okrug, ali nije došao do Krstura, Đale... Verovatno zna u kakvom je stanju ovaj kraj najsevernijeg Banata. Krstur već sedam-osam godina nema zadrugu, kooperaciju, a to je kao čovek bez srca.
U Krsturu, selu bez zadruge i kooperacije, otkup nije organizovan. Sve proizvode i stoku uspešno otkupljuju nakupci, jedino ne otkupljuju mleko, koje u selu neće da otkupi ni Subotička mlekara. Iako imaju 77 i 80 godina, baba-Milevka i deda Vela Krstić, verovali ili ne, obrađuju maksimum zemlje, drže konje, svinje, telad i muzu dve krave, a mlekom hrane svinje. Zvala je bava-Milevka sve za koje je mislila da joj mogu pomoći da joj prime mleko. Jer od toga treba da plati struju, telefon i da živi. Ta borba traje već četiri-pet meseci. Sin Sava Krstić živi u Novom Sadu na vapaj svoje majke pokušao je da pomogne roditeljima. Zvao je Sava gospodina Igora Kurjačkog, koji nikako nije dostupan. Sekretarica, kada je čula za problem, rekla je "zovite gospodina Veselinova. To rešava Beograd". Iz kabineta gosp. Veselinova javlja se gospodin Katić, zadužen za resor stočarstva. Kada se upoznao s problemom, odgovor je bio: "Ne mogu ja iz Beograda narediti Subotici da ti primi mleko! Ako im ne treba, ne moraju da otkupe!" Na sve ovo, Sava Krstić kaže "gospodo iz Ministarstva za poljoprivredu, prestanite da brinete o selu i stočarstvu, da dajete junice seljcima i vraćate mlade u selo.
Vi imate gotove krave i pomuženo mleko koje vam ne treba. Da li treba držati krave, sejati suncokret, repu... kada se država maćehinski ponaša prema poljoprivrednicima, najstarjoj fabrici koja kako-tako još radi?
A o tome koliko je seoski život težak, govore opustela domaćinstva u kojima su ostale samo sede glave. Starim paorima teško pada da se obradiva površina zaparloži. Rade zemlju, ali guranje poljoprivrede na margine društva sve teže podnose. I boje se da će posustati. Srpski Krstur ima više od stotinu kuća sa samo jednim članom domaćinstva ili praznih.
Selo je prvo u Vojvodini prihvatilo izbeglice i izgradili im naselje.
Na samom kraju ove priče poruka i vapaj: gospodo ministri poljoprivrede, podnesite ostavke, jer sve ovo vreme od kad ste na vlasti ništa niste uradili za selo i seljake, pošto ste nesposobni. Sposobni ste da se sve vreme svađate i prepucavate, a priznaćete, od toga najmanje koristi imaju poljoprivreda i poljoprivrednici.

Sava Krstić

izvor: DNEVNIK  30. mart 2002


NA 10. MEĐUNARODNOM FESTIVALU DEČIJIH, MODERNIH I FOLKLORNIH IGARA U KANJIŽI
Na podijumu 2.000 plesača


Najbolje ocene i pobednički pehar u seniorskoj konkurenciji pripali "Yez-dens akademiji" iz mađarskog grada Sombathelja. - Novokneževačke "Tigrice" najviše prikazale u disko-densu
 


Međunarodni festival dečijih, modernih i folklornih igara održan je po deseti put, a za jubilej na podijumu sportske hale Zavoda za specijalizovanu rehabilitaciju "Banja Kanjiža" u Kanjiži u celodnevnom programu nastupilo je 2.000 plesača iz 45 plesnih klubova iz Jugoslavije i Mađarske.
Takmičari predškolskog, dečijeg, juniorskog i seniorskog uzrasta iz Zrenjanina, Novog Sada, Kikinde, Subotice, Bukovca, Temerina, Novog Kneževca, Pančeva, Kanjiže, Srpskog Krstura, Novih Banovaca, Petrovaradina, Bačke Palanke, Žablja, Rumenke, Nadalja, Kupusine, Sente, Bečeja, Čantavira i desetak gradova iz susedne Mađarske prikazali su pred stručnim žirijem i publikom veliki broj koreografija u modernom, disko-dens i šou-dens plesu.
Najbolje ocene i veliki pehar organizatora kanjiškog Plesnog kluba "M-Plus" i Opštinskog saveza za sportsku rekreaciju "Partizan" osvojili su plesači "DŽez-dens akademije" iz mađarskog grada Sombathelja, koji su pobedili u konkurenciji seniorskih šou-dens grupa. Posebne pehare domaćina kao najuspešniji u disko-densu osvojili su članovi Plesnog studija "Tigrice" iz Novog Kneževca, a u šou-dens Plesni klub "Marina" iz Đera (Mađarska). U seniorskoj konkurenciji u kategoriji savremenih plesova najbolja je bila grupa "Flamenko" iz Segedina (Mađarska), a u šou-dens "Dijamant" iz Kapuvara (Mađarska). U solo nastupu u šou-densu pobedila je Sandra Dobo ("M-Plus", Kanjiža), a u parovima Radomir Milanković i Karolina Valentović (Plesni klub "Lala", Novi Sad). U disko-densu u solo nastupu trijumfovala je Jovana Sajovski iz Plesnog studija "Tigrice" iz Novog Kneževca, a ona je u istoj kategoriji u parovima pobedila zajedno sa klupskom drugaricom Marinom Tatić.
U juniorskoj konkurenciji u kategoriji modernih plesova sa podizanjima pobedila je grupa DFVR "Partizan" iz Novog Sada, ispred Plesnog kluba "Impuls" iz Novog Sada i kanjiškog "M-Plusa". U šou-dens formacijama pobednik je Studio "Relaks" iz Temerina. U disko-densu u solo nastupima pobednik je Krista Varga (Kapuvar, Mađarska), a drugo mesto pripalo je Mariji Vajda ("M-Plus", Kanjiža). U istoj kategoriji u parovima najbolje su bile Krista Varga i Judit Varga (Kapuvar), a u formacijama pobednički pehar osvojio je sastav Plesnog studija "Ultradens" iz Bukovca.
U kategoriji dečijih grupa u šou-densu pobednik je PK "Lala" iz Novog Sada, ispred PK "Orion" iz Bečeja. U dečijem uzrastu u solo nastupu u šou-densu najbolja je bila Anet Jakfalvi (Đer, Mađarska), a u parovima plesačica iz Rumenke Milena Delić i Aleksandra Pešić. U dve kategorije dečijih grupa i formacija u disko-densu trijumfovale su "Tigrice" iz Novog Kneževca. U istom uzrastu i kategoriji u solo nastupu pobedila je Tijana Jovanov (PK "Fridens", Zrenjanin), a u parovima najbolji su bili Igor Tamaši i Aleksandra Radić ("Tigrice", Novi Kneževac).
Milica Lončar i Danica Tešić iz kanjiškog "M-Plusa" pobednice su u parovima u šou-densu kod predškolskog uzrasta, a u istoj kategoriji Milica Lončar je bila najbolja u solo nastupu. U disko-densu pojedinačno je najbolja bila Sonja Vujović iz Zrenjanina, dok su u dečijim plesnim igrama predškolskog uzrasta najbolji bili sastavi "Ultradensa" iz Bukovca, kikindskih i novokneževačkih "Tigrica".izvor: DNEVNIK 25. april 2002

 

 © 2005 - 2006   www.krstur.com                                                                                                        created by Veca & Miško